Πρώτο βήμα για καθαρό Ασωπό

28 04 2010

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Καταργείται η ρύθμιση του 1969 (!) με βάση την οποία ο Ασωπός για 40 χρόνια είχε μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό για τα βιομηχανικά απόβλητα και τα αστικά λύματα, με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε χθες.

Τρία χρόνια μετά την πλήρη αποκάλυψη του προβλήματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε το σημαντικό θεσμικό βήμα, με το οποίο υποχρεώνονται όλες οι βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων να αναθεωρήσουν τις άδειες λειτουργίας τους και να υποβάλουν σχέδιο διάθεσης των επικίνδυνων ουσιών. «Είναι το πρώτο βήμα», είπε η Τίνα Μπιρμπίλη, που κάλεσε τις βιομηχανίες να πάρουν από τώρα μέτρα γιατί έρχεται σύντομα νέα, ακόμη πιο αυστηρή Οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Θέμα ημερών είναι η υδροδότηση των Οινοφύτων από το δίκτυο του Μόρνου, ενώ εξετάζεται θετικά η επέκταση του μέτρου στους οικισμούς Ελαιώνας και Νεοχωράκι. Για τα Βάγια γίνεται προσπάθεια να διατεθεί καλής ποιότητας νερό από γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ. Το πρόγραμμα αφορά την επόμενη τριετία και στη συνέχεια το θέμα θα επανεξεταστεί με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα του συστήματος ύδρευσης της πρωτεύουσας. Ο γενικός γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί νερό της Υλίκης για άρδευση, σε τιμή που είναι της τάξης των 10 λεπτών ανά κυβικό, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Την έναρξη τοπικού γραφείου των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα και αρμοδιότητα σε όλη τη λεκάνη του Ασωπού και τη Μεσσαπία της Εύβοιας, ανακοίνωσε η ειδική γραμμετέας του υπουργείου Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: