Εξασθενές χρώμιο μολύνει το πόσιμο νερό αμερικανικών πόλεων

20 12 2010

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν είναι μόνο ο Ασωπός

Ουάσινγκτον – Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το δηλητηριώδες μέταλλο που μόλυνε για δεκαετίες τα νερά του ποταμού Ασωπού μολύνει και τα δίκτυα υδροδότησης δεκάδων αμερικανικών πόλεων, δείχνουν οι μετρήσεις μεγάλης περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group) ανίχνευσε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό των 30 από τις 35 πόλεις στις οποίες πραγματοποίησε δειγματοληπτικές μετρήσεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη Washington Post ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησή τους αργότερα τη Δευτέρα.

Σε 25 από τις μολυσμένες πόλεις η συγκέντρωση του μετάλλου βρισκόταν πάνω από το όριο που προτείνει η πολιτεία της Καλιφόρνια.


Επίσημο όριο ακόμα δεν υπάρχει, ωστόσο η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα για το πόσιμο νερό.

Η υπηρεσία ασχολείται με το θέμα από το 2008, όταν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτήρισαν επίσημα το εξασθενές χρώμιο «πιθανό καρκινογόνο».

Η μορφή αυτή του χρωμίου είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα όταν εισπνέεται. Μελέτες σε πειραματόζωα έδωσαν ενδείξεις για καρκινογόνο δράση έπειτα από κατάποση, ενώ άλλες μελέτες συνέδεαν το εξασθενές χρώμιο με βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς, λευχαιμία και καρκίνο του στομάχου.

Το εξασθενές χρώμιο μπορεί να διαρρεύσει στο νερό από φυσικά κοιτάσματα στο υπέδαφος, συνήθως όμως προέρχεται από βιομηχανίες που κατασκευάζουν πλαστικά, χρώματα ή επιστρώσεις χρωμίου.

Το τοξικό χημικό έγινε διαβόητο το 2000 με το Έριν Μπρόκοβιτς, μια ταινία για τη ζωή της γνωστής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας, που τα έβαλε με την αμερικανική βιομηχανία. Η Μπρόκοβιτς απέδειξε ότι η εταιρεία Pasific Gas & Electric μόλυνε με εξασθενές χρώμιο τα νερά της πόλης της, και κέρδισε τελικά αποζημίωση 333 εκατ. δολαρίων για τους κατοίκους.

«Τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κίνδυνο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ» δήλωσε η Μπρόκοβιτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της νέας έρευνας.

 

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

30 12 2010
31 12 2010
Helen

Ενδιαφέρον το άρθρο και συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχουμε την ενημέρωση που είναι απαραίτητη στους πολίτες για τη δίκη σχετικά με τον Ασωπό, τις εξελίξεις και λεπτομέριες γι’ αυτό το τόσο μεγάλο θέμα.
Και φυσικά όπως ξέρουμε στην Ελλάδα οι εταιρίες είναι πολλές και όχι μόνο μία, οπότε και η εκδίκαση των υποθέσεων πιο δύσκολη.
Επίσης τα όρια δεν είναι αυτά που θα έπρεπε ώστε να περιορίζουν τη χρήση του εξασθενούς χλωρίου και να διασφαλίζουν την υγεία, αλλά και το περιβάλον.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: