Οι θέση του AsoposSOS στις δηλώσεις του κ. Γαβριήλ

7 04 2008

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις πρόσφατες δηλώσεις (τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε σε προγενέστερες δημοσιεύσεις του μπλόγκ) του Δημάρχου Ωρωπίων κ. Γαβριήλ σε διάφορα ΜΜΕ, όπως εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή δημοσιότητας αναδεικνύει το πρόβλημα της περιοχής μας, είναι ένα ακόμα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η βασική θέση του Δημάρχου, όπως αυτή παρουσιάζεται στις δηλώσεις δεν απέχει πολύ από την θέση της Επιτροπής Αγώνα, όπως έχει διατυπωθεί σε αλλεπάλληλα δελτία τύπου όπως:

ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, κι ΕΔΩ

Ουσιαστικά λοιπόν, συμφωνούμε με τον Δήμαρχο ότι:

1. Η ρύπανση της περιοχής μας από τα εργοστάσια δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν λυθεί ριζικά και οριστικά το πρόβλημα στην ρίζα του, στην πηγή του, δηλαδή στα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων / Σχηματαρίου / Τανάγρας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών (βιολογικοί και χημικοί καθαρισμοί και διαδικασία διαχείρισης επικίνδυνων ρύπων) στις περιοχές αυτές.

2. Η παρούσα κατάσταση με την υδροδότηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι υπάρχουσες υποδομές του Δήμου πολύ απλά ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να υδρεύσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που κατακλύζουν την περιοχή κάθε καλοκαίρι.

3. Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης (για κοροϊδία έκανε λόγο ο Δήμαρχος) και μόνο έργα βιτρίνας από την Πολιτεία που απώτερο στόχο έχουν να ξεχαστεί το θέμα ή να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων ότι γίνονται δήθεν ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα.

4. Ανά πάσα στιγμή, εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, τίποτε δεν αποκλείει να μολυνθεί ΚΑΙ η γεώτρηση της Μαυροσουβάλας, δεδομένου ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος.

5. Έκανε αναφορά στην ΕΑΒ, για την οποία λέγεται ότι δέχθηκε εργασίες συντήρησης 95 αεροσκαφών F-16 που αρκετές χώρες έχουν απορρίψει να γίνουν στα εδάφη τους λόγω των υπερβολικών ρύπων που παράγονται στην διαδικασία.

6. Παραδέχθηκε ότι οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η ρύπανση συνεχίζεται. Οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά, ακόμα και υψηλότερα του περσινού καλοκαιριού επίπεδα, παρά τις βροχές και την αποκάλυψη του εγκλήματος.

7. Επίσης, συντάχθηκε με την θέση του AsoposSOS ότι τα πρόστιμα ΔΕΝ αποτελούν κίνητρο για να σταματήσουν οι εταιρίες να ρυπαίνουν, παρότι χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα υψηλά» από τον Υπουργό.

Όμως, τα παρακάτω σημεία μας προβληματίζουν:

1. Λέει ο Δήμαρχος ότι «εμείς δεν μπορούμε να υδρευθούμε από τον Μόρνο, αλλά μόνον από την Μαυροσουβάλα». Γιατί κύριε Δήμαρχε εμείς δεν μπορούμε να είμαστε 100% εξασφαλισμένοι για το νερό που πίνουμε; Υπάρχει στην περιοχή μία φήμη που λέει ότι (βάσει των χημικών χαρακτηριστικών του), το νερό της Μαυροσουβάλας είναι εξαιρετικής ποιότητας και εν πάσει περιπτώσει πολύ καλύτερο από αυτό του Μόρνου. Αλλά όμως, το νερό της Μαυροσουβάλας φτάνει για τον πληθυσμό του καλοκαιριού; (ακόμα και αν κατασκευαστεί μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς; ). Και αν σε λίγο καιρό βρεθεί και στην Μαυροσουβάλα εξασθενές χρώμιο; Βάσει των μελετών που γνωρίζουμε, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος! Τίποτε δεν αποκλείει την διασπορά των επικίνδυνων ουσιών και στην Μαυροσουβάλα! Και με την ρύπανση που συνεχίζεται, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Δήμαρχος, αυτό είναι μάλλον θέμα χρόνου! Θεωρούμε ότι οριστική λύση θα δοθεί μόνο από την ΕΥΔΑΠ και το νερό του Μόρνου. ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ! Οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας είναι ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ και έχουν παραχωρηθεί για χρήση στον Δήμο! Δεν ζητάμε νερό ΕΥΔΑΠ γενικώς, ζητάμε νερό ΕΥΔΑΠ από το δίκτυο που έρχεται από τον Μόρνο. Όλοι οι γειτονικοί Δήμοι θα υδρεύονται από εκεί. Εμείς γιατί να είμαστε η εξαίρεση; Μήπως η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τα έσοδα που έχει ο Δήμος από τους λογαριασμούς ύδρευσης και από την διαχείριση των χρημάτων για τα σχετικά με την ύδρευση έργα που μπορεί και θα συνεχίσει να αναθέτει; Δεν ξέρουμε, ρωτάμε! Και θα δεχθούμε και θα δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε επιστημονικά ή λογικά τεκμηριωμένη απάντηση.

2. Στο AsoposSOS έχουμε δημοσιεύσει όσες μετρήσεις – αναλύσεις νερών βρήκαμε από οποιαδήποτε πηγή μπορέσαμε. Έχουμε δεχθεί δεκάδες σχόλια στις δημοσιεύσεις μας (αλλά και emails) που μας ρωτούν αν το νερό που φτάνει στα σπίτια του κόσμου είναι καθαρό. Τι να απαντήσουμε σε αυτόν τον κόσμο; Ότι και εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας για να κάνουμε μετρήσεις και κυνηγάμε τους αρμόδιους με εντολές εισαγγελέα για να πάρουμε τις μετρήσεις στα χέρια μας;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΤΕ τις μετρήσεις κύριε Δήμαρχε; Περιμέναμε κάθε νέα μέτρηση που φτάνει στα χέρια σας να τοιχοκολλούταν στο Δημαρχείο και στις πλατείες μας. Αλλά και να δημοσιοποιείται στο Ιντερνετ. Και αν ο Δήμος δεν έχει διαδικτυακό τόπο (web site), σας φιλοξενούμε εμείς. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και καμιά δεκαριά ακόμα sites και blogs που διαχειρίζονται από ανθρώπους της περιοχής! Μας θεωρείτε ανάξιους να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα; Δεν γνωρίζουμε καν σε ποια σημεία γίνονται οι μετρήσεις. Ούτε σε τι χρονικά διαστήματα! Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι όσες φορές έχουμε κάνει ή έχουν φτάσει στα χέρια μας αναλύσεις, βρίσκαμε και εξακολουθούμε να βρίσκουμε εξασθενές χρώμιο. Και δεν μιλάμε μόνο για το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και για τις γεωτρήσεις που έχουν διάφοροι κάτοικοι της περιοχής. Ξέρουμε ότι το δίκτυο είναι παλαιό, αχαρτογράφητο και μπορεί να «μπάζει». Πως διασφαλιζόμαστε από αυτό;
Κατηγορείτε το ΠΑΚΟΕ ότι είναι μία «ιδιωτική εταιρία η οποία τρέχει τον Δήμο στα Δικαστήρια» επειδή δεν πήρε «μελέτες και προγράμματα». Αυτοί όμως, έχουν κάνει μετρήσεις και μας έχουν δώσει τα ευρήματα, όχι μόνο σε εμάς, αλλά είναι ελεύθερα διαθέσιμα από όλους στο δικτυακό τους τόπο! Τα αμφισβητείτε αυτά τα στοιχεία; Δημοσιοποιήστε, δώστε μας και τις επίσημες μετρήσεις! Μακάρι! Αυτό θέλουμε κι εμείς! Να τα αντιπαραβάλουμε! Να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας, μήπως και καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη!
Αυτά τα δεδομένα βρίσκουμε, αυτά δημοσιεύουμε. Είμαστε ανοιχτοί, δεν λογοκρίνουμε! Λέτε να μην θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε κι εμείς τα επίσημα δεδομένα; Που είναι όμως; Δώστε τα μας!

Εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια δυσκολία στο να βρούμε τα στοιχεία που ψάχνουμε από τις επίσημες πηγές. Μηδέν φώς. Απόλυτο σκότος. Όταν όμως κάποιος παίρνει μία πρωτοβουλία και διενεργεί μετρήσεις από μόνος του, πετάγονται ξαφνικά διάφορες κραυγές «Τα στοιχεία είναι λάθος! Οι εγκάθετοι! Το καλό του τόπου! Οι ψεύτες! Θέλουν να τα «πάρουν»!
Λοιπόν, Μία και για πάντα!: τίποτε δεν θέλουμε να πάρουμε. Θέλουμε να δημοσιοποιούμε όλα τα στοιχεία, από όλες τις επιστημονικές πηγές, για να μαζέψουμε όλο το υλικό που μπορούμε να βρούμε και να είναι διαθέσιμο αυτό σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του τεράστιου προβλήματος ρύπανσης που μας έχουν σε όλους μας φορτώσει! Πραγματικά ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ σε μία καλύτερη επικοινωνία στο μέλλον! Γιατί, κύριε Δήμαρχε είστε αιρετός και σας έχει βάλει στην θέση αυτή ο λαός της περιοχής και αυτό είναι σεβαστό από όλους εμάς που συνεισφέρουμε στο AsoposSOS.

Αλλά να θυμίσουμε όμως, ότι στο προεκλογικό σας φυλλάδιο, γράφατε κατά λέξη:

«…Μέριμνα για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού από το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και κατάργηση κάθε χρήσης μολυσμένης ή μη ασφαλούς γεώτρησης». Μην τα γυρίζετε τώρα! Το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ΔΕΝ είναι η Μαυροσουβάλα!

3. Επίσης δεν ακούσαμε κάτι για τους αγρότες της περιοχής και τις καλλιέργειες. Το καθαρό πόσιμο νερό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της περιοχής. Είναι αυτό που αφορά τον περισσότερο κόσμο, (όλο τον κόσμο για την ακρίβεια), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι αγρότες. Αυτοί οι άνθρωποι με τι νερό θα ποτίσουν; Και όσοι κάνουν αεροπότισμα (υδρονέφωση), κινδυνεύουν τρομακτικά από την εισπνοή του εξασθενούς χρωμίου! Τι έχει κάνει ο Δήμος για την ενημέρωσή τους; Τι ελέγχους έχει πραγματοποιήσει, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα προϊόντα που διακινούνται; Ενώ το εξασθενές χρώμιο, υπό κανονικές συνθήκες παραμένει στους βολβούς μόνο και δεν ανεβαίνει στα πράσινα μέρη των φυτών, με το αεροπότισμα, επικάθεται στα φυλλώματα και έτσι τα τρόφιμα μολύνονται εξ’ ολοκλήρου κι αυτά! Θα περιμέναμε δράσεις ενημέρωσης των αγροτών, δράσεις διαφύλαξης της υγείας, δράσεις επιμόρφωσης και στροφής σε άλλες καλλιέργειες ή τρόπους επιβίωσης, δράσεις οικονομικής στήριξης και ανεύρεσης προγραμμάτων επιδότησης της Ε.Ε. και από άλλες πηγές, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει τίποτε από αυτά…

4. Διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις του Δημάρχου, δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε κάποια συγκεκριμένη και οργανωμένη κίνηση αντίδρασης. Διαβάσαμε κάτι μόνο για «δυναμικές κινητοποιήσεις» και ότι «εμείς δεν κάνουμε συγκεντρώσεις»…

Τι σημαίνει άραγε αυτό; Θα κλείσουμε την Εθνική; Θα πάμε να ρίξουμε ξύλο στους βιομήχανους; Τι; Αυτά νομίζετε ότι περιμένουμε από εσάς κ. Δήμαρχε; Αν κάποτε ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής για το πραγματικό εύρος του κινδύνου που αντιμετωπίζει, δεν αποκλείεται αυτά να τα κάνει μόνος του. Και με το δίκιο του ίσως! Δεν χρειάζεται σε αυτό την βοήθειά σας.

Αντίθετα, από εσάς περιμένει ενημέρωση, περιμένει διαφάνεια, περιμένει επιμόρφωση και συντονισμό. Υπάρχουν τα νομικά και επιστημονικά εργαλεία – εμείς, απλοί πολίτες, ήδη έχουμε πετύχει πολλά. Έχουμε στις τάξεις μας καθηγητές Πανεπιστημίου, έχουμε στις τάξεις μας νομικούς, χημικούς, διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε και μεταδίδουμε αυτή την γνώση στους συμπολίτες μας που θίγονται αλλά και σε όλο τον κόσμο, δίνουμε μέχρι και συνεντεύξεις…

(Ακούστε την συνέντευξή μας μαζί με τον Λέκτορα Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Ζαμπετάκη στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο του Alpha Radio στις 10 Μαρτίου 2008, Καθαρή Δευτέρα).

Αλλά η κυριότερη επιτυχία μας θεωρούμε ότι είναι το ότι διατηρούμε το θέμα «ζεστό» και στην επικαιρότητα, ώσπου να σας «κερδίσουμε» και να σας πείσουμε και εσάς και τον απλό κόσμο, γιατί τελικά το πρόβλημα αυτό της ρύπανσης -ειδικά με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο αλλά και γενικότερα) – μας αφορά όλους και αν ο καθένας κοιτάξει πέρα από την καλλιέργεια του, το «μαγαζάκι» του και τελικά το στενό και κοντόφθαλμο προσωπικό του συμφέρον, ίσως μπορέσει και να διακρίνει το δάσος και όχι μόνο το ένα δένδρο. Αλλιώς, θα ψοφήσουμε όλοι και να δούμε ποιος μετά θα αγοράσει τα προϊόντα των «εντιμότατων φίλων» μας…

Η ομάδα του AsoposSOS.- (η οποία, όπως έχουμε ξαναδηλώσει, σχετίζεται, αλλά ΔΕΝ εκπροσωπεί την επιτροπή αγώνα Ωρωπίων)

ΥΓ. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο, αλλά δεσμευόμαστε και ρητά ότι θα δημοσιεύουμε οποιαδήποτε απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ή οποιαδήποτε άλλη κόσμια άποψη – αλλά διατηρούμε φυσικά το δικαίωμα της κριτικής και του σχολιασμού.


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε