Ασωπός: Δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά.

1 05 2011

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Γιώργος Κεραμιτζόγλου20/04/2011

Μετά από δύο χρόνια και κάτι μήνες βρεθήκαμε στον Ασωπό για να διαπιστώσουμε ακόμη μια φορά ότι εδώ είναι…. Ελλάδα

Οι κάτοικοι στα Οινόφυτά αν έπαιρναν ένα ευρό στα αυτά που έχουν ακούσει, τώρα θα ήταν πλούσιοι. Από λόγια και ιδέες έχουν χορτάσει. Έργα θέλουν.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είχε υποσχεθεί στους κατοίκους πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι, δεν έκανε ως όφειλε μέσα από κοινοτικές οδηγίες, ενέργειες για να εξασφαλίσει πόσιμο νερό στους πολίτες.

Μετά από δύο χρόνια και κάτι μήνες βρεθήκαμε στον Ασωπό, δίπλα στους κατοίκους των Οινοφύτων για να διαπιστώσουμε ακόμη μια φορά ότι εδώ είναι…. Ελλάδα.

Καλό είναι να σας παρουσιάσουμε τις υποσχέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του 2010 και τι από αυτά έχουν γίνει.

1. Τίνα Μπιρμπίλη Ρεπορτάζ από τον Ασωπό στις 2 Φεβρουαρίου 2010.

Σειρά μέτρων άμεσης προτεραιότητας, αλλά και μέτρα με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης του Ασωπού ποταμού, ανακοίνωσε σήμερα από τα Οινόφυτα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταργείται Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ1/1806 του 1969 που καθιέρωνε τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί εξυπηρετεί τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό και την εξάλειψη της ρύπανσης, τη χωρική οργάνωση της άτυπης, έως σήμερα, βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου και τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων.

«Το ΥΠΕΚΑ είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μείζον αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα και να ξαναδώσει ζωή και ελπίδα στην περιοχή, παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον των νεότερων γενιών», υπογράμμισε η υπουργός.

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Άμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε καθαρό πόσιμο νερό

• Έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και στη Θήβα. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία για την επέκταση των δικτύων με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών ή οικισμών, την αποτελεσματική λειτουργία των έργων και τον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου νερού.

Διακρίβωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού από κρατικό φορέα και λήψη μέτρων πρόληψης

2. Θέση γ.γ. Υδάτων κου Ανδρέα Ανδρεαδάκη για την αναγκαιότητα επιβολής ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας του στις 08-02-2010 κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου Υπουργού ΠΕΚΑ στο Λύκειο Οινοφύτων, παρουσία της κ. Υπουργού

Α. Για το Εξασθενές χρώμιο

1. πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός για το εξασθενές χρώμιο και να τεθούν συγκεκριμένα όρια για το εξασθενές χρώμιο.

2. Στο ερώτημα ποια θα είναι αυτά τα όρια, είναι γνωστό ότι πραγματικά η λογική λεει να μην υπάρχει εξασθενές χρώμιο. Θα το αντιμετωπίσουμε όπως το αντιμετωπίζει η νομοθεσία που υπάρχει που θεωρεί ότι είναι μια από τις ανεπιθύμητες και μη επιτρεπτές ουσίες.

3. Παρακολουθούμε πολύ στενά την πιο πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτό που είναι στην Καλιφόρνια …

Β. Για το πόσιμο νερό

1. Ποιο σημαντικό για μένα είναι το θέμα να βρεθούν εκείνοι οι πόροι και μελέτες που θα επεκτείνουν αυτό το δίκτυο με το πόσιμο νερό σε όλες τις γειτονιές και σε όλους που ακόμα δεν παίρνουν. Αυτό είναι μια άμεση προτεραιότητα να καλυφθούν με αυτό το δίκτυο όλοι οι οικισμοί και να μην υπάρχουν οικισμοί αυτή την στιγμή που στην παρούσα φάση θα παίρνουν από υπόγεια νερά…….

3. Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Δηλώσεις στο Σκάι Μ. Τρίτη 19-04-11

1. Η Τραγωδία του Ασωπού είναι ένα σύνθετο πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να το αντιμετωπίσουμε.

2. Από την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έχει ανακοινωθεί εδώ και ένα χρόνο ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό ποταμό. Ο Ασωπός δεν θεωρείται αγωγός βιομηχανικών λυμάτων.

3. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2011 ώστε όλες οι βιομηχανίες των Οινοφύτων να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία. Οι βιομηχανίες αναπροσαρμόζουν τις άδειες περιβαλλοντικών όρων.

4. Ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων είναι ο αρμόδιος για την ποιότητα του νερού. Έγιναν οι προσπάθειες με την ΕΥΔΑΠ όμως παρατηρούμε και εγώ και η κυρία υπουργός ότι υπάρχουν ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και τη γραφειοκρατία. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις.

Μέχρι σήμερα αυτό που έγινε είναι η θεσμική θωράκιση του Ασωπού. Πλέον υπάρχει μια νέα κοινοτική οδηγία που πλέον ο Ασωπός δεν είναι αποδέκτης βιομηχανικών λυμάτων. Μπήκε όριο για το εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στο ποτάμι, συνεχίζονται οι έλεγχοι στις βιομηχανίες αλλά μετά από εκεί….. τίποτα.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: