Προεκλογικός εμπαιγμός ήταν τα «μέτρα» της κυβέρνησης

7 02 2011

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ανέστειλε επ’ αόριστον τη δημοπρασία για το έργο «Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων»

Ενας ωμός προεκλογικός εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας των κατοίκων της Μεσσαπίας Εύβοιας αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι ήταν τα υποτιθέμενα μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες στις 16 Σεπτέμβρη 2010 η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε ειδική φιέστα που είχε οργανωθεί στα Ψαχνά. Οπως αποκαλύπτεται, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Κ. Γερακούδη, με απόφασή της που πάρθηκε στις 5 Γενάρη 2011, ανέστειλε επ’ αόριστον τη δημοπρασία για το έργο «Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσαπίων και Διφρύων Εύβοιας», αφήνοντας αυτήν την επικίνδυνη βόμβα από εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα να υποθηκεύει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι το έργο αυτό, κόστους 700.000 ευρώ, είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου» από την προηγούμενη Περιφερειάρχη και είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ως ένα από τα πιο σημαντικά και άμεσης προτεραιότητας μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής! Οπως, όμως, αποδεικνύεται όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια προεκλογική σαπουνόφουσκα.

 

Η υπουργός, κατά την παρουσία της στα Ψαχνά είχε παραδεχθεί ότι από τις δειγματοληψίες νερού που πραγματοποιήθηκαν το 2009 διαπιστώθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν παρουσία του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 90% του ολικού, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του λαού.

 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την ίδια μέρα της επίσκεψης της υπουργού ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων:

 

«Η επίσκεψη και η τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος στα Μεσσάπια της Κεντρικής Εύβοιας προκαλεί το λαό της περιοχής, γιατί η πολιτική που υπερασπίζεται είναι η πολιτική που δημιούργησε και όξυνε το πρόβλημα της ρύπανσης του νερού και του εδάφους στην Εύβοια, τη Βοιωτία και σε πολλά μέρη της Αττικής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μεγάλο χρονικό διάστημα μοιράζει ψευτοϋποσχέσεις, που αποσκοπούν στην άμβλυνση των λαϊκών αντιδράσεων και στη διαιώνιση του προβλήματος της ρύπανσης του νερού που αποδεδειγμένα είναι αιτία εξάπλωσης του καρκίνου.

 

Το ΚΚΕ αποφασιστικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα με παρεμβάσεις ανέδειξε το πρόβλημα και παλεύει μαζί με το λαό για την εφαρμογή άμεσων ουσιαστικών μέτρων.

 

Συγκεκριμένα:

 

* Να δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή διαχείρισης τοξικών αποβλήτων και να σταματήσει η απόθεσή τους στον Ασωπό, στα Μεσσάπια ή σε άλλα σημεία. Και να αποκατασταθεί η ζημιά στις περιοχές αυτές.

* Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η παροχή καθαρού νερού χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.

* Να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί προληπτικοί έλεγχοι στην υγεία των κατοίκων των περιοχών Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας.

* Να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στα αγροτικά και τα υπόλοιπα διατροφικά προϊόντα που παράγονται στις παραπάνω περιοχές και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές με 100% αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

 

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: