Ασωπός και Μεσσαπία: Η τραγωδία με το εξασθενές χρώμιο συνεχίζεται χωρίς διαφάνεια…

1 02 2010

του Γιάννη Ζαμπετάκη

Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor, ΕΚΠΑ

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ (1.2.2010), η τραγωδία του Ασωπού συνεχίζεται αμείωτη και επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη ένταση (και κόστος στη Δημόσια Υγεία) στη Μεσσαπία της Εύβοιας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται πλέον σε πρωτόγνωρα επίπεδα και περνά και στην τροφική αλυσίδα! Ζητούμενο όμως παραμένει να πληροφορηθούμε τον τρόπο δειγματοληψίας και τα ερευνητικά πρωτόκολλα προετοιμασίας των δειγμάτων πριν την ανάλυση.

Και ενώ θα περιμέναμε η Πολιτεία να μαθαίνει από τα λάθη της ειδικά στη διαχείριση περιβαλλοντικών κρίσεων που αφορούν την Δημόσια Υγεία ώστε να μην ξαναγίνονται τα ίδια λάθη, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγική φάρσα. Αλλά στην περίπτωση της Μεσσαπίας, μάλλον για τραγωδία πρόκειται μιας ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε σε πόσες βρύσες σπιτιών φτάνει νερό με εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)].

Oι κάτοικοι αντιδρούν: στις 10.2.2010, θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων κατά της υδροδοτούσας αρχής (ΔΕΥΑΜ) και του Δημάρχου Μεσσαπίων κ. Α. Μπαζώτη σχετικά με την ανίχνευση Cr(VI) στο πόσιμο νερό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ψαχνών, Καστέλλας, Νεροτριβιάς Δάφνης και Κοντοδεσποτίου. Η δίκη αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις από την Νομαρχία Ευβοίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το νερό που πίνουν οι περίπου 20.000 κάτοικοι του Δήμου.

Διαβάστε την συνέχεια στο site του Γ. Ζαμπετάκη

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: