Ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στη «μαύρη λίστα» των επιθεωρητών περιβάλλοντος

19 08 2009

ΠΗΓΗ: ΕΞΠΡΕΣ

ΣTH «μαύρη λίστα» των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που αφορά τις υπότροπες εταιρίες που τιμωρήθηκαν με πάνω από ένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις από το 2005 έως σήμερα, περιλαμβάνονται ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

«Πρωταθλήτρια» στη ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, καθώς έχουν επιβληθεί συνολικά 13 πρόστιμα σε διάφορους υποσταθμούς της εταιρίας.

Ακολουθούν με τρία πρόστιμα η Mαΐλλης και ΑΓΕΤ, ενώ με δύο πρόστιμα έχουν επιβαρυνθεί η Coca-Cola, η ΙΟΝ, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex), η Carrefur, η S&M Βιομηχανικά Ορυκτά, η Cosmote (για κεραίες στα Λιόσια και το Χαϊδάρι), η ΕΛΒΑΛ και τα Γαλβανιστήρια Ελλάδας.

Οι δύο τελευταίες. μαζί με τη Μαΐλλης, τιμωρήθηκαν πάνω από μία φορά για διαφορετικές παραβάσεις για τις μονάδες τους στον Ασωπό, η ρύπανση του οποίου απειλεί την υγεία του πληθυσμού της Bορειοανατολικής Βοιωτίας και της Bόρειας Αττικής. Tον Ασωπό αφορά και ένα εκ των δύο προστίμων που επιβλήθηκαν στην Coca-Cola.

Στη λίστα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι πλην της ΔΕΗ κρατικοί φορείς, όπως το Aεροδρόμιο Ηρακλείου (πρόστιμο 95.400 ευρώ), ο ΟΔΔΥ (113.400 ευρώ), ο Οργανισμός Λιμένος Κερατσινίου (40.000 ευρώ), ο ΟΣΕ (19.155 ευρώ) και τα υπό κρατικό έλεγχο ΕΛΠΕ (170.100 ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει πρόστιμα ύψους 1,75 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες που ευθύνονται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε 44 εταιρίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα αφορούν 11 εταιρίες στη Βοιωτία, 10 στην Αττική, 5 στον Νομό Θεσσαλονίκης και 18 που βρίσκονται σε άλλους νομούς της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα επιβληθούν στα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας 300.000 ευρώ και στα Λιγνιτωρυχεία Μαυροπηγής 150.000 ευρώ, καθώς δεν λαμβάνονται μέτρα για το περιορισμό της σκόνης και δεν γίνεται σωστή διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ θα επιβληθεί στον φορέα διαχείρισης στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, για παραβάσεις στη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων. Τα υπόλοιπα πρόστιμα θα επιβληθούν από τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών και τους νομάρχες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον νομάρχη όταν δεν ξεπερνούν το ποσό των 58.694,06 ευρώ, από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας όταν τα ποσά κυμαίνονται από 58.694,06 ευρώ έως 146.735,14 ευρώ και τέλος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ όταν το ποσό υπερβαίνει τα 146.735,16 ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα βάλει «λουκέτα» στους υπότροπους.

Σε ό,τι αφορά τους μέχρι στιγμής υπότροπους, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξηγεί ότι «η ποινή της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας ισχύει για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί διπλή παράβαση για το ίδιο θέμα» και εξήγησε ότι οι εταιρίες αυτές έχουν τιμωρηθεί για δύο, τρεις ή παραπάνω διαφορετικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Μάλιστα ο κ. Σουφλιάς όταν ανακοίνωσε τα πρόστιμα για τον Ασωπό είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως «εγκληματίες» τις εταιρίες που διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν τον ποταμό. Πάντως, φορείς και κάτοικοι του Ασωπού αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει σε τρεις τουλάχιστον εταιρίες επανειλημμένες παραβάσεις για το ίδιο θέμα, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, δεν επέβαλαν ποινή αφαίρεσης άδειας λειτουργίας και αρκέστηκαν στο να δώσουν παρατάσεις στις εταιρίες προκειμένου να συμμορφωθούν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επιπλέον ότι εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στον Ασωπό.

Δανάη Αλεξάκη

alexaki@express.gr

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: