Με «βήματα χελώνας» τα μέτρα προστασίας

28 11 2010

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ

Πηγή: Ριζοσπάστης

Με «ρυθμούς χελώνας» εξακολουθεί να προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή κάποιων ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, παρότι έχει αποδειχθεί ότι «θερίζουν» οι καρκίνοι και έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή περιέχουν μεγάλες ποσότητες από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι συμπληρώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 19652/1906/1999 και έτσι χαρακτηρίζεται και η λεκάνη απορροής του Ασωπού ως ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνη. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, θα πρέπει να εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης και μετρήσεων, το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά τετραετία, αλλά και πρόγραμμα δράσης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης στα νερά που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι βέβαια επιφυλακτικοί, καθώς το πρόβλημα είναι αν και αυτές οι μετρήσεις τελικά θα γίνονται και θα ανακοινώνονται και αν θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Και βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις τους, καθώς μια προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνει παράταση στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με τα υγρά τους απόβλητα να διατηρήσουν τα όρια συγκέντρωσης και απόρριψης που έχουν μέχρι τώρα ως το τέλος του 2011. Αλλωστε, όπως αναφέρει και η χτεσινή ανακοίνωση, η υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται, εφαρμόζεται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, δηλαδή με αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού και την υπόθαλψη της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων…


Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με καθαρό νερό από το Μόρνο τροφοδοτούνται μέχρι τώρα μόνο τα Οινόφυτα, ενώ για τις άλλες περιοχές που πίνουν προβληματικό νερό (Νεοχωράκι, Ελαιώνας κ.ά.) τα απαιτούμενα έργα (αναβάθμιση διυλιστηρίου Οινοφύτων και αγωγοί μεταφοράς) δεν έχουν ακόμη ούτε καν δημοπρατηθεί. Παράλληλα, ακόμη δεν έχει προχωρήσει καν η καταγραφή των λειτουργικών προβλημάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας αστικών Λυμάτων Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Απλά έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για το σκοπό αυτό με άγνωστο χρονοδιάγραμμα σύνταξης της σχετικής έκθεσης.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: