Καταγγέλουμε απόπειρα SLAPP από την ΕΑΒ

12 01 2009

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά την λήξη της δίκης Καραβασίλη, όπου στο δικαστήριο φάνηκε ξεκάθαρα η τραγωδία της περιοχής μας και ανάγκασε το δικαστήριο να αποστείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά της δίκης, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση των μεθοδεύσεων για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράχθησαν και συνεχίζονται δυστυχώς ακόμα και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην σειρά των «πιέσεων» προς όσους τολμούν να μιλάνε και να διαμαρτύρονται για τις αυθαιρεσίες των βιομηχανιών και τις προσπάθειες συγκάληψης της ρύπανσης.

Σύντομα το ιστορικό:


Εν αρχή ήταν η συνέντευξη του Αθανασίου Παντελόγλου, πρόεδρου του ΙΤΑΠ Οινοφύτων στην Real News:

EAB vs ITAP

Στην συνέχεια, ο κ. Παντελόγλου παρέλαβε αυτό:

Εξώδικο ΕΑΒ

και η Real News σε επόμενο φύλλο της, δημοσίευσε την διαμαρτυρία της ΕΑΒ μαζί με μία ***καταπληκτική*** απάντηση εκ μέρους του δημοσιογράφου αλλά και το ιστορικό της συνεργασίας ΕΑΒ – Lockheed Martin:

Απάντηση Real News

Ο Α. Παντελόγλου είναι από τους πρώτους που κατείγγειλαν και ασχολήθηκαν εντατικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και της άναρχης επέκτασης των εργοστασίων στην περιοχή των Οινοφύτων. Πάνω από δέκα χρόνια, ασχολείται καθημερινά με το πρόβλημα και γνωρίζει το θέμα σε βάθος και από μέσα, αφού έχει εργαστεί στο παρελθόν ως χημικός μηχανικός σε διάφορες θέσεις παραγωγής σε εργοστάσια της περιοχής.

Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να ενημερώνουμε σταράτα τον κόσμο:

Η ΕΑΒ, εδώ και 2 χρόνια περίπου, έχει αναλάβει ένα έργο που αφορά σε εργασίες  συντήρησης σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζονται από την Αμερικάνικη εταιρία Λόκχιντ Μάρτιν.  Στο παρελθόν, παρόμοιες εργασίες γίνονταν στις ΗΠΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές (με βασικό υπαίτιο το εξασθενές χρώμιο) και χαμένες αγωγές από την Λόκχιντ Μάρτιν αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων.

Δείτε εδώ: Πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3.

Για ευνόητους λόγους, η Λόκχιντ Μάρτιν δεν μπορούσε να συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις εργασίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Έψαξε λοιπόν να βρεί άλλες χώρες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις εργασίες, που η δικαιοσύνη, οι αγώνες των κάτοικων και η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγόρεψαν την εκεί πραγματοποίησή τους. Έχει ακουστεί ότι αρκετές ευρωπαικές χώρες ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των αεροσκαφών στο έδαφός τους. Παρόμοιες εργασίες, ανέλαβε τελικά η ΕΑΒ σε Ελληνικό έδαφος.

Αυτά λοιπόν τα θέματα τα οποία δεν μπορούσε να λύσει η Αμερικανική αμυντική βιομηχανία, θα τα έλυνε η ΕΑΒ.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο:

Η ΕΑΒ, τον τελευταίο χρόνο, έχει φάει 2 πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράγει 1,75 κιλά εξασθενούς χρωμίου την ημέρα, όταν η ρύπανση μετριέται σε εκατομμυριοστά του γραμμαρίου! Το ύψος των προστίμων (5000 ευρώ και 150.000 ευρώ) είναι τραγικά μικρά αλλά ειδικά για τις 5000, αυτό ήταν το ΜΕΓΙΣΤΟ πρόστιμο που ο νόμος προέβλεπε. Αλλά ακόμα και μεγαλύτερα να ήταν τα πρόστιμα, η ΕΑΒ είναι συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, οπότε, πάλι εμείς θα τα πληρώναμε.

Δείτε:

«Χάδι» το πρόστιμο για τον Ασωπό

Ποινές σε τέσσερις βιομηχανίες για τον Ασωπό

Πρόστιμο σε ΕΑΒ και λοιπούς ρυπαντές

Η ΕΑΒ του… χρωμίου

EAB: Παράγει 1.750.000.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς την ημέρα!

Μετά από τα πρόστιμα και την αρνητική δημοσιότητα, η ΕΑΒ θέλησε να δείξει το φιλοπεριβαλλοντικό της προφίλ. Διοργανώνει ημερίδες περιβάλλοντος, βγάζει δελτία για τις πρωτοποριακές μεθόδους διαχείρισης ρύπων που χρησιμοποιεί, καλεί δημάρχους και υπουργούς για να τους ενημερώσει και γενικά προσπαθεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της δημοσιότητας στην φιλοπεριβαλλοντική της πολιτική.

Διαβάστε:

Χαμογέλα ρε! Τι σου ζητάνε;

Δελτίο Τύπου Οικολόγων Πράσινων για εκδήλωση της ΕΑΒ για την προστασία του περιβάλλοντος

Τα λόγια είναι δωρεάν. Τα έργα κοστίζουν.

Σχόλια για την ημερίδα της ΕΑΒ με θέμα την «Πράσινη Ανάπτυξη»

Έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί στον όρο GREENWASHING. Είναι η προσπάθεια εταιριών, που συνήθως έχουν λερωμένη την φωλιά τους, να αντιστρέψουν παντελώς την κατάσταση, προβάλοντας το περιβαλλοντικό τους προφίλ. Πρώτη διδάξασα, η EUROPA (που έχει φάει 3 πρόστιμα) και στην συνέχεια, η ΕΑΒ. (που έχει φάει 2 πρόστιμα και είναι κρατική εταιρία, θυμίζουμε):

trees4crviΚαταγγέλουμε το Greenwashing

Πόση οικολογία μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;

Τώρα, με το εξώδικο στον Α. Παντελόγλου και στο ΙΤΑΠ, η ΕΑΒ προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Μία εταιρία του δημοσίου, που απασχολεί δικηγόρους σαν υπαλλήλους σε μόνιμη βάση, στέλνει εξώδικο και απειλεί με δικαστικό αγώνα (τα «νόμιμα δικαιώματα» της που αναφέρονται στο εξώδικο) έναν επιστήμονα και μία ΜΚΟ, το ΙΤΑΠ, που αγωνίζονται να ξεβρωμίσει ο τόπος από την ρύπανση που έχει προκληθεί.

Αλλά και αυτή η τακτική είναι γνωστή!

Και αυτή την τακτική θα την ξεσκεπάσουμε!

SLAPP!

(Strategic Lawsuit Against Public Participation)

Από την wikipedia: Το SLAPP είναι μία διαδικασία που με μήνυση ή με απειλή μήνυσης έχει στόχο να προκαλέσει την σιγή και το σταμάτημα της κριτικής με τον φόβο ενός δικαστικού αγώνα. Η νίκη στον δικαστικό αγώνα, δεν έχει σημασία. Ο βασικός στόχος είναι ο φόβος, το οικονομικό κόστος του δικαστικού αγώνα και η μακροχρόνια διαδικασία που αποθαρύνει τον μηνυόμενο…

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ο νόμος προστατεύει τον πολίτη που υφίσταται μία τέτοια διαδικασία, και ο δικαστής έχει δικαίωμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας να απορίψει την μήνυση χωρίς να επιβαρύνει τον κατηγορούμενο με δικαστικά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες.

Δείτε:

Strategic lawsuit against public participation

Public participation

SLAPP suit

SLAPPs–Strategic Lawsuits Against Public Participation: Coming to a Controversy Near You

Survival Guide for SLAPP Victims

Όπως θα διαβάσετε αν ακολουθήσετε τα links, τα SLAPPs συνήθως αφορούν σε περιβαλλοντικά θέματα και γίνονται ενάντια σε πολίτες ή ΜΚΟ.

Μιλώντας λοιπόν ενάντια σε μία εταιρία που επιβεβαιωμένα ρυπαίνει, αντί η αντίδραση να είναι έρευνα των καταγγελιών και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, η αντίδραση στην περίπτωσή μας είναι προσπάθεια φίμωσης (και τιμωρίας;)  όσων μιλούν.

Τι πρέπει να γίνει τελικά;

Ποιά είναι η δική σας άποψη;



Ενέργειες

Information

11 Σχόλια

12 01 2009
Elikas

Μαζί σας.

13 01 2009
Βιομηχανία Δολοφόνων « ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ

[…] Εδώ και δύο περίπου χρόνια, η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική … […]

16 01 2009
Lilos

Σε μια τετοια περιπτωση στο χωριο μου λενε «Μας πηραν το βοδι ,μας ζητανε και να το πληρωσουμε!!!!». Πολυ δεν παει βρε παιδια, για νοοτροπια ανθρωπων που διοριστηκαν, manager του Δημοσιου;;;;. Υποτιθεται , οτι μπηκαν εκει ,για να υπηρετησουν τα συμφεροντα του κοσμου. Αυτουνου , που τους πληρωνει αδρα καθε μηνα. Δεν τους εβαλαν επικεφαλης μιας τετοιας δημοσιας περιουσιας για να παραγουν οικονομικες και περιβαλλοντικες ζημιες καθε μερα, καθε μηνα, καθε χρονο που περναει!!!!!!!!

22 01 2009
Yannis Zabetakis | Ασωπός…καρκινογόνο νερό και πιστοποίηση κατά ISO9001 και ISO14001

[…] που θα μας πάει στα δικαστήρια από ότι φαίνεται είναι η ΕΑΒ [πρώτη πρώτη στην λίστα του παραπάνω πίνακα και πρώην […]

28 01 2009
5 02 2009
η τοξότισσα

Αυτή τη στιγμή θαρρώ, πως το πρόβλημα της μόλυνσης στον Ασωπό, είναι το πιο τραγικό -από τα γνωστά- περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Και ταυτόχρονα εμφανίζει την κοροϊδία της «περιβαλλοντικής συνείδησης» που επικρατεί, σε όλο της το μεγαλείο!

Όταν προσωπικά «φωνάζω» για την άλλη τραγική κοροϊδία με την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», και λέω πως η μόλυνση θέλει καταπολέμηση και όχι το κλίμα… κάποιοι εμφανίζονται «εύθικτοι»…

Καλή δύναμη & αντοχή εύχομαι – Υπάρχουν πολλοί που είναι μαζί σας!

7 02 2009
Η οργή των κατοίκων « Asopos SOS

[…] τώρα μήνυση και στον Παναγόπουλο. Θα τον […]

10 07 2009
Η ΕΑΒ… θεσπίζει έτος περιβάλλοντος…!!! « Asopos SOS

[…] στέλνει εξώδικα σε όσους τολμούν να μιλήσουν για την δράση […]

11 01 2010
Asopos SOS

[…] ακολουθεί, έρχεται να προστεθεί σε άλλες παλαιότερες, (ΕΑΒ, greenwashing, τα “εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα” του […]

22 02 2010
Αναστολή αδείας ΕΑΒ, λόγω αποβλήτων « Asopos SOS

[…] επίσης και την δική μας ανάλυση, πάνω από έναν χρόνο πριν. Πικρή η επαλήθευσή μας, αν η […]

30 03 2011
Asopos SOS

[…] πολύπαθο Ασωπό, τον Δεκέμβρη του 2008 είχαμε και εκεί μια απόπειρα SLAPP κατά ενός προέδρου περιβαλλοντικού σω… που είχε καταφερθεί κατά μεγάλης βιομηχανίας της […]

Σχολιάστε