Δεν κάνει πίσω η Τίνα παρά τις γκρίνιες της βιομηχανίας. Βαριά καμπάνα στην ΕΑΒ πέφτει από το ΥΠΕΚΑ

28 11 2010

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Βαριές καμπάνες στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ετοιμάζεται να ρίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες εβδομάδες πριν την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής φορέων των Οινοφύτων σχετικά με τα μέτρα συμμόρφωσης της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο της ΕΑΒ βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη και είναι θέμα ημερών να υπογραφεί ενώ για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι σαφές ότι η βιομηχανία αλλά και το υπουργείο πιέζουν ώστε η ΕΑΒ να πέσει στα μαλακά αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα είναι «δεμένα» με τις περιβαλλοντικές παραβάσεις από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ότι η υπουργός ΠΕΚΑ δεν θα κάνει πίσω. Μάλιστα η εισήγηση για τις καμπάνες που έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία στην υπουργό έχει κοινοποιηθεί ήδη στην βιομηχανία.

Πιο μικρό το πρόστιμο

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος του προστίμου θα είναι κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 500.000 ευρώ καθώς η ΕΑΒ έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε διάφορες παραβάσεις που της καταλογίζονται ενώ σε άλλες εμφανίζεται να έχει συμμορφωθεί. Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν αφορούν τους ελέγχους που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στις αρχές του χρόνου και σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων και τις αέριες εκπομπές.

Η ελληνική αεροπορική βιομηχανία θεωρείται από τους κύριους υπεύθυνους στην ρύπανση της περιοχής του Ασωπού μαζί με την μεταλλουργία και τη χημική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι χθες το υπουργείο περιβάλλοντος ξετρύπωσε και την νιτρορύπανση. Για την ρύπανση που προκαλείται στα νερά από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες και από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, το ΥΠΕΚΑ υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση για την προστασία του Ασωπού καθώς εκτιμάται ότι από πλευράς οργανικών αποβλήτων ευθύνεται για το 80% της ρύπανσης στην περιοχή.

Προτάσεις και στόχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΥΠΕΚΑ συστάθηκε επιτροπή υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συνεργάζεται με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, με σκοπό την προώθηση και παρακολούθηση των απαραίτητων δράσεων και ενεργειών, ώστε να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα απορρύπανσης της περιοχής.

Στόχος της επιτροπής θα είναι η συμμόρφωση της βιομηχανίας με τις επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και ο τρόπος εφαρμογής των αυστηρών κανόνων που επιβάλλει στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών η ΚΥΑ του υπουργείου σχετικά με τη διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων και τη ρήψη τους στο ποτάμι.

Πρόταση των βιομηχανιών είναι να δημιουργηθεί μια κοινή μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων από ομοειδής εταιρείες προκειμένου οι βιομηχανίες να επωμιστούν από κοινού τοπ κόστος και να μην χρειαστεί να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. (Έχουν ήδη πάρει επιδοτήσεις ομως!!!)

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: