Ωφέλιμο χαρακτηρίζει το εξασθενές χρώμιο το ΙΓΜΕ!!!

13 11 2009

UPDATE: Διαβάστε στα σχόλια αλλά κι  ΕΔΩ την απάντηση του ΙΓΜΕ στο δημοσίευμα της Καθημερινής

Της Λινας Γιανναρου

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αλλά δείτε και το σχόλιο του Γιάννη Ζαμπετάκη ΕΔΩ)

Η συζήτηση είναι πολύ πρόσφατη. Απέναντί μας είχαμε τον διευθυντή του Προγράμματος Τεχνολογίας και Δικαιοσύνης του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος ΜΙΤ, καθηγητή Τεχνολογίας και Πολιτικής κ. Νίκολας Ασφορντ, ο οποίος είχε βρεθεί στη χώρα μας για ελάχιστες ώρες. «Είναι απλό», είχε πει στην «Κ». «Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο. Το να αντλείται νερό για ανθρώπινη κατανάλωση από μολυσμένο με αυτήν την ουσία υδροφόρο ορίζοντα ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη».

Και όμως -θα μπορούσαμε να του ανταπαντήσουμε- η διεθνής επιστημονική κοινότητα μπορεί να ησυχάσει: Ενα ελληνικό ινστιτούτο δίνει διαφορετική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα για το εάν είναι επικίνδυνη η κατάποση εξασθενούς χρωμίου – ερώτημα που βασανίζει, εκτός των άλλων, και τους κατοίκους των Οινοφύτων, της Μεσσαπίας, αλλά και των άλλων περιοχών με τους τοξικούς υδροφόρους ορίζοντες. Και η απάντηση είναι πως… «όχι, δεν είναι επικίνδυνη»!

Οπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): «Η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός. Συγκεκριμένα, στο πόσιμο νερό και στη διατροφή, το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται από το γαστρεντερικό σύστημα σχεδόν ακαριαία και εξ ολοκλήρου σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο σε χαμηλές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία και συνεπώς παύει να είναι τοξικό».

Δεδομένων ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει καταχωρηθεί από τον ΠΟΥ στις καρκινογόνες για τον άνθρωπο, ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα προσανατολίζεται στη θέσπιση ορίων για την παρουσία της στο πόσιμο νερό (σήμερα τα όρια αφορούν το ολικό χρώμιο), αλλά και της τραγικής εμπειρίας από το Χίνκλεϊ της Καλιφόρνιας (αλλά τον Ασωπό), με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου εξαιτίας της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το ΙΓΜΕ είναι μάλλον… παράδοξο. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη (Ιούλιος 2009), πάντως, στον υδροφόρο ορίζοντα του Δήμου Μεσσαπίας της Εύβοιας ανιχνεύονται υψηλές τιμές του «ακίνδυνου» εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα, έκτοτε ο δήμος δεν χρησιμοποιεί για την υδροδότηση των κατοικιών τις επιβαρυμένες γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές κινητοποιήθηκαν έπειτα από καταγγελίες περιβαλλοντικών συλλόγων και κατοίκων της περιοχής. Αναλύσεις έχει πραγματοποιήσει και το Tμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aθηνών, με τα ίδια αποτελέσματα: σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου ξεπερνούσαν κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό όριο για το πόσιμο νερό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και την επιτρεπόμενη συγκέντρωση για όλους τους τύπους εδαφών και για συνεχή χρήση αρδευτικού νερού… Από την πρώτη στιγμή, φορείς της περιοχής «δείχνουν» ως υπαίτια για τη σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. (Σύμφωνα και με το ΙΓΜΕ, η προέλευση του χρωμίου σχετίζεται με απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων.) Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Γαία», τόνοι αδρανών υλικών φράζουν τα υδατορέματα, με αποτέλεσμα το βρόχινο νερό να συσσωρεύεται στους κρατήρες των λατομείων και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Εύβοιας, μάλιστα, η εταιρεία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, προσπάθησε με επιχωματώσεις και προσχώσεις να καλύψει τις τοξικές λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στα μεταλλεία της.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως σε κάποιο σημείο της μελέτης του ΙΓΜΕ αναφέρεται ότι πληροφορίες αντλήθηκαν «από τον γεωλόγο της εταιρείας ΛΑΡΚΟ …..».


Ενέργειες

Information

5 Σχόλια

13 11 2009
ΙΖ

θα τρελαθούμε τελείως!
όλοι μας …τοξινωμένοι!!!

εντελώς!

14 11 2009
asopossos

Από το 1960 ειναι το όριο… Βγαίνουν στοιχεία, ξαναβγαίνουν στοιχεία, τίποτα…

14 11 2009
thoughtless

Ας τους πει κάποιος οτι ο κόσμος δεν είναι χαζός…
Έχουμε δει τι συμβαίνει με το εξασθενές χρώμιο, έχουμε ενημερωθεί και δεν ζούμε στο 1900. Αν είναι δυνατόν!
Κι αφού τότε είναι ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό ας το πιουν οι «κύριοι» που έκαναν την έρευνα.

15 11 2009
8 12 2009
Γενική Διεύθυνση ΙΓΜΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_04/12/2009_381890

Το χρώμιο και το ΙΓΜΕ

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 13/11/2009 δημοσιεύτηκε στη σελίδα 8 άρθρο υπογεγραμμένο από την κ. Λίνα Γιάνναρου με τίτλο «Ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο για το ΙΓΜΕ» και υπότιτλο «Αν και είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δίνει μια δική του εκδοχή».

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται επί λέξει:

«Ενα ελληνικό ινστιτούτο δίνει διαφορετική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα για το εάν είναι επικίνδυνη η κατάποση εξασθενούς χρωμίου – ερώτημα που βασανίζει, εκτός των άλλων, και τους κατοίκους των Οινοφύτων, της Μεσσαπίας, αλλά και των άλλων περιοχών με τους τοξικούς υδροφόρους ορίζοντες. Και η απάντηση είναι πως… «όχι, δεν είναι επικίνδυνη»!

Οπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): «Η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός. Συγκεκριμένα, στο πόσιμο νερό και στη διατροφή, το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται από το γαστρεντερικό σύστημα σχεδόν ακαριαία και εξ ολοκλήρου σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο σε χαμηλές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία και, συνεπώς, παύει να είναι τοξικό».

Το δημοσίευμα αυτό είναι αναληθές και αποτελεί μια διαστρεβλωμένη και ανεπαρκή προσέγγιση της αναγνωριστικής μελέτης του ΙΓΜΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η προκαταρκτική έρευνα για τα γεωλογικά – υδρογεωλογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδρευτικών γεωτρήσεων του δήμου και η καταγραφή των σχετικών συμπερασμάτων και προτάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του ΙΓΜΕ δεν είναι παρεμβατικός, αλλά συμβουλευτικός, και οι προτάσεις που υποβάλλει είναι πλήρως εναρμονισμένες με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας προσβάλλεται το κύρος, η επιστημονική αναγνώριση και η αξιοπιστία του ΙΓΜΕ στην κοινωνία και η υπόστασή του ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Γεωεπιστημών. Σε κανένα σημείο της μελέτης δεν αναφέρεται ότι το ΙΓΜΕ θεωρεί ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο. Η συντάκτρια της εφημερίδας σας δεν ασχολήθηκε με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μελέτης, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί και να αλιεύσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της από τις βιβλιογραφικές αναφορές που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, τις οποίες και παρερμήνευσε με τρόπο που υποδηλώνει απουσία δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ίσως σκοπιμότητα.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας φτάνει σε σημείο να υπονοηθεί ύποπτη σύνδεση του ΙΓΜΕ με τη ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιώντας αναφορά σε πληροφόρηση που δόθηκε από γεωλόγο της, σχετική με ποσοτικά δεδομένα από τις εκτεταμένες γεωτρητικές έρευνες της εταιρείας στην περιοχή.

Αποσιωπάται το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός δικτύου οι γεωτρήσεις που υπερέβαιναν την οριακή τιμή των 50 mg/l χρωμίου, έπειτα από πρόταση του ΙΓΜΕ, που περιλαμβάνεται στην εν λόγω μελέτη. Αποσιωπάται το γεγονός ότι το ΙΓΜΕ εντόπισε την πηγή της ρύπανσης και ότι υπέδειξε νέες θέσεις γεωτρήσεων. Αποσιωπάται επίσης το γεγονός ότι στη μελέτη αναφέρεται σαφώς ότι η διερεύνηση του βαθμού τοξικότητας δεν αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά παρατίθενται βιβλιογραφικές αναφορές για λόγους πληροφόρησης.

Εν όψει αυτών διαμαρτυρόμαστε για την προσβολή του κύρους και της επιστημονικής προσφοράς του ΙΓΜΕ και σας καλούμε, άμα τη επιδόσει της παρούσης, να δημοσιεύσετε αυτήν στο ίδιο φύλλο και σελίδα τής ως άνω εφημερίδας σας προς αποκατάσταση της αληθείας και του κύρους του ΙΓΜΕ, ώστε να αρθεί η προσβολή και να παραλειφθεί κάθε σχετική προσβολή και στο μέλλον.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ Δρ Σπυρος Οικονομου

Σχολιάστε