ΠΗΓΗ: AgroNews
Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρύπανσης του Ασωπού, όχι μόνο στην υδρολογική λεκάνη του ποταμού αλλά και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής.
Την έκκληση αυτή απηύθυνε για μία ακόμη φορά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς, το οποίο οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ασωπός: μια ανοικτή περιβαλλοντική πληγή. Παρόν και μέλλον», την Τετάρτη, 21 Απριλίου, στην Αθήνα.
Το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας διατυπώνει σειρά προτάσεων για την εξυγίανση της περιοχής:
– Μία πρώτη άμεση ενέργεια θα πρέπει να είναι η συλλογή και επεξεργασία όλων των λυμάτων. Αυτό προϋποθέτει την κατάλληλη χωροθέτηση των αγωγών συγκέντρωσης και μεταφοράς των λυμάτων αλλά και της μονάδας επεξεργασίας τους. Πριν από την κατασκευή οποιουδήποτε έργου θα πρέπει να αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (λυματολάσπης και ιλύος) και των εξυγιασμένων προϊόντων. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι νερό τέτοιας ποιότητας που θα επιτρεπόταν η επανάχρησή του για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών αλλά και την τροφοδοσία των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής, σημειώνει το ΓΕΩΤΕΕ.
– Συγκέντρωση, επεξεργασία και κατάλληλη διάθεση όλων των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, των οποίων η επιφανειακή απόθεση αποτελεί μόνιμη πηγή μόλυνσης υδάτων και εδαφών.
– Εντοπισμό των θέσεων παράνομης επιφανειακής διάθεσης απορριμμάτων και λυμάτων. Μετά τον εντοπισμό τους, θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα στερεά απόβλητα και τα ρυπασμένα εδάφη επί των οποίων έχουν αποτεθεί τα λύματα. Αυτό προϋποθέτει εκτεταμένη δειγματοληψία και αναλύσεις εδαφών και τον συνακόλουθο σχεδιασμό προγραμμάτων απορρύπανσης.
– Εντοπισμό και σφράγισμα των παράνομων υδρογεωτρήσεων και ιδιαίτερα όσον χρησιμοποιούνται από ορισμένες βιομηχανίες για την υπεδάφια και χωρίς επεξεργασία διάθεση των λυμάτων τους.
– Άμεση ανάθεση εδαφολογικών μελετών, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ρύπανσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαρέα μέταλλα, παράγωγα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ή και με άλλες επικίνδυνες ουσίες, και διερεύνηση του κατά πόσο οι ουσίες αυτές μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Όπως σημειώνει το ΓΕΩΤΕΕ, από τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα εξαρτηθεί και η λήψη συγκεκριμένων και ειδικών μέτρων, όπως αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με προγράμματα αμειψισποράς με συμμετοχή βιομηχανικών φυτών ή προγράμματος αναβάθμισης, για την απορρύπανση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
– Καθαρισμό και εξυγίανση της κοίτης του Ασωπού, ώστε να πάψει να αποτελεί πηγή ρύπανσης των υποκείμενων υδροφόρων στρωμάτων. Αν και δύσκολη, η διαδικασία αυτή κρίνεται αναγκαία, εκτός αν διαπιστωθεί φυσική εξασθένιση των ρύπων με την πάροδο του χρόνου.
– Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών συνεχούς παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αλλά και του θαλασσινού νερού εκατέρωθεν των εκβολών του Ασωπού.
– Να διερευνηθεί κατά πόσο στην υδρολογική λεκάνη του Ασωπού έχουν γίνει εκείνες οι ενέργειες που προβλέπει η Οδηγία 60/2000, έτσι ώστε μέχρι το 2015 να έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της ποιότητας όλων των υδάτων. Όπως σημειώνεται, οι σχετικές μελέτες έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, για όλες τις υδρολογικές λεκάνες της χώρας μας.
Σχολιάστε