Το διαρκές έγκλημα στον Ασωπό

30 09 2010

Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΠΟΙΟΣ -και πότε- θα ξεριζώσει το καρκίνωμα του Ασωπού; Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η απάντηση θα ήταν αυτονόητη: η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της και αμέσως. Το έγκλημα με το δηλητηριασμένο αυτό ποτάμι είναι διαρκώς αυτόφωρο. Συντελείται εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Τεκμηριώνεται από πλήθος ερευνών, αλλά και από την καθημερινή εμπειρική παρατήρηση. Το χειρότερο: το νιώθουν στο σώμα τους, στις ζωές τους, οι κάτοικοι της περιοχής.

ΤΩΡΑ αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι. Τα δηλητήρια που πέφτουν στον Ασωπό έχουν μολύνει -ανεπανόρθωτα;- τον κάμπο της περιοχής και, φυσικά, τα προϊόντα του, που φτάνουν στο πιάτο πολλών καταναλωτών σε πολλά μέρη της χώρας. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας, που ανακοινώθηκε χθες από ειδικούς επιστήμονες, είναι ανατριχιαστικά. Αγροτικά προϊόντα, που παράγονται στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, βρέθηκαν να περιέχουν βαρέα -και φυσικά επικίνδυνα για την υγεία- μέταλλα, σε ποσοστό από 100% έως και 900% περισσότερο από αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται σε καθαρές περιοχές.

ΑΛΛΗ μελέτη, που έγινε σε κατοίκους γύρω από τη μολυσμένη περιοχή, βρήκε ότι οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν έως και 90%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο όλου του Νομού Βοιωτίας.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, δηλαδή, που συμβιώνουν επί δεκαετίες με πλήθος βιομηχανιών, τα απόβλητα των οποίων ρίχνονται ανεξέλεγκτα στον Ασωπό και έχουν μετατρέψει τα νερά του σε κινούμενη βόμβα, βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της αλόγιστης βιομηχανικής «πολιτικής» να καταστρέφουν την υγεία τους. Για ορισμένους, δε, είναι κυριολεκτικά θανατηφόρα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ κράτος έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, ανίκανο να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, στα οποία συγκρούονται από τη μια το ασύδοτο βιομηχανικό κέρδος και από την άλλη η στοιχειώδης προστασία του περιβάλλοντος και, εντέλει, η υγεία των ανθρώπων. Σήμερα, όμως, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανοχής. Ολοι οι φορείς της επίσημης Πολιτείας γνωρίζουν όλα τα στοιχεία του εγκλήματος που διαπράττεται στον Ασωπό και οι επιπτώσεις του υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια της περιοχής.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος αναδείχθηκε, στο πρόσφατο παρελθόν, καταγγέλλοντας αυτό το έγκλημα. Είναι, λοιπόν, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και δεν μπορεί παρά να έχει ενημερώσει κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντας που βρίσκεται πάνω από αυτήν, για όλες τις διαστάσεις του. Μόνο που τα λόγια έχουν πλέον εξαντλήσει τη δυναμική τους. Οι υποσχέσεις δεν γίνονται πλέον πιστευτές. Είναι η ώρα της δράσης.

ΥΣΤΕΡΑ από δεκαετίες αδράνειας -η οποία δεν είναι αθώα, καθώς εδράζεται στην «πολιτική» που επισημάναμε- ήρθε η ώρα για αποφάσεις. Για αυστηρούς ελέγχους και σύλληψη όσων επιμένουν να καταστρέφουν το ποτάμι με τα δηλητήριά τους, στέλνοντάς τα στο πιάτο μας.

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο, στη λογική του «μπαλώματος», θα διαιωνίσει το πρόβλημα και θα αποτελεί κοροϊδία. Εγκληματική.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: