Το μικρό και το μεγάλο

5 06 2010

Tου Παντελη Μπουκαλα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν είναι Κόλπος του Μεξικού ο Ασωπός. Ενας ποταμός, όσο μεγάλος, δεν είναι θάλασσα. Και μια βιομηχανία που αρρωσταίνει με τα απόβλητά της τα Οινόφυτα δεν είναι η ΒΡ που καταστρέφει τις αμερικανικές Πολιτείες. Υπάρχει ωστόσο κάτι κοινό, που χαρακτηρίζει και τις δύο αυτές περιπτώσεις και τις πάμπολλες άλλες παγκοσμίως όπου η φθορά του περιβάλλοντος συνεχίζεται ανεμπόδιστα παρά την κατακραυγή και τη σχετική κινητοποίηση, σαν ένα ακατανίκητο φυσικό φαινόμενο ή σαν μια εξ ουρανών καταδίκη αμάχητη με τα μέσα των ανθρώπων. Είναι η απληστία των βιομηχανιών από τη μια, η οποία δεν μπορεί παρά να συνυπάρχει με την αδιαφορία τους για την καταστροφή των δημόσιων αγαθών, η απροθυμία και η αδυναμία των κυβερνήσεων από την άλλη να αναχαιτίσουν τη λαφυραγώγηση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική επιθετικότητα.


Αυτό είναι πια το «φυσικό», το καινούργιο (εδώ και κάποιους αιώνες «ανάπτυξης») φυσικό, και όχι ο σεβασμός της Φύσης. Ως προς αυτό, η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος αναδεικνύεται αίφνης ισοδύναμη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πριν λοιπόν στενοχωρηθεί που ο δήμαρχος Οινοφύτων εστράφη εναντίον της, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, μπορεί να καυχηθεί για την εξίσωσή της (έστω την εν αδυναμία εξίσωσή της) με τον ισχυρότερο επί γης πολιτικό. Βέβαια, η εξομοίωση αυτή δεν αποτελεί αιτία καυχήσεως και για τον κ. Ομπάμα, αλλά πάντοτε κοιμάται κανείς όπως στρώνει· κάποια σχετική παροιμία θα υπάρχει και στα αμερικανικά.

Η μικρή καταστροφή, του Ασωπού, μετράει χρόνια. Η μεγάλη, στην Αμερική, εβδομάδες. Η ΒΡ είναι δηλωμένος μέγας χορηγός του κ. Ομπάμα. Τους «χορηγούς» ή τους «καλούς φίλους» του ελληνικού πολιτικού συστήματος τους μαθαίνουμε κατά τύχη. Ελληνες και Αμερικανοί πολιτικοί, κι όλων των άλλων εθνικοτήτων, για να εκλεγούν «δεσμεύονται» δι’ υποσχέσεων και, εκλεγόμενοι, για να διατηρηθούν στην εξουσία αποδεσμεύονται ραγδαία και απλώς ρητορεύουν, απρόθυμοι και αδύναμοι. Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι φθαρμένη και απομειωμένη όσο και στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό μάλλον δεν μας επιτρέπει να καυχιόμαστε πως είμαστε υπερδύναμη.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: