ΝΔ- ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Μ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

9 02 2010

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γραμματέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μίλτος Βασιλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της 6 τρέχοντος, η Ειδική Γραμματέας, που εκπροσώπησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε ότι η Υπουργός προτίθεται να ανακοινώσει μέτρα εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού και της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει μέτρα που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως: Η εξαγγελία των έργων του διυλιστηρίου ποσίμου νερού, του βιολογικού καθαρισμού και των αγωγών, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, δεν εξασφαλίζει την υλοποίησή τους.

Τα προβλήματα ρύπανσης της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, από επικίνδυνα απόβλητα πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή αποτελεσματικών έργων σε ολόκληρη τη χώρα και όχι αποσπασματικά.

Γιατί, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση της 10.09.2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταδικάστηκε η χώρα για την έλλειψη (ενιαίου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης των επικινδύνων αποβλήτων) παρότι έχουν υποβληθεί προτάσεις και εκκρεμούν αδειοδοτήσεις χώρων επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων αυτών στο ΥΠΕΚΑ.

Χωρίς χώρους διάθεσης απειλείται η χώρα με δευτεροβάθμια καταδίκη, δηλαδή με νέο Κουρουπητό.

Η αδειοδότηση είναι άμεσα αναγκαία για τις μονάδες επεξεργασίας μετάλλων, δεν κοστίζει στο Δημόσιο, είναι οικονομικότερη από την αποστολή στο εξωτερικό των αποβλήτων, προασπίζει τη δημόσια υγεία και λύνει το πρόβλημα της παράνομης ανεξέλεγκτης διάθεσης, όπως στον Ασωπό, τα Μεσόγεια και την Εύβοια.

Η αναποφασιστικότητα είναι ίδιο της κυβέρνησης, ακόμα και όταν απειλείται η δημόσια υγεία.

Ειδικότερα για την περιοχή των Οινοφύτων πρέπει άμεσα να ανατεθεί μελέτη εκτίμησης του κινδύνου της δημόσιας υγείας από την παρουσία χρωμίου στα υπόγεια ύδατα.

Εθνικοί επιστημονικοί φορείς διαθέτουν ερευνητική εμπειρία, δεδομένου ότι μετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται από το ΥΠΕΚΑ;».

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: