Ο εφιάλτης στον Ασωπό επιστρέφει

2 03 2010

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Τι σημαίνει το “O.K.” στην ΕΑΒ από το Σ.τ.Ε.

Με την υποχρέωση εβδομαδιαίων αναλύσεων των υγρών αποβλήτων της και της μηνιαίας πιστοποίησης της ποιότητά τους από επιστημονικό φορέα, επαναλειτουργεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την προσωρινή διαταγή, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η εταιρεία εξέδωσε η δικαστής της έδρας κ. Αγγελική Θεοφιλοπούλου.

Η άδεια λειτουργίας της βιομηχανίας είχε αρθεί μετά το όψιμο ενδιαφέρον της Νομαρχίας Βοιωτίας, η οποία στις 18 Ιανουαρίου ανέστειλε τις εργασίες της ΕΑΒ λόγω απουσίας άδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Η βιομηχανία έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος και έχει κατηγορηθεί για πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού.

Η ΕΑΒ παράγει τοξικά απόβλητα κατά το στάδιο επισκευής αεροσκαφών, τα οποία επειδή δεν έχει τη δυνατότητα της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι προφανές που καταλήγουν.

Πριν από δύο χρόνια της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ, το οποίο όμως έχει προσβάλλει και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Η ΕΑΒ μέχρι σήμερα βρισκόταν στο απυρόβλητο επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος και η πολιτεία έκλεινε τα μάτια στις περιβαλλοντικές της παραβάσεις.

Από το 2007 η εταιρεία λειτουργεί χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αλλά και χωρίς άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς οι αιτήσεις που είχε καταθέσει για την ανανέωσής τους στο υπουργείο περιβάλλοντος ουδέποτε εγκρίθηκαν λόγω σοβαρών ελλείψεων.

Η ίδια μάλιστα χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απόφαση της Νομαρχίας Βοιωτίας και επιρρίπτει ευθύνες για την καθυστέρηση της λήψης των αναγκαίων αδειών στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: