Η ΕΑΒ του… χρωμίου

14 01 2008

Πριν περάσουμε στο… κυρίως πιάτο, που είναι το άρθρο, μερικά ερωτήματα:

1. Γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ο έλεγχος στην ΕΑΒ;
2. Γιατί η ΕΑΒ δεδομένου του παραπάνω σπεύδει να προκαταλάβει την κοινή γνώμη αυτοπροβάλλοντας τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες;
3. Αληθεύει ότι αρκετές χώρες και εταιρίες ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να κάνουν αυτή την δουλειά που ανέλαβε η ΕΑΒ στο έδαφός τους λόγω των υπερβολικών ρύπων που παράγονται στην διαδικασία;
4. Πως είναι δυνατόν στα 50 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου να απαγορεύεται η επαφή με το νερό και στα 35, τα 25, ή τα 10 ή ακόμα και τα 5 μικρογραμμάρια το νερό να είναι κατάλληλο ακόμα και για πόση και για μαγείρεμα;
5. Γιατί η Ελληνική πολιτεία δεν χειρίζεται το θέμα με γνώμωνα την μέγιστη ασφάλεια των υπηκόων της; Γιατί κανείς δεν τολμά να πεί ότι «το νερό είναι κατάλληλο και να το πίνετε» αλλά απλά λένε ότι «οι τμές του χρωμίου είναι μέσα στα παραμετρικά όρια» και τέτοιες ασάφειες;
6. Οι Δήμαρχοι, ο Νομάρχης, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και οι εργοστασιάρχες θα έπιναν από αυτό το νερό καθημερινά; Ας το δηλώσουν και αναλαμβάνουμε την δωρεάν τροφοδοσία τους.
7. Με αυτό το νερό όμως παρασκευάζονται ένα σωρό τρόφιμα (ζυμαρικά, μπισκότα, κρέμες, κλπ) που καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα κι όλη την Ευρώπη! Γιατί δεν έχει γίνει έλεγχος καταλληλότητας;
Περιμένουμε απαντήσεις…

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ «απαντούν» αντιφάσκοντας και αφήνοντας κενά

Η ΕΑΒ του… χρωμίου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Απογειώνονται» τα ερωτήματα για τη ρύπανση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στον ποταμό Ασωπό και τον ήδη μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα στα σύνορα Ανατολικής Αττικής-Βοιωτίας.

Οι χρονιές αλλάζουν αλλά το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού παραμένει
Οι απαντήσεις που επιχειρούν να δώσουν τα υπουργεία Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ ύστερα από δημοσίευμα της «Ε» (7/12/07) και ερώτηση στη Βουλή από την Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) αφήνουν σημαντικά κενά, αντιφάσκουν και περιορίζονται σε διαβεβαιώσεις ότι η ΕΑΒ είναι «πρωτοπόρα στα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την ερώτηση στις 17 Δεκεμβρίου μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής. Ρωτούσε ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης των τοξικών μετάλλων και των αποβλήτων από τις εργασίες συντήρησης στα πολεμικά αεροσκάφη δεδομένου μάλιστα ότι η ΕΑΒ πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο για εργασίες σε 95 αμερικανικά F-16 που σταθμεύουν σε βάσεις της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα της «Ε», εκτός από τα στοιχεία για τη συντήρηση των αμερικανικών F-16, παραθέταμε αριθμούς που έδωσε η ίδια η εταιρεία. Οτι, δηλαδή, από τις εργασίες στα αεροσκάφη μπορεί να παράγονται καθημερινώς 1.750 γραμμάρια από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, αλλά η ΕΑΒ έχει τους τρόπους να εμποδίζει τη ρύπανση των υδάτων από αυτά. Συγκρίναμε μάλιστα τον αριθμό των 1.750 γραμμαρίων με το όριο των 50 μικρογραμμαρίων (δηλαδή εκατομμυριοστών του γραμμαρίου) εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο που ξεπεράστηκε στα Οινόφυτα και έκανε το νερό εκεί «ακατάλληλο για κάθε επαφή με τον άνθρωπο». Πάντως, στην απάντησή του ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

-Η κριτική στην ΕΑΒ βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία (σ.σ. αν και η εταιρεία δεν μας ζήτησε επανόρθωση όσων γράψαμε).

-Στη σύμβαση για τα αμερικανικά F-16 «δεν προβλέπεται χρήση εξασθενούς χρωμίου» (σ.σ. αν και ουδέποτε γράψαμε για «χρήση», αλλά «παραγωγή» αποβλήτων).

-Η ΕΑΒ διαθέτει αδειοδοτημένη και σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων της.

Στη δική του απάντηση ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης όμως δίνει διαφορετική εικόνα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

-Η ΕΑΒ υπέβαλε πρόσφατα στο ΥΠΕΧΩΔΕ αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέων δραστηριοτήτων, το οποίο θα αξιολογηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

-Υπέβαλε στη Νομαρχία Βοιωτίας μελέτη για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της, ώστε να συμπληρωθεί/ανανεωθεί η ισχύουσα από το 1986 απόφαση (χωρίς να αναφέρει εάν έγινε η μελέτη δεκτή).

-Εχει από το 2006 έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας.

Ο κ. Καλογιάννης αποκαλύπτει επίσης ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί» η διαδικασία ελέγχου από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ομως, η διοίκηση της ΕΑΒ είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι ο έλεγχος που έγινε από τους «Ράμπο», την προηγουμένη του δημοσιεύματος, τα είχε βρει όλα σωστά. «Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων» ανέφερε μάλιστα στο τότε γραπτό δελτίο Τύπου.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης μάς ενημερώνει ότι αρμόδιες για την προστασία των υδάτων είναι οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, χωρίς καν να αναφέρει εάν υπάρχει η απαραίτητη ανθρώπινη-υλικοτεχνική υποδομή.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η κ. Χριστοφιλοπούλου δηλώνει ότι «οι κάτοικοι Ωρωπού, Αυλώνα και των γύρω περιοχών δικαίως αγωνιούν», ότι «είναι πρωταρχική και επείγουσα η ανάγκη για δημιουργία τριτοβάθμιας μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων και η διενέργεια πυκνών ελέγχων με τη στενή συνεργασία των Νομαρχιών Βοιωτίας και Ανατ. Αττικής». Σε δική της ανακοίνωση η «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη σημερινή της κωλυσιεργία σε ένα θέμα που αφορά την υγεία χιλιάδων κατοίκων και παραθεριστών, τότε οι φορείς εμφανίζονται αποφασισμένοι να δράσουν αυτόνομα προσφεύγοντας στο ΣτΕ και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα».

arihadj@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/01/2008


Ενέργειες

Πληροφορίες

5 Σχόλια

15 01 2008
exeisminima

Τέλος τα παραμύθια. Νομάρχης, δήμαρχοι, πολιτικοί πρέπει να βγαίνουν συνέχεια στη σέντρα. Μα δουλεύουν κανονικά αλλά θα παλέψουμε με ότι μέσο διαθέτουμε. Το ζήτημα είναι όμως να είμαστε πολλοί κι αυτό έχει δουλειά ακόμα..

15 01 2008
exeisminima

Ολόκληρο κράτος οχυρώνεται πίσω από κενα νόμου για το εξασθενές χρώμιο. Προφανώς πρεπει οι πολίτες να αποδείξουν την επικινδυνότητα του μετατρεπόμενοι σε πειραματόζωα καταμετρώντας οι ίδιοι το θάνατο γύρω τους…

15 01 2008
inlovewithlife

Δεν υπάρχουν μόνο κενά νόμου. Υπάρχουν και παραλείψεις της διοίκησης καθώς και νόμοι που δε θα έπρεπε σήμερα να ισχύουν, όπως το ΠΔ για τον Ασωπό. Όμως τα νομικά εργαλεία, ειδικά για το δίκαιο του περιβάλλοντος είναι δυστυχώς εξαιρετικά αναποτελεσματικά στην πράξη.

15 01 2008
asopossos

Είμαστε πολλοί, λίγοι αντιδρούμε. Θα αντιδράσουν κι άλλοι όσο εμείς συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε νέα δεδομένα και αποκαλύπτουμε νέες παραβάσεις, και το κυριότερο την απροθυμία (για να μην πούμε εναντίωση) των αρχών να βοηθήσουν στον αγώνα των κατοίκων. (Γιατί άραγε;)

Δεν χρειαζόμαστε κι άλλους νόμους, εφαρμογή των υπαρχόντων (λόγω και έργω και πνεύματι) χρειαζόμαστε.

Αλλά ακόμα και αν χρειαζόμαστε άλλους νόμους ή μετατροπή των υπαρχόντων, ας μην ξεχνάνε οι νομοθετούντες, ότι, βάσει του Συντάγματος, κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό και υπάρχει υπέρ αυτού.

Νομίζω δεν το καταργήσαμε το Σύνταγμα ακόμα, τελευταία φορά που κοίταξα ήταν ακόμα στην θέση του… σωστά;

13 01 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: