Κηπευτικά Βοιωτίας: βαρέα αλλά όχι ανθυγιεινά

25 02 2011

Πηγή: Ελευθεροτυπία

 

Μικρότερες των ορίων, που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε κηπευτικά της περιοχής Βοιωτίας, εξαιτίας της μόλυνσης του Ασωπού.

 

Ωστόσο, οι τιμές σε ορισμένα βαρέα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος, υδράργυρος, αρσενικό), π.χ. αρσενικό στο μαϊντανό, δεν αξιολογήθηκαν, παρά τα όποια ευρήματα, διότι δεν έχουν προσδιοριστεί ανώτατα όρια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στον Βόλο προχώρησε σε δειγματοληψίες σε κηπευτικά στα Οινόφυτα, το Σχηματάρι, τον Αγιο Θωμά και σε περιοχές του Δήμου Θήβας το τελευταίο δίμηνο.

 

Πάρθηκαν δείγματα από μαρούλια, καρότα, λάχανα, πράσα, σπανάκι, μαϊντανό, πατάτες, ρέβες, κρεμμύδια ξερά-χλωρά, κολοκυθάκια, πιπεριές, τριφύλλι, καρότα, φασολάκια, τριφύλλι για ζωοτροφές και σέλερι.

 

Οι συγκεντρώσεις καδμίου και μολύβδου δεν ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα όρια του Κανονισμού 1881/2006, ενώ για τις συγκεντρώσεις υδραργύρου εξετάστηκαν τα κηπευτικά, με βάση την οδηγία που υπάρχει για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Α.ΣΤ.

 

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: