EAB: Παράγει 1.750.000.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς την ημέρα!

7 12 2007

1.750.000.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς την ημέρα!F-16 απ’ τη μια Χρώμιο απ’ την άλλη

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ασχημη στιγμή επέλεξε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) να γίνει διεθνές επισκευαστικό κέντρο αεροσκαφών… Πάνω που ανέλαβε να συντηρήσει 95 αμερικανικά F-16, «έσκασε» το περιβαλλοντικό σκάνδαλο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο που έχει δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του Ασωπού ποταμού.

Και τώρα τρέχει να προλάβει τα χειρότερα και να αποδείξει ότι ακολουθεί πολιτική φιλική στο περιβάλλον. Χθες έκανε ένα βήμα «έναρξης διαλόγου» με πέντε δημάρχους της περιοχής τους οποίους κάλεσε προκειμένου να τους πει ότι ήδη εφαρμόζει και θα εφαρμόσει περαιτέρω μεθόδους για να αδρανοποιεί ολοκληρωτικά τα βαρέα τοξικά μέταλλα και τα υπόλοιπα δηλητήρια που παράγονται κατά τη φάση των εργασιών στα αεροσκάφη και τους κινητήρες τους.

Δισεκατομμύρια μικρογραμμάρια χρωμίου παράγονται στις εργασίες συντήρησης-χρωματισμού των πολεμικών αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, που δεσπόζουν στην περιοχή του Ασωπού
Οπως αναμενόταν λοιπόν, ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Κυριάκος Λινάκης, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη «αντιστροφής το συντομότερο δυνατόν των επερχόμενων αρνητικών συνεπειών από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος» και ο διευθύνων σύμβουλος, Τάσος Φιλιππάκος, για τις ενέργειες «που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκινήσει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης».

Στη συνέχεια όμως, ο κ. Φιλιππάκος μας ενημέρωσε ότι ακριβώς την προηγούμενη ημέρα (Τετάρτη) είχε επισκεφθεί την ΕΑΒ κλιμάκιο των «ράμπο» του περιβάλλοντος (σ.σ. σε συνέχεια των ελέγχων που έγιναν πρόσφατα και οδήγησαν στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ). Εσπευσε πάντως να μας ανακοινώσει ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα και οι μετρήσεις έδειξαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα απόβλητα της μονάδας. Οταν στη συνέχεια τον ρωτήσαμε εάν είναι θεμιτό να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ελέγχου μιας ανεξάρτητης αρχής από τον ελεγχόμενο, μας απήντησε ότι ρώτησε τους ελεγκτές και του είπαν ότι μπορεί να μας ενημερώσει σχετικώς…

1.750 γραμμάρια εξασθενές

Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ώρα να γίνει συζήτηση με αριθμούς. Για να διαπιστώσουμε τότε ότι από τη δράση της ΕΑΒ μπορεί να παράγονται ημερησίως έως και 1.750 γραμμάρια από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο! Το νούμερο προκάλεσε ανατριχίλα, καθώς έως τώρα μιλούσαμε με μικρογραμμάρια, δηλαδή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου. Ακούγαμε π.χ. ότι το νερό στα Οινόφυτα κρίθηκε ακατάλληλο γιατί περιείχε 50 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο. Και αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει όταν μία μόνο εταιρεία παράγει σε μία μόνο ημέρα 1.750.000.000 μικρογραμμάρια.

«Ουδέν πρόβλημα», μας απάντησαν η διοίκηση και οι σύμβουλοι της ΕΑΒ, διότι το εξασθενές χρώμιο αδρανοποιείται, μετατρέπεται σε τρισθενές που είναι 200 φορές λιγότερο επικίνδυνο και συλλέγεται με ειδικό τρόπο για να απομακρυνθεί από την εταιρεία Polyeco. Σε διαγράμματα μάς παρουσίασαν και τις μετρήσεις που γίνονται στα απόβλητα τόσο από την εταιρεία όσο και από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο και δείχνουν ότι όλα βρίσκονται πολύ πολύ χαμηλότερα από τα όρια που επιβάλλει ο νόμος. Στη συνέχεια πάντως παραδέχθηκαν ότι ο νόμος είναι του 1979.

Δουλειές με ΗΠΑ

Η ανησυχία της διοίκησης για αντιδράσεις τροφοδοτείται περαιτέρω καθώς η ΕΑΒ ανέλαβε πρόσφατα την εκ βάθρων συντήρηση 95 αμερικανικών F-16 που βρίσκονται σε βάσεις ανά την Ευρώπη. Αυτά πρέπει να αποχρωματιστούν, να επισκευαστούν και να αναβαθμιστούν με εργασίες όπου παράγονται τοξικά μέταλλα. Επίκειται δε η ανάληψη και νέων συμβολαίων προκειμένου η ελλειμματική ΕΑΒ να αυξήσει τα έσοδά της.

Η διοίκηση εκδήλωσε επίσης την ενόχλησή της για την αναφορά που έκανε η πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη στην «Ε» (13/11/07 – Πιέσεις και εκβιασμοί για τους ράμπο περιβάλλοντος), που είπε ότι με δυσκολία έγινε έλεγχος στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η κ. Καραβασίλη έκανε λάθος, πιθανόν εννοούσε την Πτέρυγα Μάχης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και ότι αν είχε βρει εμπόδια, «δεν έκανε καλά τη δουλειά της, αφού είχε δικαίωμα να καλέσει Αστυνομία και δεν το έπραξε». Μεταφέραμε το σχόλια στην κ. Καραβασίλη, η οποία μας εξέφρασε τη χαρά της που ξαναέγινε έλεγχος στην ΕΑΒ και ευχήθηκε «τα αποτελέσματα να δείξουν ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τους κανόνες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/12/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=43818424

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

13 01 2009
Καταγγέλουμε απόπειρα SLAPP από την ΕΑΒ « Asopos SOS

[…] EAB: Παράγει 1.750.000.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς την ημέρ… […]

10 07 2009
Η ΕΑΒ… θεσπίζει έτος περιβάλλοντος…!!! « Asopos SOS

[…] ΕΑΒ είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της περιοχής […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: