Θεσπίζονται τα όρια για εξασθενές χρώμιο

28 04 2010

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέες προδιαγραφές για τα υγρά απόβλητα που καταλήγουν στον Ασωπό ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η απόφαση ορίζει για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία όρια και για το εξασθενές χρώμιο και μάλιστα χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες που βρίσκονται στη λεκάνη του Ασωπού θα πρέπει να αδειοδοτηθούν εκ νέου έως τα μέσα του 2011.

Η απόφαση, που υπεγράφη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρέπει να υπογραφεί και από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία στο θέμα των αποβλήτων. Ο έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας θα γίνει στο πλαίσιο του εθνικού δικτύου παρακολούθησης. Μετά τη θέσπιση της απόφασης, οι βιομηχανίες της λεκάνης του Ασωπού υποχρεούνται να ζητήσουν αναθεώρηση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), αφού συμμορφωθούν με τα νέα πρότυπα. «Είναι ένα σημαντικό στάδιο προσαρμογής των ελληνικών βιομηχανιών με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία», ανέφερε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που συζητιέται σήμερα στην Ε.Ε., ενδέχεται να αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ορίζεται στην ελληνική νομοθεσία όριο για το εξασθενές χρώμιο, τα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Κατά τα άλλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ των Οινοφύτων από το Μόρνο για τουλάχιστον τρία χρόνια (μέχρι να αναβαθμιστεί το τοπικό διυλιστήριο). Στο προσεχές μέλλον θα ενταχθούν στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και ακόμα δύο οικισμοί κοντά στη Θήβα, ο Ελαιώνας και το Νεοχωράκι που υδροδοτούνται σήμερα από ακατάλληλες γεωτρήσεις. Επίσης, είναι εφικτή η άρδευση των εκτάσεων στη λεκάνη του Ασωπού με νερό από την Υλίκη, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Τέλος, ολοκληρώθηκε η σύσταση γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: