Καταργείται η απόφαση του 1969 που έκανε τον Ασωπό αγωγό λυμάτων

28 04 2010

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Το στάδιο υλοποίησης της πρώτης δέσμης μέτρων για τον πολύπαθο Ασωπό και την ευρύτερη περιοχή ανέφερε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη που επέτρεπε την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων, Θεσπίζονται ανώτατα όρια για το εξασθενές χρώμιο, εξασφαλίζεται η υδροδότηση από τον Μόρνο και συγκροτείται Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.

«Θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, βάσει της οποίας ο ρυπαίνων θα πληρώσει το κόστος αυτών των μέτρων» δεσμεύτηκε η υπουργός.

Τα υλοποιούμενα μέτρα


-Με Κοινή Υπουργική απόφαση καταργείται η απόφαση του του 1969 που επέτρεπε την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στο ποτάμι. Με τη νέα απόφαση θεσπίζονται «Περιβαλλοντικά Ποιοτικά Πρότυπα» και ορίζονται ανώτατα όρια για την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων. Το ανώτατο όριο για το τοξικό εξασθενές χρώμιο ορίζεται στα τρία μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Οι βιομηχανίες της περιοχής υποχρεώνονται να ζητήσουν, εντός του 2010, την αναθεώρηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

-Για την υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό από το Μόρνο έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ύδρευσης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Με Κοινή Υπουργφική Απόφαση συγκροτείται Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με έδρα τα Οινόφυτα, αρμόδια για την ευρύτερη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-Εξασφαλίσθηκαν κονδύλια ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ για την υποστήριξη της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Προγράμματος με προτεραιότητα τη διάγνωση της έκτασης και των επιπτώσεων της ρύπανσης σε εδάφη, επιφανειακά και υπόγεια νερά. Τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, σε συνεργασία της ΚΥΥ με τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, και η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου.

-Ολοκληρώνεται τέλος το θεσμικό πλαίσιο για την Προστασία και ανάδειξη του Ασωπού ποταμού και τον έλεγχο των χρήσεων γης της «άτυπης» βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα σε δελτίο Τύπου του υπουργείου.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: