ΟΙΝΟΦΥΤΑ Εντείνονται οι κινητοποιήσεις για το νερό-δηλητήριο
«Εξαφάνισαν» το χρώμιο σταματώντας τις μετρήσεις
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο από το νερό που πίνουν χιλιάδες άνθρωποι; Σταματάμε να το μετράμε στις χημικές αναλύσεις!!!
Αυτή τη μέθοδο επέλεξαν, όπως φαίνεται, στην ταλαιπωρημένη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων όπου τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο. Συνέπεια της μέτρησης εξασθενούς χρωμίου (ξεχωριστά από το συνολικό) ήταν να ξεσπάσει τεράστια αναταραχή σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή που καλύπτει εκτάσεις στους όμορους νομούς Βοιωτίας, Αττικής και Εύβοιας.
Υπενθυμίζεται ότι το χρώμιο είναι ένα από τα βαρέα μέταλλα, που θεωρείται τοξικό όταν εντοπίζεται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (κοινή υπ.απόφαση 2600/2001), το νερό παύει να είναι κατάλληλο όταν το ολικό χρώμιο ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ομως μία από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το ολικό χρώμιο, αυτή του εξασθενούς, θεωρείται ιδιαιτέρως τοξική, καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος. Στις 3/8/2007 το εξασθενές χρώμιο μετρήθηκε για πρώτη φορά στα Οινόφυτα σε έξι δείγματα. Στα δύο ήταν πάνω από 50 μγρ/λίτρο με συνέπεια να απαγορευτεί η χρήση του νερού, χωρίς όμως να σταματήσει και η κυκλοφορία στο δίκτυο ύδρευσης. Εξαγγελίες έγιναν πολλές αρχικώς από την περιφέρεια, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με ελέγχους στις βιομηχανίες, όπου εντοπίζεται και η πηγή της μόλυνσης.
Τη στιγμή όμως που η κινητοποίηση εντείνεται και το εξασθενές χρώμιο εντοπίζεται στο νερό πολλών άλλων δήμων (Θήβα, Ωρωπός, Αυλίδα, Σχηματάρι), έρχονται οι νέες μετρήσεις στα Οινόφυτα, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2007, όπου το εξασθενές χρώμιο δεν έχει μετρηθεί! Ομως έχει βρεθεί:
– Στο τρίτο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι 43,6 μγρ. ολικού χρωμίου. Εκεί είχε βρεθεί τον Αύγουστο 43 μγρ. εξασθενούς χρωμίου (44,7 ολικό). Ενώ τον Μάιο ήταν 36,8 το ολικό και τον Μάρτιο 36,1.
– Στο δεύτερο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι το ολικό μετρήθηκε 51,4 μγρ. τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο το ολικό ήταν 53,8, εκ των οποίων τα 51 μγρ. ήταν εξασθενές. Στις προηγούμενες μετρήθηκε το ολικό πάνω από τα 40 μικρογραμμάρια.
– Επίσης στις τελευταίες μετρήσεις, όπου δεν μετρήθηκε το εξασθενές, πάρθηκαν δείγματα μεταξύ άλλων από τις θέσεις Δημαρχείο (47 μγρ. το ολικό), Γκορίτσα (41,4), Λάκκα-ιδιωτική γεώτρηση (12,8), Δήλεσι-Πλατεία (31,8).
– Τον Αύγουστο είχε εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων σε δύο θέσεις του Δήμου Οινοφύτων και κοντά στα 30 μικρογραμμάρια στην περιοχή Δηλεσίου.
Για ποιο λόγο όμως σταμάτησε να μετριέται το εξασθενές χρώμιο; Ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος μας απάντησε αρχικώς ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι μετρήσεις: «Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι όταν μετράμε το ολικό χρώμιο, το 90% είναι εξασθενές». Παραδέχτηκε όμως ότι γι’ αυτό δεν υπάρχει γραπτή παραδοχή από κάποια επίσημη αρχή και μας δήλωσε ότι στην επόμενη μέτρηση θα ζητήσει πάλι να μετρηθεί το εξασθενές.
Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γ. Γαβριήλ, μας δήλωσε σχετικώς ότι εκείνος δεν πρόκειται να σταματήσει τη μέτρηση για το εξασθενές, μέχρι να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί το καρκινογόνο στοιχείο από το νερό της περιοχής.
——————————————————————————–
15% πάνω το… χρωμιούχο ύδωρ στην Αυλίδα
Δυόμισι φορές σε 15 μέρες αυξήθηκε το χρώμιο σε γεώτρηση της Αυλίδας, φθάνοντας το ύψος-ρεκόρ των 335 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο με όριο τα 50! Την ίδια στιγμή, ο τοπικός δήμος επιβάλλει αύξηση 15% στα τιμολόγια νερού… «Ισως να πρέπει να το πληρώσουμε ακριβότερα αφού είναι… χρωμιωμένο», σχολιάζει ειρωνικά ο Γιάννης Τζαβάρας, εκπρόσωπος στην Αυλίδα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων και Εργαζομένων για το Περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου έγιναν μετρήσεις στην Αυλίδα και στη θέση Φάρος μετρήθηκε το εξασθενές χρώμιο στα 136 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Στις 26/9 ήρθαν οι νέες μετρήσεις στη γεώτρηση που έχει κλείσει και βρέθηκε το εξασθενές χρώμιο στα 310 μικρογραμμάρια (335 το ολικό), ενώ σε διπλανή εφεδρική γεώτρηση το εξασθενές μετρήθηκε στα 330 μγρ και το εξασθενές στα 310.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά τον θόρυβο που ξέσπασε και τους ελέγχους που επιτέλους υποτίθεται ότι ξεκίνησαν, συνεχίζεται η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ο δήμαρχος Αυλίδος Χρ. Παύλου μάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να εικάσει ποιος ρυπαίνει σε τέτοιο βαθμό και ότι εκείνος έχει ζητήσει για το θέμα βοήθεια από τους αρμοδίους χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα. Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, δικαιολογήθηκε ότι σχεδιάζονταν από καιρό, επειδή αυξήθηκε το κόστος το οποίο θα ανεβεί περαιτέρω για να εξασφαλιστεί προσωρινά καθαρό νερό μέχρι να βρεθεί οριστική λύση «σε 1,5-2 χρόνια μέσω σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ».
Α.Χ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/10/2007
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=91936280,98385816
Σχολιάστε