ΣτΕ για Ασωπό

20 12 2010

του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Πηγή: Ημερησία

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο επιβολής «λουκέτου» βρίσκονται όσες επιχειρήσεις ρυπαίνουν τον Ασωπό, ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με 8 πρωτοποριακές αποφάσεις το ΣτΕ «άναψε πράσινο φως» για να κλείσουν προσωρινά ή και οριστικά οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό, ακυρώνοντας την παράλειψη των κρατικών υπηρεσιών να βάλουν «λουκέτο». Με τις πολυσέλιδες δικαστικές αποφάσεις στηλιτεύεται ταυτόχρονα η μακρόχρονη αδράνεια και ανοχή των αρμοδίων κρατικών αρχών απέναντι στη ρύπανση που έχει προκαλέσει και «ευρωκαταδίκες».

Αρθρο 24

Ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και διεθνείς συμβάσεις το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος δεν έχει διακριτική ευχέρεια, αλλά απολύτως δεσμευτική υποχρέωση να παίρνει τα πιο αποτελεσματικά μέτρα (προληπτικά ή κατασταλτικά) για την προστασία του περιβάλλοντος και συνεπώς δεν πρέπει να αρκείται στην επιβολή μόνο προστίμων, έστω και αλλεπάλληλων, αλλά οφείλει να διατάσσει τη διακοπή λειτουργίας της ρυπογόνου δραστηριότητας.

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ, υιοθετώντας εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, έκανε δεκτές προσφυγές κατοίκων, οικολογικών σωματείων κ.λπ. και ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας να περιοριστεί στην επιβολή μόνο προστίμων σε 8 επιχειρήσεις, ενώ όφειλε να βάλει και «λουκέτα» λόγω της έντονης υποβάθμισης του περιβάλλοντος επί σειρά ετών και λόγω της μακρόχρονης άρνησης συμμόρφωσης των ρυπογόνων βιομηχανιών – βιοτεχνιών.

Σε οκτώ αποφάσεις του το ΣτΕ περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τη μακρόχρονη μόλυνση της περιοχής της Βοιωτίας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων, χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, με ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια απόρριψη αποβλήτων, χωρίς μονάδες επεξεργασίας λυμάτων με αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών παρά τις καταγγελίες.

Σε περίπτωση ρύπανσης ή υποβάθμισης η Κεντρική Διοίκηση και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλουν να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις. Το δικαστήριο στέλνει τις δικογραφίες στη ΝΑ Βοιωτία με την εντολή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για κλείσιμο (προσωρινό ή οριστικό) όσων επιχειρήσεων δεν έχουν διασφαλίσει ότι δεν επιβαρύνουν καθόλου τον Ασωπό και το ευρύτερο περιβάλλον. Επισημαίνει δε ότι δεν ήταν νόμιμα αιτιολογημένη η άρνησή της να βάλει «λουκέτα».

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: