Στον Ασωπό καταλήγουν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της ΕΑΒ

26 06 2011

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Πηγή: Καθημερινή

 Σωρεία παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας διαπιστώνουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Επειτα από αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών (ΕΥΕΠ) Περιβάλλοντος πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο έλεγχο σχετικά με τη συμμόρφωση της κρατικής επιχείρησης στην Απόφαση Περιβαλλοντικών Ορων. Και σύμφωνα με την έκθεση που απεστάλη στον πάρεδρο του ΣτΕ κ. Χρ. Ντουχάνη στις 3 Ιουνίου 2011, η ΕΑΒ πρακτικά δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ παραβιάζει ακόμη και την άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, αναμειγνύοντας αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Ακόμη, οι δειγματοληψίες που έγιναν από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ στους αγωγούς διάθεσης αποβλήτων (αστικών και βιομηχανικών) στον παραπόταμο του Ασωπού, Θερμιδώντα, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (Cd και Cr) που ξεπερνούν τις οριακές τιμές συγκεντρώσεων.

 

Η έκθεση προς το ΣτΕ υπογράφεται από τον γενικό επιθεωρητή κ. Παν. Μέρκο της ΕΥΕΠ και συνιστά ενδιάμεσο αποτέλεσμα στη νομική προσφυγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κατά της λειτουργίας της ΕΑΒ στα Οινόφυτα. Η πρώτη με απόφασή της επιχείρησε να βάλει λουκέτο στην κρατική εταιρεία, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού. Το ΣτΕ ωστόσο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011. Οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ ωστόσο ενισχύουν σοβαρά την επιχειρηματολογία της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος. Η ΕΑΒ δεν έχει υποβάλει Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αιτήθηκε το ΥΠΕΚΑ. «Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και επάρκεια των περιβαλλοντικών όρων, η υπηρεσία μας θεωρεί απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη τη συμπλήρωση της ΜΠΕ τόσο για λόγους συμμόρφωσης όσο -και το σημαντικότερο- για λόγους ουσίας», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η Συμπληρωματική ΜΠΕ αφορά την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση αποβλήτων και εκπομπών. «Μέχρι σήμερα, δεν μας έχουν κοινοποιηθεί αναλυτικά ισοζύγια μάζας για τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, τα ενδιάμεσα – τελικά προϊόντα και τα απόβλητα, και ειδικότερα ισοζύγια για τα επικίνδυνα υλικά τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να καταρτιστούν κατά προτεραιότητα», αναφέρει η έκθεση.

 Βασική κατηγορία

 Βασική κατηγορία κατά της ΕΑΒ είναι η ανάμειξη χιλιάδων κυβικών νερού αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με στόχο τη βελτίωση της περιεκτικότητας της δεύτερης κατηγορίας αποβλήτων σε βαρέα (και όχι μόνο) μέταλλα. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η ΕΑΒ, περίπου 314 χιλ. κυβικά νερού από την ΕΥΔΑΠ παροχετεύονται στις εγκαταστάσεις της, εκ των οποίων μόνον τα 85.000 αξιοποιούνται στη βιομηχανική επεξεργασία. Τη θέση αυτή αμφισβητεί έντονα η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος, καθώς θεωρεί απίθανο τα υπόλοιπα 240.000 κυβικά να αξιοποιούνται από το προσωπικό (2.400 εργαζόμενοι). Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιθεωρητές σημειώνοντας ότι «η παρουσία σημαντικών συγκεντρώσεων μετάλλων στα αστικά απόβλητα, η οποία “ακολουθεί” τις διακυμάνσεις των αντίστοιχων παραμέτρων στα βιομηχανικά απόβλητα, δεν αναμένεται και δεν δικαιολογείται από τη φύση των αστικών αποβλήτων». Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «συστηματική διάθεση (λόγω διαφυγής ή και παροχέτευσης) σημαντικού όγκου βιομηχανικών αποβλήτων στο δίκτυο των αστικών».

 Και δεν είναι μόνον η ανάμειξη των λυμάτων. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πριν από τη διάθεση των βιομηχανικών λυμάτων στον Θερμιδώντα, μεγάλο μέρος του δικτύου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, είναι ανοιχτό και τα βιομηχανικά απόβλητα αναμειγνύονται με όμβρια ύδατα.

Η μόλυνση του ποταμού μπορεί να φτάνει και στο πιάτο μας. Σύμφωνα με την ΕΑΒ, υπάρχουν παρόχθιες αγροτικές εκτάσεις και ένα συσκευαστήριο καρότων που αντλούν νερό κοντά στο σημείο διάθεσης των αποβλήτων της και ότι ενώ στο παρελθόν οι αγρότες είχαν σταματήσει την άντληση υδάτων από το σημείο, πρόσφατα επανήλθαν. «Η υπηρεσία μας εκτιμά ότι απαιτείται συστηματική ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, επισήμανση των κινδύνων και επιτήρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή της χρήσης», αναφέρει η έκθεση.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: