Βρόμικο νερό κι από διυλιστήριο

19 01 2010

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Πόσο αναποτελεσματική μπορεί να είναι μια δημοτική αρχή; Την απάντηση δίνει η πρόσφατη παραίτηση του αντιδήμαρχου ύδρευσης Οινοφύτων, στην οποία αναφέρεται ότι εξαιτίας της κακοδιοίκησης «αδυνατούμε να προμηθεύσουμε με νερό σταθερής ποιότητας το δίκτυο και έτσι δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Μια εξέλιξη ενδεικτική του προβλήματος, παρ’ ότι εδώ και ενάμιση χρόνο η ύδρευση του δήμου πραγματοποιείται από την ΕΥΔΑΠ. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ταχυδιυλιστήριο, το οποίο κατασκευάστηκε μετά την αποκάλυψη για ύπαρξη στον υδροφόρο ορίζοντα καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που απορρίπτουν ανεξέλεγκτα οι βιομηχανίες της περιοχής.

**Πρόκειται για το μοναδικό έργο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό σταθερής ποιότητας. Τα παράπονα, όμως, ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας, αφού το νερό ήταν θολό και δύσοσμο. Μέχρι σήμερα η εγκατάσταση αδυνατεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις ποσότητες ύδατος που αντλεί από τον Μόρνο και την Υλίκη.

**Ωστόσο, κατά την επίσκεψή μας την προηγούμενη Τρίτη στην εγκατάσταση, ο υπάλληλος που συναντήσαμε απορούσε γιατί οι κάτοικοι συνεχίζουν να αγοράζουν εμφιαλωμένα. Μάλιστα ήπιε νερό προσπαθώντας να μας πείσει ότι είναι κατάλληλο.

Πού να φανταστεί ότι μία μέρα μετά θα υπέβαλε την παραίτησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ύδρευσης του δήμου. Μια είδηση που αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με τη λειτουργία του ταχυδιυλιστηρίου, οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί.

**Σε αναφορές που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί, επισημαίνονται οι ελλείψεις προσωπικού, λειτουργίας και φύλαξης, η άμεση ανάγκη επισκευών και η απαραίτητη πραγματοποίηση χημικού έλεγχου του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πολυτέλειες δηλαδή, αφού η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε ούτε καν στην προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης (ύδρευσης, ηλεκτρολογικά, καθαρισμού).

Εξάλλου, εδώ και ένα χρόνο αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις της Νομαρχίας Βοιωτίας. Τον Δεκέμβριο του 2008 η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με έγγραφο προς το δήμο αναφέρεται διεξοδικά στις παραλείψεις και τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα της εγκατάστασης. Εκεί διαβάζουμε ότι «οι αποκλίσεις των μικροβιολογικών δεικτών καταδεικνύουν την έλλειψη μέτρων συστηματικής απολύμανσης και παρακολούθησης του επιπέδου του υπολειμματικού χλωρίου, προγράμματος καθαρισμού των υδρευτικών μηχανισμών και σωστής συντήρησης του συνόλου ύδρευσης».

**Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και τέως διευθύντρια της ΕΥΔΑΠ που στο παρελθόν επισκέφθηκε το ταχυδιυλιστήριο. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο εξήγησε ότι η υποδομή της ύδρευσης πάσχει τεχνικά και δεν επαρκεί για τη διασφάλιση της σταθερής ποιότητας σταθερού νερού. Εκανε μάλιστα προτάσεις που χάθηκαν σαν σκόνη στον άνεμο… Η τραγελαφική αυτή ιστορία αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η πολιτεία το σοβαρό ζήτημα του πόσιμου νερού των περιοχών που πλήττει η ρύπανση του Ασωπού. Αντί για την κατασκευή ενός μεγάλου κεντρικού διυλιστηρίου που θα λειτουργούσε υπό την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, προωθήθηκε η κατασκευή μικρών εγκαταστάσεων ανά δήμο, οι οποίες όμως δεν επαρκούν τεχνικά.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις σχετικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι δήμοι δεν προσφέρεται εγγύηση ποιότητας του νερού, ενώ αντίθετα στις τεχνικές μελέτες των διυλιστηρίων προβλέπεται ότι εκείνο που παίρνουν θα προέρχεται μόνο από το Μόρνο. Θυμίζουμε ότι επί πολύ καιρό στα Οινόφυτα έπιναν… λάσπη αποκλειστικά από την Υλίκη.


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε