ΣτΕ: Οκτώ αποφάσεις ασπίδα για τον Ασωπό

20 12 2010

Πηγή: Πρώτο Θέμα online

Υποχρεωμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Ασωπού ποταμού – ακόμη και αν χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία των οκτώ βιομηχανικών μονάδων που ρυπαίνουν τον πόταμο – είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, μετά τις οκτώ αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάνοντας δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις το ΣτΕ, έκρινε ότι «η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας» των οκτώ βιομηχανικών μονάδων και «αναλόγως του πορίσματος να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η νομαρχία «παρέλειψε την οφειλόμενη νόμιμη ενέργειά της» και για το λόγο αυτό οι υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ θα πρέπει να αναπεμφθούν στην νομαρχία «ώστε να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα» για την προστασία του Ασωπού και την αποφυγή περαιτέρω ρύπανσής του.

Το ΣτΕ επικαλείται στις αποφάσεις του, το Ν. 3325/2005 ο οποίος ορίζει ότι οι νομαρχίες έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν την ολική ή μερική προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περίπτωση παράβασης του εν λόγω νόμου.

Με άλλα λόγια – συνεχίζει η δικαστική απόφαση – η νομαρχία «έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει την προσωρινή απαγόρευση ή οριστική διακοπή λειτουργίας επιχείρησης που προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, χωρίς μάλιστα τη σύμπραξη άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: