«Χάδι» το πρόστιμο για τον Ασωπό

25 10 2008

Παρασκευή, 24.10.08

Με πρόστιμα-πρόκληση ξεπέρασαν… τις ευθύνες τους οι εταιρίες που έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή στον Ασωπό, αλλά και το υπέδαφος της περιοχής, στο οποίο ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο! Στη δίκη που έγινε στη Θήβα ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τεσσάρων εταιριών η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, το δικαστήριο επέβαλε εξαγοράσιμες ποινές 24 μηνών φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 ευρώ στους υπευθύνους τεσσάρων εταιριών «για υποβάθμιση περιβάλλοντος».


Πρόκειται για τις βιομηχανίες ΕΑΒ, Μαΐλης, ΛΑΝ-ΝΕΤ και ΒΙC-BIOΛΕΞ, οι οποίες βρέθηκαν, ύστερα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους και δειγματοληψίες των επιθεωρητών περιβάλλοντος το 2002, να ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στον Ασωπό, με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στη θάλασσα του Ευβοϊκού.

Η απόφαση αποτελεί εν μέρει δικαίωση για τους κατοίκους, αλλά, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, «τα πρόστιμα είναι αστεία για τις εταιρίες και ντροπή μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Δεν λύνεται με ασπιρίνες το πρόβλημα 200.000 ανθρώπων που αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό».

Οι εκπρόσωποι των εταιριών από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι ήταν λάθος η στιγμή και το σημείο όπου έγινε η δειγματοληψία, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για «κυνήγι μαγισσών», υποστηρίζοντας ότι οι βιομηχανίες στην περιοχή που μολύνουν είναι πολύ περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση της ΕΑΒ για τη θαλάσσια ρύπανση, το δικαστήριο προχώρησε σε καταδίκη.

«Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι χαμηλές, αλλά αποτελούν τις ανώτερες που προβλέπονται για παράβαση του νόμου περί περιβάλλοντος. Αρα το δικαστήριο έκανε στο μέγιστο αυτό που μπορούσε να κάνει», λέει στον ΕΤ ο νομικός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Μπάλιας.

Ηδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2005 έως το 2008 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2.650.000 ευρώ, σε 43 εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα πρόστιμα αυτά έχουν εισπραχθεί κατά 90%, δεν καταλήγουν όμως σε περιβαλλοντικά έργα, αφού το Ειδικό Ταμείο για το Περιβάλλον βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών.Παρά τα πρόστιμα όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι η προστασία-αποκατάσταση του Ασωπού.

«Ακόμα και αν τα χρήματα από τα πρόστιμα χρησιμοποιούνταν για την αποκατάσταση της ζημιάς, θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Το κόστος της, αν θα μπορούσε κάποιος να το υπολογίζει, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διαδικασία θα κρατήσει περισσότερο από 10 χρόνια, χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα», εξηγεί ο χημικός μηχανικός κ. Θανάσης Παντελόγλου.

Οπως λέει ο ίδιος, «τεχνική λύση υπάρχει, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί, γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος. Τώρα που καταδικάστηκαν τέσσερις από τους υπαίτιους της ρύπανσης, είναι υποχρεωμένοι και αυτοί και όσοι θα καταδικαστούν στο μέλλον να διαθέσουν τα χρήματα για την απορρύπανση. Αν δεν τους τα ζητήσει η ελληνική Πολιτεία, η οποία εξακολουθεί να διατείνεται ότι οι βιομηχανίες έχουν συμμορφωθεί, θα τους τα ζητήσει σύντομα η Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μιχαήλ Σκούλλος, υποστηρίζει ότι «στον Ασωπό το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο από τα πρόστιμα, αφού ακόμη και τα επεξεργασμένα απόβλητα μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση λόγω των σχηματισμών του υπεδάφους της περιοχής».

«Υπόνομοι» τα ποτάμια

Οι βιομηχανίες στον Ασωπό δεν είναι οι μοναδικές που βλέπουν την επωνυμία τους να αναγράφεται στον κατάλογο προστίμων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Hδη τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.410.000 ευρώ σε 22 εταιρίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ειδικότερα για τον Πηνειό «μοιράστηκαν» πρόστιμα ύψους 335 χιλιάδων ευρώ σε 5 εταιρίες που είτε δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων τους είτε δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τη νομοθεσία. «Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως με τις εποχικές εταιρίες τροφίμων και ειδικά τα ελαιουργεία που δεν αφήνουν τα απόβλητά τους σε δεξαμενές για κάποιο διάστημα όπως θα έπρεπε αλλά τα ρίχνουν απευθείας στα ποτάμια», εξηγεί ο υπεύθυνος ερευνητής του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων, κ. Νίκος Σκουλικίδης. Και στην περίπτωση της Εύβοιας όμως διαπιστώθηκε ότι σε 5 εταιρίες οι βιολογικοί καθαρισμοί δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον κανονισμό και δέχθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 245 χιλιάδων ευρώ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει τη δημιουργία «λίμνης» αποβλήτων αλλά και την τεράστια ρύπανση του εδάφους, λόγω του συστήματος ψεκασμού των αποβλήτων, ώστε να διαχέονται ευκολότερα στο περιβάλλον.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΘΗ, ΕΥΗ ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=57417

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: