ΥΠΕΧΩΔΕ – Ανακοίνωση για ΒΙΠΕ Τανάγρας – Οινοφύτων

29 05 2008

Αθήνα, 28 Μαϊου 2008

ΠΡΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη ΒΙΠΕ Τανάγρας – Οινοφύτων

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ΒΙΠΕ Τανάγρας – Οινοφύτων, σημειώνουμε τα εξής:

1. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκαν, τον Ιούλιο 2006, Περιβαλλοντικοί Όροι για τον καθαρισμό της θέσης και των ορίων της Βιομηχανικής Περιοχής Τανάγρας και Οινοφύτων του Ν. Βοιωτίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Για την εν λόγω ΚΥΑ έγινε προσφυγή ακύρωσης στο ΣτΕ.

2. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίνεται η διάθεση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της ΒΙΠΕ στον Ασωπό ποταμό, ο οποίος με Κοινή Απόφαση των Νομαρχών Αν. Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδος έχει χαρακτηρισθεί ως αποδέκτης.

(σχόλιο: Από πότε; Επί τούτου κανένα σχόλιο από τον Υπουργό)

Επομένως, αυτό που γράφτηκε ότι τα απόβλητα θα κατέληγαν στον Ασωπό είναι λάθος, καθώς θα επρόκειτο για επεξεργασμένα απόβλητα, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες.

Πρέπει, επιπλέον, να επισημάνουμε δύο θέματα:

– Χρειάζονται ειδικότερες άδειες τελικής διάθεσης από τις οικείες Νομαρχιακές Υπηρεσίες Υγείας, με τις οποίες οφείλει να εφοδιασθεί ο Φορέας Διαχείρισης της ΒΙΠΕ.

– Κάθε βιομηχανική μονάδα λειτουργεί κάτω από ειδικούς περιβαλλοντικούς όρους που εκδίδονται αρμοδίως, με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα που προβλέπονται από την κοινοτική και ελληνική Νομοθεσία.

(σχόλιο: και όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία εφαρμόζονται κατά γράμμα…)

Παράλληλα, η ΚΥΑ έθετε περιβαλλοντικούς όρους γενικού χαρακτήρα και πλαίσιο λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, με σκοπό τον εντατικότερο έλεγχο της ρύπανσης αέρα, νερών και εδάφους.

3. Ο συνδυασμός της ΚΥΑ και των μεμονωμένων αποφάσεων έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων κάθε βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητο ότι θα διασφάλιζαν την προστασία του Ασωπού.

(σχόλιο: φέρνουμε κι άλλα εργοστάσια για να διασφαλίσουμε την προστασία του ποταμού! Άρα, εμποδίζουμε την απορύπανση του ποταμού – το υπουργείο ήθελε και οι προσφυγές το εμποδίζουν να καθαρίσει ο Ασωπός!

4. Επισημαίνεται ότι με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης το έργο απεντάχθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ και επομένως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντικείμενο για περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα.

http://www.ana.gr/…477158

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: