Δικαίωση για την επιθεωρήτρια στην «υπόθεση Ασωπού»

25 02 2011

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δικαιώθηκε η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία είχε βρεθεί υπόλογη ενώπιον της Δικαιοσύνης εξαιτίας του αγώνα που είχε διενεργήσει ως γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ για το «έγκλημα του Ασωπού».

Το δικαστήριο του δευτέρου βαθμού (Τριμελές Εφετείο της Αθήνας), ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, απάλλαξε ομόφωνα την κ. Καραβασίλη από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης που αντιμετώπιζε, με αφορμή αναφορές της στο πρόσωπο του διαδόχου της στη θέση του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Ι. Δερμιτζάκη, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της ρύπανσης του Ασωπού.

Υπενθυμίζεται ότι όταν τον Νοέμβριο του 2007 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη του Ασωπού,

η Μαργαρίτα Καραβασίλη σε συνεντεύξεις της ανέφερε ότι από το 2005 και μετά οι έλεγχοι του υπουργείου είχαν ατονήσει καθώς και ότι ο κ. Δερμιτζάκης «δεν συμμεριζόταν το ενδιαφέρον της για τον Ασωπό», «ακολουθούσε δική του πολιτική» και «είχε δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία».

 

Η μήνυση

Η κ. Καραβασίλη απομακρύνθηκε από τη θέση της με απόφαση του τότε υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, καθώς είχε ασκήσει έντονη κριτική στην υπηρεσία Περιβάλλοντος για το θέμα του Ασωπού, και ο κ. Δερμιτζάκης κατέθεσε σε βάρος της μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Το Τριμελές Εφετείο όμως την απάλλαξε, ενώ στην αντίστοιχη πρότασή του ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν υφίσταται συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά δικαιολογημένο ενδιαφέρον για σοβαρά προβλήματα δημόσιου συμφέροντος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής της, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί και δικαίωση των αγώνων της Μαργαρίτας Καραβασίλη και στήριγμα για συνέχιση της προσπάθειας υλοποίησης των αρχών της περιβαλλοντικής ευθύνης στην καθημερινή πρακτική των φορέων της πολιτείας, των επιχειρηματικών δράσεων και της συμπεριφοράς των πολιτών. Είναι κρίσιμη και σοβαρή απόφαση που αναδεικνύει την προτεραιότητα του περιβαλλοντικού αγαθού στη συλλογική ιεράρχηση των αξιών της ζωής μιας κοινωνίας. Καταξιώνει επίσης την αρχή ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης, ο χρήσιμος πολίτης».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού είχε γίνει δεκτό το αίτημα υπεράσπισης της κ. Καραβασίλη να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θήβας για διερεύνηση περιβαλλοντικών αδικημάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής.

Κ.ΚΑΤ.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: