Φθηνότερη τώρα η μόλυνση του Ασωπού

3 02 2010

Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΝΗΣ

Εκπτώσεις δεν κάνουν μόνο τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα διοικητικά δικαστήρια. Ηδη μειώθηκαν δύο από τα πέντε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά σε μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων πριν από δύο χρόνια.

*Συγκεκριμένα, για την ΕΛΒΑΛ περιορίστηκε στις 75.000 ευρώ (αρχικό πρόστιμο 180.000) και για την Aluminco στις 168.000 ευρώ (250.000).

*Δεν έχουν βγει ακόμη οι αποφάσεις για τις προσφυγές των υπόλοιπων τριών: Europa Profil Aluminio (πρόστιμο 200.000 ευρώ), Μ. Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης καταβάλλεται το 10% του συνολικού ποσού. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2008 ο Γ. Σουφλιάς δήλωνε ότι τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες εφορίες. Ωστόσο, η πρώτη μείωση είχε γίνει ήδη, τέσσερις μήνες πριν:

*Αφορούσε την ΕΛΒΑΛ στην οποία το Νοέμβριο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν τρεις παραβάσεις:

Την παραλαβή και διάθεση στον Ασωπό των αποβλήτων της γειτονικής της ΧΑΛΚΟΡ (του ομίλου Στασινόπουλου και οι δύο). Δεν διέθετε άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Χρησιμοποιούσε κοινό δίκτυο συλλογής ομβρίων και αποβλήτων στο βόρειο οικόπεδο, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται σε παρακείμενο ρέμα και ανεπεξέργαστα απόβλητα.

*Σύμφωνα με το δικαστήριο, «δεν διαπιστώθηκε, με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το υς ως άνω ελέγχους, συγκεκριμένη μόλυνση του περιβάλλοντος, εξαιτίας των παραβάσεων αυτών».

Στην προσφυγή της εταιρείας διαβάζουμε ότι τα τα δείγματα των αποβλήτων που συνέλεξε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βρίσκονταν εντός των ορίων που τέθηκαν με την κοινή νομαρχιακή απόφαση του 1979.

*Ενός νόμου που ενώ χρησιμοποιήθηκε στην επιβολή κυρώσεων, η Ενωση Ελλήνων Χημικών έχει επισημάνει ότι καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλον, του 2003. ο οποίος προβλέπει χαμηλότερα όρια απόρριψης βαρέων μετάλλων.

*Στην Aluminco επιβλήθηκαν 250.000 ευρώ για τέσσερις παραβάσεις. Η πιο σημαντική ήταν «οι πολύ υψηλές τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύτηκαν σε νερό γεώτρησης στο οικόπεδό της».

Τον Απρίλιο του 2009 το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για τη συγκεκριμένη παράβαση (ύψους 126.000 ευρώ). Εκρινε ότι «οφειλόταν, αν όχι εξ ολοκλήρου (λόγω της γενικότερης μόλυνσης της περιοχής), πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην παραγωγική δραστηριότητα της προσφεύγουσας».

*Επιπλέον, διατήρησε τη χρηματική ποινή για «τη μη λήψη άδειας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων» (42.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, διέγραψε τα πρόστιμα των άλλων δύο παραβάσεων (δεν υπήρχαν άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων και χρήσης της γεώτρησης) ύψους 42.000 και 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «δεν επεβλήθησαν νόμιμα», γιατί αφορούν άλλες παραβάσεις από εκείνες του νόμου του 1986 (για την προστασία του περιβάλλοντος), βάσει του οποίου εισηγούνται πρόστιμα οι επιθεωτηρτές.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: