Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία του λαού

7 02 2011

Πηγή: Ριζοσπάστης

«Οποιος δε θέλει να ζυμώσει ένα χρόνο κοσκινίζει». Την παροιμία αυτή θυμίζει η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία αντί να πάρει αμέσως μέτρα και να θεσπίσει την επιβολή αυστηρών ορίων για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό, διοργάνωσε το Σάββατο 15 Γενάρη μια κλειστή διεθνή συνδιάσκεψη, με τη συμμετοχή επιστημόνων για το πρόβλημα, χωρίς καν να ανακοινώσει τα πορίσματά της. Και, βέβαια, στο μεταξύ εξακολουθεί να υποθηκεύεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, της Βοιωτίας, της Μεσσαπίας Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας που πίνουν μολυσμένο νερό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η επιστημονική συνάντηση εργασίας διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις πιθανές ανθρωπογενείς και μη πηγές του εξασθενούς χρωμίου, τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη σκοπιμότητα και την πρακτική δυνατότητα θέσπισης διακριτών ορίων της ουσίας στο πόσιμο νερό. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των πεπραγμένων της συνδιάσκεψης και των συμπερασμάτων, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν. Οσο για τα αυστηρότερα μέτρα ή την πλήρη απαγόρευση περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, κανείς δε γνωρίζει πότε και αν θα γίνει…

 

 

Θυμίζουμε ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πέρσι, καθορίστηκε ένα αυστηρό χωριστό όριο συγκέντρωσης στα νερά του Ασωπού για το εξασθενές χρώμιο (3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Ωστόσο, το υπουργείο εξακολουθεί να μην τολμά να κατεβάσει το όριο συγκέντρωσης και για το πόσιμο νερό, που παραμένει στα 40 – 45 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή 15 φορές υψηλότερη, προφανώς για να μη θίξει τα συμφέροντα των εταιρειών που εμπορεύονται το εμφιαλωμένο νερό. Κι αυτό, όταν ακόμη και ο Κανονισμός REACH (σ.σ. για τις χημικές ουσίες) της ΕΕ έχει κατατάξει τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου στις πλέον επικίνδυνες που προκαλούν τριπλή ζημιά, αφού είναι μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες και τερατογόνες και θα πρέπει να καταργηθούν και να υποκατασταθούν αμέσως στην παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Κ. Γερακούδη, με μια ακατανόητη απόφασή της που πάρθηκε στις 5 Γενάρη 2011, ανέστειλε επ’ αόριστον τη δημοπρασία για το έργο «Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσαπίων και Διφρύων Εύβοιας», αφήνοντας αυτήν την επικίνδυνη βόμβα από εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα να υποθηκεύει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο, κόστους 700.000 ευρώ, είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου» από την προηγούμενη Περιφερειάρχη και είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες τον περασμένο Σεπτέμβρη από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Μεσσαπία, ως ένα από τα πιο σημαντικά και άμεσης προτεραιότητας μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής! Οπως, όμως, αποδεικνύεται όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένας ακόμη εμπαιγμός σε βάρος των κατοίκων…


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: