Χάρτες περιοχής και μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου

Για να δείτε όσες μετρήσεις έχουμε δημοσιεύσει, από την αρχική ή οποιαδήποτε σελίδα του blog, δεξιά, στην στήλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, επιλέξτε «χημικές αναλύσεις».

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες να πάρουμε στα χέρια μας τις επίσημες μετρήσεις.

Γιατί άραγε;

(Οι περισσότεροι χάρτες είναι από σχετικές δημοσιεύσεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»).

2009

Τελικά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι είχαμε αρχικά φανταστεί. Και η περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια, υποφέρει εξίσου από την δραστηριότητα των εταιριών:

mesapia-asopos

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Νοέμβριος 2009 - Χάρτης Μεσσαπίας-Ασωπού

2008

asopos09

2007

15 Σχόλια

3 01 2008
tsaprazi

Η κινητοποίησή σας με έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα και έχω προσκαλέσει και άλλα άτομα να συμμετάσχουν στον αγώνα που κάνετε για να έχουμε όλοι μία υγιή ζωή.
Μία ακόμη ιστοσελίδα που αναφέρεται στη ρύπανση του ποταμού είναι η εξής:
http://www.ecocity.gr/main.php?cat=29&art=385

3 01 2008
asopossos

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση!

6 01 2008
Μαργαρίτα Kαραβασίλη

Ασχολήθηκα – κατά προτεραιότητα – με ελέγχους σε βιομηχανίες της περιοχής ως Γενική Επιθεωρήτρια της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), κατά την περίοδο 2004 έως τον Ιούλιο του 2005 όταν με απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «αντικαταστάθηκα»!.
Συνέχισα να ασχολούμαι, να αρθρογραφώ και να κάνω δηλώσεις σε ΜΜΕ επισημαίνοντας τα προβλήματα, υποδεικνύοντας λύσεις και ασκώντας κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των Μηχανισμών ελέγχων και κυρίως της ΕΥΕΠ (βλέπε άρθρο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», στις 13-11-2007). Στο δημοσίευμα αυτό απάντησε με υβρισιτκό τρόπο ο νυν Γενικός Επιθεωρητής της ΕΥΕΠ και στη συνέχεια ενημερώθηκα σχετικά με προσωπική μήνυση και αγωγή που υπέβαλε εναντίον μου για «συκοφαντική δυσφήμιση» μέσω του Τύπου!
Δημιούργησα ένα προσωπικό «blog» προκειμένου να δημοσιοποιώ σκέψεις και απόψεις.
Είμαι στη διάθεσή σας.

24 03 2008
ΘΗΒΑΙΟΣ

ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΗΡΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

17 04 2008
asopossos

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, που σχολίασε παραπάνω, είναι η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος (η επικεφαλής δηλαδή των επονομαζόμενων «Ράμπο» Περιβάλοντος, η οποία όσο ήταν στην θέση της πραγματικά βοήθησε τόσο στην διενέργεια ελέγχων όσο και στην δημοσιότητα των ενεργειών των επιθεωρητών.

Έχει ακουστεί, ότι αυτή η στάση της ενόχλησε κάποιους και αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος της απομάκρυνσής της.

27 04 2008
φωτης

θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν πληροφορίες για το νερό στις περιοχές του Γραμματικου του Μαραθώνα και Νέας Μάκρης γιατί γίνονται αναφορές για ανατολική αττική και αν υπάρχουν σε πια άρθρα θα μπορούσα να κοιτάξω

12 05 2008
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Blog Archive » Αγαπητέ κύριε υπουργέ!

[…] τα ποτάμια μας να γίνονται blogs διαμαρτυρίας!!! 4. Δείτε τους χάρτες της μόλυνσης 5. Ολες οι σχετικές μετρήσεις Α. Μέτρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ – […]

16 05 2008
Καλούδης Στέργιος

To πραγματικό δυστύχημα και η αιτία όλων αυτών των εγκληματικών παραλείψεων και δράσεων από διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους, είναι το ότι, η επί σειρά πολλών ετών τραγική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της χώρας, ειδικά στο Περιβάλλον, έχει καταστήσει τον λαό εγκληματικά «ανεκτικό»!……….Μας έχει καταστρέψει ο ωχαδερφισμός,
ο «ετσιθελισμός» και εκείνο το καταστρεπτικό διογκωμένο εγωίστικά και ανόητα «Εγώ»!…… Η λύση τώρα είναι, άμεση επέμβαση με εξοντωτικές ποινές, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Οι όποιοι κυβερνούν, κυβέρνησαν η και θα κυβερνήσουν από εδώ και εμπρός, κουβαλούν την μεγαλύτερη ευθύνη. Γιατί τελικά τι να την κάνουμε την όποια ανάπτυξη, όταν δεν μπορούμε να ζήσουμε; Επιτέλους σε αυτήν την χώρα, ας καλύψουμε τις ανάγκες μας με πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της Ζωής μας και μετά πάμε στα υπόλοιπα. Όλοι μας ζούμε μέσα στο ίδιο Περιβάλλον. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει στο απόλυτα «δικό του»!….
Ευχαριστώ

12 11 2008
Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ναι, πράγματι, όσα αναφέρει ο κ. Καλούδης είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Αλλά και αυτή μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Για΄τι δεν παίρνει άλλο! Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν αρκούν μόνο τα ιστολόγια και οι ενημερωτικές αναφορές, ούτε τα σχόλια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και ας μην έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Μόνο με πραγματικό αγώνα μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, ίσως και τη χαμένη μας αθωότητα!

26 11 2008
luiji28

Γνωρίζετε αν ειναι επεκτεταμενο το προβλημα κ στις γυρω περιοχες οπως π.χ Αμαρυνθος,Ερέτρια κ.τλ. γιατι εχω την εντύπωση οτι το προβλημα ειναι τεραστιο

26 11 2008
asopossos

Δεν γνωρίζουμε και δεν έχει ακουστεί κάτι.
Φυσικά, ο συγκεκριμένος ρύπος Cr(VI), δεν μπορεί να περάσει μέσα από την θάλασσα.

Αλλά γιατί δεν διενεργείτε εσείς ιδιωτικά μετρήσεις;

Να ενημερώσετε κι εμάς…

22 02 2009
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ A

Σημερα 22/2/09 απο περιεργεια πηγα στην περιοχη του Ασωπου κοντα στα οινοφυτα. Η πραγματικη εικονα ειναι χειροτερη απο αυτη που μου ειχε διαμορφωθει ακουγοντας τα σχολια του σταθμου. περα απο την αορατη απειλη των χημικων υπαρχει και η ορατη.Καταυλισμοι μεταναστων οι οποιοι «χρησιμοποιουνται» για αγροτικες εργασιες ζουν μεσα σε σκουπιδοτοπους . Η κοιτη του ποταμου ειναι γεματη με κουτια απο φυτοφαρμακα…και αλλα λιγοτερο επικινδυνα απορριματα. Δυσκολο να περιγραψει κανεις το θεαμα με λογια. Φυσικα ευθυνη εχει η πολιτεια αλλα και ολοι οσοι εχουν μικρα η μεγαλα συμφεροντα. Εμεις στην Αθηνα εγω συγκεκριμενα ζω στη Μυκονο , ειμαστε σε μια γυαλα που λεγεται συγχρονη ευρωπαικη χωρα την Ελλαδα. Ενας» κρυοκολος» Αγγλος μου ειχε πει…»Εσεις οι Ελληνες ειστε ικανοτατοι να καταστρεφετε ομορφα πραγματα». Λοιπον οπου δειτε λαχανικα οπως καροτα και αλλα απο τις περιοχες αυτες ΜΑΚΡΙΑ . ευχαριστω για την ευκαιρια να προσθεσω ενα σχολιο εστω και δυσαρεστο.

29 04 2009
Θ

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το εξασθενες χρώμιο (hexavalent chromium) είναι καρκινογενές-κατηγορίας Α και προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα (δεν υπάρχει στη φύση). Το όριο του είναι μηδέν. Είναι επικίνδυνο κατά την εισπνοή όσο και κατά την πόση.

Βιολογικός καθαρισμός από τα Λεύκτρα που πηγάζει ο Ασωπός μέχρι και την Ασωπία που έχω φτάσει, δεν υπάρχει. Οι αγρότες ποτίζουν απευθείας από το ποτάμι η από γεώτρηση κοντά του. Ευτροφισμός υπάρχει σε όλο το το μήκος ακόμα και στην πηγή του ενώ σε κάποια σημεία του η οσμή είναι ανυπόφορη (για εξασθενές χρώμιο δεν ξέρω ακόμα..μες στη βδομάδα) Το πιό ρυπασμένο φυσικά κομμάτι του είναι παρακάτω, μέχρι τις εβολές του στον Ωρωπού όπου η παρουσία της βιομηχανίας είναι πιό έντονη.

5 07 2009
μαθητρια

θελω να δωσω δειγμα νερου για εξεταση απο την περιοχη του δηλεσιου.θα θελα πολυ να με ενημερωσετε και να μου υποδειξετε που να στειλω το δειγμα ακριβως αλλα και τι να αναφερω.τι να πώ?απαντηστε μου στο email .ευχαριστω

24 02 2011
stergios

Είμαστε στις αρχές του 2011 και προσωπικά εγώ (εκτός λάθους-για το οποίο θα ζητήσω και συγγνώμη), είναι πως ακόμα δεν άκουσα η δεν είδα κάτι να γίνεται ριζικά στο πρόβλημα. Και αυτό δεν είναι μία κομματική κριτική κατά του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μία διαπίστωση. Σίγουρα ευρισκόμεθα σε μία πραγματική οδυνηρή οικονομική συγκυρία( για την οποία ευθύνεται ολόκληρο το Πολιτικό μας Σύστημα) και τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Εκείνο όμως που τώρα προέχει είναι να σταματήσει με κάθε θυσία και το συντομότερο η δολοφόνος ρύπανση από τις όποιες βιομηχανίες η εργαστήρια. Σίγουρα αυτό αντανακλά σε θέσεις εργασίας οι οποίες σίγουρα θα υποστούν σοβαρό πλήγμα.Δεν θεωρώ όμως σωστό να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Διότι απλά αναβάλλεται ο θάνατος των ανθρώπων των περιοχών αυτών. Αν την αναβολή θανάτου την ονομάζουμε τώρα ίσως και επιτυχία , αυτό σημαίνει πως δεν μπήκαμε στην καρδιά του προβλήματος. Η Πολιτεία η οποία ανέλαβε να καλύψει του κόσμου τα ελείμματα, από την κακή και γεμάτη Διαφθορά σε μεγάλο βαθμό κακοδιοίκησης, οφείλει να προσθέσει και τις τύχες αυτών των εργαζομένων στις προβληματικές αυτές επιχειρήσεις εκ των οποίων μερικές μπορεί και να εκβιάζουν με απολύσεις εργαζομένων. Είναι σοβαρό πρόβλημα αλλά και η ρύπανση είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Αφήστε που κυκλοφορούν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προίόντα των ρυπασμένων περιοχών ελεύθερα. Επειδή λοιπόν από τους παράνομους επιχειρηματίες έπαθαν και οι γεωργοί και οι όποιοι κτηνοτρόφοι, αυτών των περιοχών, θα έπρεπε για όσο λειτουργούν παράνομα αυτές οι μονάδες οι οποίες και δεν συμμορφώνονται με τον Νόμο, ν’ αναλάβουν αυτοί το κόστος των προίόντων αυτών τα οποία και εν ανάγκη θα καταστρέφονται, εφ΄όσον κρίνονται ως ακατάλληλα. Είναι σκληρά αλλά δίκαια μέτρα. Κανένας πολίτης σε μία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εγκληματεί εις βάρος των συμπολιτών του. Περιμένω να δω σε αυτήν την όμορφη άλλά άτυχη Πατρίδα μας, το πότε θα φερθούμε με Σεβασμό…………και βέβαια με Ευθύνη!…..

Σχολιάστε