ΥΠΕΚΑ: Επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στην Τανάγρα και στην περιοχή του Ασωπού Πηγή:www.capital.gr

15 10 2011

Πηγή: www.capital.gr

Την περιοχή του Ασωπού επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Τανάγρας, Ευάγγελο Γεωργίου, στο Σχηματάρι, για τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, τη δημιουργία υποδομών για την αρμονική συνύπαρξη των χρήσεων κατοικίας και αναψυχής, με μία αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, αποτελεί πεδίο στήριξης σε κάθε επίπεδο από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικά, για το μείζον ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού, το ΥΠΕΚΑ έχει προωθήσει και δεσμεύεται να ολοκληρώσει άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες (θεσμικά και ελεγκτικά μέτρα, έργα υποδομών).

Συγκεκριμένα:

• Εντατικοποίηση της παρακολούθησης των υδάτων

 

• Συνέχιση της εξασφάλισης καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής με μεταφορά νερού από το Μόρνο.

 

• Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού (τον Οκτώβριο εντάσσοντοι οι βιολογικοί Κυριακίου, Βαγίων, προϋπολογισμού 4 και 5 εκ αντίστοιχα), ενώ οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας για να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Οινοφύτων.

 

• Προώθηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή που υιοθέτησε η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη το 2010, εντείνοντας τους ελέγχους σε βιομηχανίες και βιολογικούς καθαρισμούς και μελετώντας λύσεις αποκατάστασης.

 

• Ίδρυση Τομέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας με έδρα τα ΟΙΝΟΦΥΤΑ για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την περιοχή Ασωπού (Οινοφύτων-Σχηματαρίου) και της περιοχής Μεσσαπίας (Ν. 4014/11 για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση).

 

• Συνεργασία με ΕΥΔΑΠ και ΣΕΒ για να βρεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες της περιοχής.

 

• Συνεργασία με τη Γ. Γραμματεία Βιομηχανίας για την οργάνωση ΒΙΠΕ- Επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή.

 

• Τέλος, το ΥΠΕΚΑ προωθεί εναλλακτικές μορφές υδροδότησης όπου σημειώνονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης. Χωρίς αυτό να δημιουργεί ανησυχία για τα υφιστάμενα όρια και την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων της περιοχής.

 

 

Πηγή:www.capital.gr

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: