Επιτέλους, ξύπνησαν

7 10 2008

Επιτέλους, ξύπνησαν

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Προανάκριση για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο μόλυνσης από εξασθενές χρώμιο του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών, γύρω από τον Ασωπό ποταμό, διενεργείται μετά τη μήνυση της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ωρωπού και την άσκηση ποινικής δίωξης.

*«Η μήνυση στρεφόταν εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας Βοιωτίας και των υπευθύνων βιομηχανιών. Παρά την οικολογική καταστροφή, ακόμη και σήμερα δίνονται άδειες διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα», τονίζει στην «Κ.Ε.» ο Χ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο Cr(VI) όσο και άλλα βαρέα μέταλλα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα στο ποτάμι, όπως αποδεικνύει μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Ειδικά στη βιομηχανική ζώνη μετρήθηκε Cr(VI) σε συγκέντρωση 148 μg/l, ενώ το νικέλιο ήταν 31 μg/l.

*«Πραγματοποιήσαμε μεγάλη συλλογή δειγμάτων κατά μήκος του ποταμού και επιβεβαιώσαμε τη συνεχιζόμενη καθολική μόλυνσή του», τονίζει ο Θ. Μιμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Είναι εντυπωσιακό ότι το νερό το οποίο παροχετεύεται προς τις εκβολές οφείλεται αποκλειστικά σε εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων!

*«Ο Δήμος Οινοφύτων δεν παρακολουθεί πλέον τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τον οποίο χρησιμοποιούν εκατοντάδες αγρότες χωρίς καμία ενημέρωση», καταγγέλλει ο ιερωμένος Ι. Οικονομίδης.

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα: Τον Ιούλιο ο Γ. Σουφλιάς αναφερόταν σε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των βιομηχανιών στον Ασωπό βάσει των «καθημερινών επανελέγχων των επιθεωρητών περιβάλλοντος».

Αφαντα τα πρόστιμα

Ωστόσο, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) αρνείται να μας χορηγήσει τις πράξεις βεβαίωσης παράβασης των πρώτων 20 προστίμων που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα του περιβαλλοντικού σκανδάλου.

Σε έγγραφη απάντησή της η υπηρεσία παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου με τη σημείωση ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία που αφορούν σε ελέγχους στον Ασωπό ποταμό». (Οσο και να ψάξαμε πάντως, δεν βρήκαμε το παραμικρό έγγραφο)…

*Εδώ και ένα χρόνο έχουν επιβληθεί 35 πρόστιμα, με μόλις δύο συγκεκριμένες αναφορές σε εξασθενές χρώμιο.

Η περίπτωση της Europa Profil Αλουμίνιο είναι χαρακτηριστική: Ενώ στην πράξη βεβαίωσης παράβασης αναφέρεται η ύπαρξη ποσότητας εξασθενούς χρωμίου στο σημείο εκβολής αγωγού της βιομηχανίας στο ρέμα, στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός η μέτρηση της καρκινογόνου ουσίας παραλείπεται και η μόνη αναφορά αφορά την «ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων».

Αντίθετα, στις περιπτώσεις των Aluminco και ICR Ιωάννου επισημαίνεται η ύπαρξη της ουσίας σε γεωτρήσεις.

*Προβληματισμός υπάρχει και ως προς τη νομοθεσία που χρησιμοποιούν οι επιθεωρητές για να επιβάλλουν τις κυρώσεις. Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός και αφορά παράβαση για υπέρβαση του ανώτατου ορίου απόρριψης νικελίου (βιομηχανία «Μ. Ι. Μαΐλης») σημειώνει ότι το ανώτατο όριο εκπομπής «δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 mg/l», και στηρίζεται σε νόμο του 1979 (που έχει καταργηθεί, σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Χημικών).

Παρ’ όλ’ αυτά σε ΦΕΚ του 2003, που αφορά τον Ασωπό, αναφέρεται ότι η τιμή πρέπει να είναι 0,2 mg/l (μηνιαίως) και 0,4 mg/l ημερησίως.

«Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρηση των αδειών λειτουργίας και απόρριψης αποβλήτων όταν οι νομοθεσίες αλλάζουν, πράγμα που στη Βοιωτία συστηματικά δεν γίνεται», εξηγεί ο Θ. Παντελόγλου, χημικός-μηχανικός.

*Στο μεταξύ, μία ακόμη δίκη θα διεξαχθεί στη Θήβα την επόμενη Τετάρτη, με κατηγορούμενους τέσσερις υπεύθυνους από βιομηχανίες της Βοιωτίας για «υποβάθμιση περιβάλλοντος και σοβαρή ρύπανση θάλασσας», από ολικά διαλυμένα και αιωρούμενα στερεά. Πρόκειται για τις BIC ΒΙΟΛΕΞ, Μ. Ι. Μαΐλης, FANCO Α.Ε. (πρώην ΛΑΝ-ΝΕΤ)

και ΕΑΒ (η οποία πρόσφατα διοργάνωσε και ημερίδα περιβαλλοντικής προστασίας!).

Λάθος κατηγορούμενοι

Η υπόθεση θα έπρεπε να έχει εκδικαστεί από το Μάιο του 2007, ωστόσο τότε δεν παραπέμφθηκαν οι πραγματικοί κατά το νόμο υπεύθυνοι των εταιρειών (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), αλλά δέκα απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι αθωώθηκαν λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης από το νόμο ιδιότητας».

Ηταν ένα λάθος που έγινε από την νομαρχία, καθώς ο υπάλληλος που ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία τους έκανε δεκτά τα ονόματα που του παρουσίασαν οι επιχειρήσεις, χωρίς να ζητήσει τους κατά νόμο υπεύθυνους.

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 1999 (!), όταν και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού. Κατηγορήθηκαν 18 άτομα από 13 επιχειρήσεις. Πρωτόδικα αλλά και στο εφετείο καταδικάστηκαν έξι εκπρόσωποι εταιρειών (ΚΡΕΝΤΙΝ ΕΛΛΑΣ, Αφοί Σταυρινού, ΕΛΦΙΝΚΟ, Αφοί Λειβαδίτη, FANCO, Γ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ ΑΕΒΕ) και άλλοι δύο αθωώθηκαν.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 05/10/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=85568256


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε