Ημερίδα για την περιβαλλοντική κρίση Ασωπού

11 02 2012

Πηγή: Καθημερινή

Για θεσμική θωράκιση και χωρική οργάνωση της περιοχής του Ασωπού, εντατικοποίηση των ελέγχων των πηγών ρύπανσης, αποκατάσταση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και μελλοντική υλοποίηση έργων ύψους 170 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή ιδιωτών, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε ημερίδα του υπουργείου ΠΕΚΑ, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής Κρίσης στον Ασωπό, που ξεκίνησε το 2010.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας έκαναν λόγο για αναντιστοιχία λόγων και έργων και για έλλειψη πολιτικής βούλησης, αφού μέχρι σήμερα τα επίπεδα της μόλυνσης της περιοχής είναι εξαιρετικά υψηλά και το πρόβλημα παραμένει.

Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν περισσότερες από χίλιες μονάδες βιομηχανικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας να ρυπαίνεται από βαρέα μέταλλα, ολικό χρώμιο, εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδο, με άμεσες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε την ανάγκη για την αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης σε επίπεδο πρόληψης, τονίζοντας παράλληλα, τη σημασία της θεσμικής θωράκισης της περιοχής μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) που καθορίζουν αυστηρά ποιοτικά όρια για τον Ασωπό. Σημείωσε δε, ότι με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή, για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύεται περαιτέρω η έννοια και η εφαρμογή της ποινικής ευθύνης, ενώ «παράλληλα με την οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη το θεσμικό αυτό πλαίσιο ενισχύει, με απόλυτο τρόπο, την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»».

Ο υπουργός μίλησε επίσης για εντατικοποίηση των ελέγχων, και είπε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ για συμμόρφωση των επιχειρήσεων- οι μισές εκ των οποίων, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί-, και για έργα για την αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς 24 οικισμών, όπως επίσης και έργα ύδρευσης εννέα οικισμών, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ. Τόνισε, επίσης, τη σημασία τής προς υλοποίηση κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων, «επένδυση για την οποία εξετάζονται όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης σε στενή συνεργασία κυρίως με τον ΣΕΒ και την ΕΥΔΑΠ».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για καθορισμό των χρήσεων γης και οριοθέτησης των βιομηχανικών ζωνών, στο πλαίσιο της εκπόνησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις περιοχές της Θήβας, του Σχηματαρίου και Αυλίδας και τη διαδικασία μελέτης σχεδίου για την ορθή διαχείριση αποβλήτων.

Από την πλευρά της η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι «στόχος είναι η παύση ρύπανσης του Ασωπού με σφράγισμα των αγωγών των βιομηχανιών, καθαρισμός του ποταμιού και χαρτογράφηση του πυθμένα και καθαρισμός της βλάστησης των πρανών», ενώ έκανε γνωστό ότι από τις 30 εταιρείες της περιοχής οι 14 έχουν υποβάλει ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), εκ των οποίων μόνο δύο έχουν λάβει έγκριση.

Ο Ιωάννης Πάσσιος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε στην προοπτική της σύνδεσης της περιοχής του Ασωπού με την Υλίκη για την υδροδότησή της.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Αλέξανδρος Φούρλας αναφέρθηκε στη σημασία των επιχειρηματικών πάρκων, λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τον θεσμό των συστάδων επιχειρήσεων στη χώρα μας και να δοθούν κίνητρα οικονομικής, πολεοδομικής, διοικητικής φύσης».

«Τα όρια που βάλαμε στον Ασωπό αποτελούν τον πιλότο για όλη τη χώρα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υδάτων Ανδρεαδάκης Ανδρέας, εκτιμώντας ότι στα επόμενα χρόνια θα παρατηρείται μία πτωτική τάση στο εξασθενές χρώμιο.

Το κλίμα, ωστόσο, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής είναι ιδιαίτερα αρνητικό, σχετικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

«Το μόνο που ακούμε εδώ και σαράντα χρόνια είναι σχεδιασμούς επί χάρτου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Τανάγρας Βαγγέλης Γεωργίου, προσθέτοντας: «Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό που ζητάμε είναι ένα κεντρικό διυλιστήριο για την περιοχή, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα, οριοθέτηση του Ασωπού, Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και Γραφείο Περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο πατέρας Ιωάννης Οικονομίδης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης Οινοφύτων δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «Η ελληνική πολιτεία νομοθετεί και φλυαρεί ακατάσχετα, χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμα δεν έχουμε δει υλοποίηση έργων. Τελούμε εν αναμονή», ενώ επισήμανε κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη για κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: