Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα απόβλητα από την Κεντρική Εύβοια

7 02 2011

Πηγή: Ριζοσπάστης

Να προχωρήσει αμέσως η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από την Κεντρική Εύβοια και να διοχετευθεί άμεσα καθαρό υγιεινό νερό στην περιοχή, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Η Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως εξής:

«Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια η απόφαση για επ’ αόριστον αναστολή τον έργου «Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσαπίων και Διρφύων Εύβοιας».

Το συγκεκριμένο έργο, κόστους 700.000 ευρώ, είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου» από την προηγούμενη περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και είχε ανακοινωθεί (προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβρη από την υπουργό Περιβάλλοντος). Στις 5/1/2011 με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ανεστάλη επ’ αόριστον.

Παράλληλα, καμιά άλλη ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για απορρύπανση της περιοχής και για παροχή καθαρού υγιεινού νερού.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίζει με την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακατάλληλο νερό για όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

 

* Να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή διαχείρισης τοξικών αποβλήτων και να σταματήσει η απόθεσή τους στα Μεσσάπια, στον Ασωπό ή σε άλλα σημεία, αλλά και για να αποκατασταθεί η ζημιά σε αυτές τις περιοχές.

* Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η παροχή καθαρού νερού χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.

* Να πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι στην υγεία των κατοίκων της κεντρικής Εύβοιας.

* Να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα διατροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιές με 100% αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: