Τα λόγια είναι δωρεάν. Τα έργα κοστίζουν.

30 09 2008

Το δελτίο Τύπου της ΕΑΒ για την εκδήλωση της περιβαλλοντικής προστασίας. Διαβάστε την συνέχεια με… δική σας ευθύνη.

Η ΕΑΒ πρωτοπορεί

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η Ημερίδα με τίτλο « Πράσινη Ανάπτυξη» την οποία διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της περιοχής η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Η Ημερίδα, είχε ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού Ποταμού και του Ευβοϊκού Κόλπου, καθώς και συνολικότερα της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Βοιωτίας και της Ευβοίας. Με αυτή την πρώτη εκδήλωση η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μπαίνει μπροστά και γίνεται πρωτοπόρα στο δύσκολο έργο της Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στην αρχή της εκδήλωσης αναγνώστηκε συγχαρητήρια επιστολή του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη προς τη Διοίκηση της ΕΑΒ για την ανάληψη της πρωτοβουλίας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΑΒ κ. Κυριάκος Λινάκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε: «Η δύναμη μιας τέτοιας προσπάθειας είναι η συνεργασία. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει ότι μπορούν οι πολλοί που εργάζονται μαζί, που προσπαθούν από κοινού. Αυτό είναι το ζητούμενο της πρωτοβουλίας που παίρνει η ΕΑΒ, αυτό είναι το ζητούμενο της σημερινής Ημερίδας. Το στοίχημα είναι να περάσουμε από την προσωπική στάση στην ομαδική δράση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος στην ομιλία του υπογράμμισε: «Με τη σημερινή της, πρωτοβουλία, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πρωτοπορεί. Μπαίνει μπροστά σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας γύρω από τον Ασωπό ποταμό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, για να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό, τη Φύση και την ίδια μας τη ζωή. Επιχειρούμε με τη σημερινή πρωτοβουλία να περάσουμε στην πράξη και να εκφράσουμε την ομόθυμη, πιστεύω, αντίληψη ότι η προστασία του Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται την Ανάπτυξη, αλλά και την ευνοεί. Οι προτάσεις της ΕΑΒ, οι οποίες σας έχουν διανεμηθεί, είναι ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες: Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Δράσης που θα μελετήσει το πρόβλημα και θα προτείνει λύσεις. Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης, Επεξεργασίας υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων και Κέντρο Μετρήσεων της ρύπανσης στον Ασωπό».

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο κ. Σκορδίλης, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελου Μπαλτά, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, όπως αυτή που ανέλαβε η ΕΑΒ. Παρούσα ήταν κι εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανασίου Σκορδά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν το λόγο και διατύπωσαν προτάσεις οι εξής:

* Ο Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι για το πρόβλημα ευθύνεται όχι μόνο η πλευρά των επιχειρήσεων, αλλά και η Αυτοδιοίκηση. Πρότεινε να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη κι όχι την καταστολή, με προγράμματα κρατικής ενίσχυσης για Πράσινη Επιχειρηματικότητα τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Ενημέρωσε για το ότι έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή και του δήμου Οινοφύτων Περιβαλλοντικό Μητρώο, και ζήτησε δημιουργία Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
* Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Κυριάκου στην ομιλία του στάθηκε στην άναρχη, όπως είπε, εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ενώ συμφώνησε με την πρόταση της ΕΑΒ για δημιουργία Ομάδας Δράσης που θα καταγράψει και θα μελετήσει την κατάσταση και, στη συνέχεια, θα προτείνει λύσεις. Ο κ. Δήμαρχος πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί και μια άλλη ομάδα που θα ελέγχει ποιοι ρυπαίνουν.
* Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γαβριήλ, χειροκρότησε την πρωτοβουλία της ΕΑΒ για την Ημερίδα, δήλωσε ότι την στηρίζει και, στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι η πρόταση της ΕΑΒ για δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων είναι και πρόταση δική του. Είπε ότι η Τεχνολογία είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος, ενώ πρόσθεσε ότι με δική του πρωτοβουλία διενεργήθηκαν έρευνες και στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού, με αποτελέσματα που (όταν ολοκληρωμένα δοθούν στη δημοσιότητα), θα αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα που και εκεί υπάρχει.
* Η εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων κα Αϊδίνη επανέλαβε την υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει τέτοιες προσπάθειες.
* Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βοιωτίας κ. Κουδούνης συνεχάρη τη Διοίκηση της ΕΑΒ για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε κι εκείνος στο Περιβαλλοντικό Μητρώο για πλήρη και αξιόπιστη απογραφή των αιτιών της μόλυνσης, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του στις προτάσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΒ. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.
* Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΟΚΥΤ κ. Καββαδάς παρουσίασε τις δράσεις της Εταιρίας του για την Προστασία του Περιβάλλοντος, και στάθηκε ιδιαίτερα στη Μονάδα παραγωγής Βιοαερίου.
* Ο κ. Παπαχαραλάμπους οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στην τοποθέτηση του δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Η πράσινη ανάπτυξη και η ορθή ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής στον Νομό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής».
* Ο κ. Πολυχρονόπουλος εκπρόσωπος της εταιρίας Polyeco είπε ότι η Εταιρία του μπορεί να αναλάβει σε χρόνο ρεκόρ την δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων, πρόταση που συνάντησε τη θετική αντίδραση τόσο της Διοίκησης της ΕΑΒ, όσο και των Δημάρχων που παρακολουθούσαν την Ημερίδα. Οι ανωτέρω συμφώνησαν να συναντηθούν εντός των επομένων ημερών προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του κ. Πολυχρονόπουλου.
* Ερωτήσεις προς την ΕΑΒ και τους άλλους συμμετέχοντες διατύπωσαν εκπρόσωποι των Οικολόγων και άλλοι πολίτες (σημείωση : αυτοί είμαστε εμείς… μας αφιέρωσαν 2 λέξεις στο Δ.Τ. – κάτι είναι κι αυτό… Διαβάστε τώρα κι ΑΥΤΟ).

Τέλος, συμφωνήθηκε η δημιουργία της Ομάδας Δράσης που πρότεινε η ΕΑΒ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, πέραν όσων αναφέρθηκαν παραπάνω με τις τοποθετήσεις τους, και εκπρόσωποι των Εταιριών: ALAPIS- Bayer, OneSource, Πρότυπα Οικοσυστήματα, Μόρνος, ALUMINCO, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, EUROPA, ΠΡΟΦΙΛ Σωληνουργεία, ΗΤΑΠ, EMC Hellas, ΠΟΛΥΦΟΡΜΑ κλπ.


Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

30 09 2008
30 09 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: