Δελτίο Τύπου Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων – 19/1/2008

21 01 2008

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται από το Σάββατο στους κατοίκους της περιοχής.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΙΩΝ

 

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Έχουν περάσει 50 ημέρες από την τελευταία ανακοίνωσή μας και η ανάγκη να μιλήσουμε μαζί σας είναι έντονη. Την τελευταία φορά (Νοέμβριος 2007) που επικοινωνήσαμε είχαμε επισημάνει:

1) Ότι οι Βιομηχανίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανενόχλητες τον Ασωπό, τον υδροφόρα ορίζοντα, τον αέρα και το έδαφος, όπου ζούμε μαζί με τα παιδιά μας.

2) Ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., οι Νομαρχίες και οι Δημοτικές αυτοδιοικήσεις αδιαφορούν.

3) Ότι οι εξαγγελίες μέτρων έχουν στόχο όχι την επίλυση των προβλημάτων, αλλά την εκτόνωση και τον περιορισμό της δικής μας αντίδρασης μπροστά στο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και της καταστροφής του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντός μας.

Μέχρι σήμερα τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο, αλλά αντίθετα οι φορείς ρύπανσης (βιομηχανίες) γίνονται περισσότεροι, πιο προκλητικοί και επικινδυνότεροι (ΕΑΒ). Το θετικό στην κατεύθυνση των αντιδράσεών μας είναι ο συντονισμός των Επιτροπών Αγώνα, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Επαγγελματικών Σωματείων και Εξωραϊστικών – Πολιτιστικών Συλλόγων, με επικεφαλής την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΩΡΩΠΟΥ απέναντι στο κοινό πρόβλημα. Έτσι πραγματοποιήθηκε και η κοινή ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Οινόφυτα, που κατέληξε στο 20λεπτο κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Το μήνυμα των συμμετεχόντων ήταν: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ». Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Την ακριβή ημερομηνία θα την μάθετε με ειδικό ενημερωτικό υλικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ και κάθε φορά που κάποιοι από το λαό τους βάζουν προ των ευθυνών τους, εξαγγέλλουν μέτρα, για να πάρουν την πρωτοβουλία και να μας βάλουν πάλι στη γωνία και να ανανεώσουν τη δυνατότητα να συγκαλύπτουν το έγκλημα.

Αν πραγματικά θέλουμε λύση στο πρόβλημα ας πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και την υπόθεση στα χέρια μας.

Όσον αφορά το νερό που ρέει στις βρύσες των σπιτιών μας έχουμε να πούμε με υπευθυνότητα τα παρακάτω:

Η Νομική ευθύνη για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού ανήκει αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία χημικών αναλύσεων από τις 2-/9/2007 τεκμηριώνουν την ρύπανση – μόλυνση του νερού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου μας. Η ανακούφιση που όλοι νιώσαμε στις αρχές του Σεπτέμβρη 2007 γιατί όταν οι γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής και του Σαρανταρίου βρέθηκαν θανάσιμα μολυσμένες, εμείς είχαμε σαν εναλλακτική λύση τη Μαυροσουβάλα (σε αντίθεση με τα Οινόφυτα που δεν είχαν αυτή την εναλλακτική λύση και έπρεπε να περιμένουν τη σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ) δυστυχώς δεν επρόκειτο να κρατήσει πολύ.

Στην επισήμανσή μας για την ακαταλληλότητα ή μη του νερού …, μας απαντούν με προφορικές ή έγγραφες δηλώσεις, όχι με τεκμηριωμένες και έγκυρες επιστημονικές αναλύσεις.

Στο αίτημα μας για τη σύνδεση με τον Αγωγό του Μόρνου μας κατακλύζουν με ύβρεις, προπαγανδισμούς, εκφοβισμούς, συκοφαντίες.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος των οικιστών εγκατέλειψε την περιουσία του για να αποφύγει τον κίνδυνο, ένα μέρος των συμπολιτών μας χρησιμοποιεί εμφιαλωμένα νερά και αιμορραγεί οικονομικά για να περιορίσει τον κίνδυνο και άλλοι, από έλλειψη χρημάτων ή άγνοια, πίνουν από το δίκτυο και εκθέτουν άμεσα τον εαυτό τους στο πρόβλημα.

Όλες οι γεωτρήσεις της περιοχής έχουν μολυνθεί. Οι αγρότες και οι επιχειρηματίες του Δήμου μας βρίσκονται σε δεινή θέση. Ποιος θα τους προστατέψει χωρίς να θυσιάσει κάποιους άλλους; Απ’ ότι φαίνεται κανένας, μόνο οι δικές τους κινητοποιήσεις πιστεύουμε εμείς. Η αλήθεια είναι πως, ενώ ο Δήμος μας είναι μεταξύ αυτών που είχαν την ευθύνη για την προστασία του ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα δε στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του πάνω από 30 χρόνια και επέτρεψε να συμβούν όσα συνέβησαν. Είναι όλες οι μέχρι σήμερα κοινοτικές και δημοτικές αρχές υπόλογες για τη συμφορά που μας βρήκε.

Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Ωρωπού θα συνεχίσει να προωθεί την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών. Στην παρούσα στιγμή δεν έκρινε σκόπιμη την προσφυγή σε δικαστικού τύπου παρεμβάσεις, όπως έκαναν άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΠΑΚΟΕ, ΕΚΠΟΙΖΩ). Οι οποιεσδήποτε ανάλογες διαδόσεις ή δημοσιεύσεις είναι ανακριβείς, συκοφαντικές και υπηρετούν ανομολόγητους σκοπούς. Είναι γεγονός, ότι από κύκλους επώνυμους και ανώνυμους περί τη δημοτική αρχή ή όχι επιχειρείται να συκοφαντηθούν όσοι κινητοποιούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και να εκφοβιστούν οι πολίτες.

Ως Επιτροπή Αγώνα θα υπερασπιστούμε όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας που συκοφαντείται, προπηλακίζεται ή επιχειρείται να τρομοκρατηθεί από κάποιους. Το δικαίωμα να ζούμε σε υγιείς συνθήκες είναι αναφαίρετο. Όσο αυτονόητο είναι αυτό, άλλο τόσο αυτονόητη είναι και η αλληλεγγύη μεταξύ όσων αγωνίζονται ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού, του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα, της θάλασσας, του εδάφους και της ίδιας της ζωής μας.

«Το ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ είναι υπεύθυνο για ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΕΙΣ, ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ και βλάβες στο ΣΥΚΩΤΙ, στα ΝΕΦΡΑ και το ΑΜΥΝΤΙΚΟ σύστημα του οργανισμού» όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: