ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

9 02 2010

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Άτολμα, αόριστα και ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ για τον Ασωπό

Σε σχέση με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα από το ΥΠΕΚΑ για την εξυγίανση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων Σχηματαρίου – Ασωπού επισημαίνουμε ότι:

Η αποκατάσταση του εγκλήματος σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που συντελείται εδώ και δεκαετίες με την ευθύνη και την συγκάλυψη της Πολιτείας, των Νομαρχιακών αλλά συχνά και των τοπικών αρχών, απαιτεί όχι μόνο εξαγγελίες αλλά επείγουσα ανάληψη μέτρων.

Παρά τις προθέσεις που διατυπώθηκαν από την Υπουργό, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν παραμένουν στο σύνολό τους άτολμα, αόριστα και δεν καλύπτουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Συγκεκριμένα:

1. Δεν καθορίζεται οριστική λύση για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους των ρυπασμένων περιοχών με δεδομένο ότι τα κατά τόπους διυλιστήρια, είναι μικρές μονάδες υπό την ευθύνη των Δήμων και δεν είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

2. Παρά την εξαγγελία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, σύμφωνα με την οποία ο ρυπαίνων υποχρεούται να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, πουθενά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ποια αποκατάσταση θα πληρώσουν οι βιομηχανίες.

3. Ενώ στα άμεσα μέτρα ανακοινώνεται ότι καταργείται η Υπουργική Απόφαση που όριζε τον Ασωπό ως αποδέκτη των επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, ωστόσο η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των αποβλήτων αναφέρεται ότι «εξετάζεται» στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. Γεννιέται λοιπόν η εύλογη απορία: μέχρι να εξετασθεί, να αποφασισθεί, να χωροθετηθεί, να μελετηθεί και να κατασκευασθεί η εν λόγω μονάδα, που προβλέπουν ότι θα διατίθενται τα απόβλητα;

4. Δεν προβλέπεται ζώνη προστασίας του Ασωπού με περίφραξη, σήμανση και αστυνόμευση προκειμένου να μην συνεχίζεται η χρησιμοποίησή του ως αποδέκτη αποβλήτων.

5. Δεν εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής αλλά μόνο η μελλοντική διερεύνηση τους.

6. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων στερεών βιομηχανικών αποβλήτων που καταλήγουν σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα συχνά μαζί με επικίνδυνα τοξικά στερεά και υγρά απόβλητα, δηλητηριάζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Και ενώ η εξυγίανση της περιοχής μοιάζει ακόμη σαν σχέδιο επί χάρτου, παράλληλα εξαγγέλλεται η δημιουργία ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΕ και φορέα «διαχείρισης επενδύσεων και πώλησης νέων θέσεων εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων» που θα σημάνει και νέα επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του οικολογικού εγκλήματος του Ασωπού στην Ευρώπη και την Ελλάδα ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, χωρίς διάθεση καπηλείας και προβολής.

Καλούμε λοιπόν σήμερα, την Υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα σε γενναία μέτρα αντί να προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των εκπροσώπων τους στην κομματικό και κρατικό μηχανισμό. Η υπόθεση του Ασωπού δεν αφορά επικοινωνιακούς χειρισμούς και δεν λύνεται με πρόχειρες και αόριστες εξαγγελίες. Απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και διάθεση πραγματικής αντιμετώπισης και συμμόρφωσης των υπαίτιων της ρύπανσης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 08/02/2010

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: