Κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά μόνο υποσχέσεις

1 05 2011

Σύντομα θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση του Ασωπού, δήλωσε χτες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, τη στιγμή που το ποτάμι, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης, εξακολουθεί να λειτουργεί ως αποδέκτης λυμάτων από τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων και αρκετοί ακόμη κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εξακολουθούν να πίνουν νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

 ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Η υπουργός πρόσθεσε ότι οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν περιθώριο ως τον Ιούνιο να προσαρμοστούν στη νομοθεσία για την προστασία του ποταμού, ενώ επανέλαβε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υδροδότησης από το Μόρνο, η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμη στις μελέτες. Τέλος, παρουσίασε περίπου ως κατόρθωμα ότι έχει ξεκινήσει επιστημονικός διάλογος – και σε επίπεδο ΕΕ – αναφορικά με το αν θα τεθεί αποδεκτό όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και ποιο θα είναι αυτό, τη στιγμή που έχει ήδη αποδειχθεί ότι η δράση του είναι καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα. Εριξε μάλιστα το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρμοδιότητά του…

 

Οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα για τις αστικές αναπλάσεις απευθύνεται στους δήμους όλης της χώρας και χρηματοδοτεί διάφορα φτιασιδώματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση για τις λαϊκές οικογένειες, όπως «πινελιές» πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών, απομάκρυνση των κλιματιστικών μονάδων από τις όψεις των κτιρίων κ.ά. Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού θα ενσωματωθούν και στον νέο ΓΟΚ, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ΥΠΕΚΑ.


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε