Πηγή: Ριζοσπάστης
Συνάντηση με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με εκπροσώπους από το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο διαρκής κίνδυνος που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία από τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού και κατ’ επέκταση η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των βιομηχάνων.
Από αυτή τη σκοπιά, τονίστηκε η ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την πλευρά κράτους και επιχειρήσεων, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου ήταν ο ιερέας Γιάννης Οικονομίδης.
Να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα
Μετά το τέλος της συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:
«Συμφωνούμε απολύτως ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, ούτε μια μέρα, καθώς το πρόβλημα της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι οξυμένο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε λεπτό που χάνεται θα αποβαίνει σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Συμφωνούμε απολύτως με το ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία, ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί πολύ συγκεκριμένο σχέδιο πραγματοποίησης των έργων που πρέπει να γίνουν, που να λύνουν ριζικά το πρόβλημα του νερού στην περιοχή και όλων των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού βιομηχανιών. Ιδιαίτερα αυτών των βιομηχανιών που έχουν σχέση με την παραγωγή μεταλλευτικών – μεταλλικών προϊόντων και που ευθύνονται για τα βαρέα μέταλλα που έχουν περάσει στο νερό, γιατί ακριβώς δεν πήραν κανένα μέτρο για να τα αντιμετωπίσουν, γιατί δεν ήθελαν να χάσουν κάτι από το κέρδος τους.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: Πέρα από τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται, που δεν πρέπει να είναι «μπαλώματα», αλλά να λύνουν οριστικά το ζήτημα και να μη μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, υπάρχει το πρόβλημα «ποιος θα πληρώσει;». Και επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και πολύ φοβόμαστε ότι εξαιτίας των «άδειων ταμείων», για τα οποία βεβαίως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι της Ελλάδας, οι κάτοικοι της Βοιωτίας και της Εύβοιας, ότι αυτό θα γίνει ένα πρόσχημα για να ανατεθεί το έργο στο αόριστο μέλλον.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τη μόλυνση του νερού και αυτό μπορεί να το βρει συγκεκριμένα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία με ένα πολύ συγκεκριμένο ονομαστικό κατάλογο, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς. Να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα. Αρα ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να επικαλεστεί τα άδεια ταμεία, εδώ πρέπει να βάλει πραγματικά το μαχαίρι στο κόκαλο και έτσι και τα έργα να γίνουν και να μην πληρώσει βεβαίως το μάρμαρο ο λαός της περιοχής και γενικότερα.
Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Το έργο που έπρεπε να γίνει χτες, πρέπει να εξαγγελθεί και να ξεκινήσει σήμερα».
Νομίζω ότι είναι σημαντικές ειδήσεις καλό είναι να μπουν ξεχωριστά
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Φθηνότερη τώρα η μόλυνση του Ασωπού
Εκπτώσεις δεν κάνουν μόνο τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα διοικητικά δικαστήρια. Ηδη μειώθηκαν δύο από τα πέντε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά σε μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων πριν από δύο χρόνια.
*Συγκεκριμένα, για την ΕΛΒΑΛ περιορίστηκε στις 75.000 ευρώ (αρχικό πρόστιμο 180.000) και για την Aluminco στις 168.000 ευρώ (250.000).
*Δεν έχουν βγει ακόμη οι αποφάσεις για τις προσφυγές των υπόλοιπων τριών: Europa Profil Aluminio (πρόστιμο 200.000 ευρώ), Μ. Ι. Μαΐλλης (160.000 ευρώ) και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (150.000 ευρώ).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης καταβάλλεται το 10% του συνολικού ποσού. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2008 ο Γ. Σουφλιάς δήλωνε ότι τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες εφορίες. Ωστόσο, η πρώτη μείωση είχε γίνει ήδη, τέσσερις μήνες πριν:
*Αφορούσε την ΕΛΒΑΛ στην οποία το Νοέμβριο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν τρεις παραβάσεις:
Την παραλαβή και διάθεση στον Ασωπό των αποβλήτων της γειτονικής της ΧΑΛΚΟΡ (του ομίλου Στασινόπουλου και οι δύο). Δεν διέθετε άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Χρησιμοποιούσε κοινό δίκτυο συλλογής ομβρίων και αποβλήτων στο βόρειο οικόπεδο, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται σε παρακείμενο ρέμα και ανεπεξέργαστα απόβλητα.
*Σύμφωνα με το δικαστήριο, «δεν διαπιστώθηκε, με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το υς ως άνω ελέγχους, συγκεκριμένη μόλυνση του περιβάλλοντος, εξαιτίας των παραβάσεων αυτών».
Στην προσφυγή της εταιρείας διαβάζουμε ότι τα τα δείγματα των αποβλήτων που συνέλεξε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βρίσκονταν εντός των ορίων που τέθηκαν με την κοινή νομαρχιακή απόφαση του 1979.
*Ενός νόμου που ενώ χρησιμοποιήθηκε στην επιβολή κυρώσεων, η Ενωση Ελλήνων Χημικών έχει επισημάνει ότι καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλον, του 2003. ο οποίος προβλέπει χαμηλότερα όρια απόρριψης βαρέων μετάλλων.
*Στην Aluminco επιβλήθηκαν 250.000 ευρώ για τέσσερις παραβάσεις. Η πιο σημαντική ήταν «οι πολύ υψηλές τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύτηκαν σε νερό γεώτρησης στο οικόπεδό της».
Τον Απρίλιο του 2009 το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για τη συγκεκριμένη παράβαση (ύψους 126.000 ευρώ). Εκρινε ότι «οφειλόταν, αν όχι εξ ολοκλήρου (λόγω της γενικότερης μόλυνσης της περιοχής), πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην παραγωγική δραστηριότητα της προσφεύγουσας».
*Επιπλέον, διατήρησε τη χρηματική ποινή για «τη μη λήψη άδειας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων» (42.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, διέγραψε τα πρόστιμα των άλλων δύο παραβάσεων (δεν υπήρχαν άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων και χρήσης της γεώτρησης) ύψους 42.000 και 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «δεν επεβλήθησαν νόμιμα», γιατί αφορούν άλλες παραβάσεις από εκείνες του νόμου του 1986 (για την προστασία του περιβάλλοντος), βάσει του οποίου εισηγούνται πρόστιμα οι επιθεωτηρτές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΝΗΣ
ντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
Παίζουν καθυστέρηση
*Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο η ποινική δίκη 17 βιομηχανιών που εδρεύουν σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Θήβα.
Κατηγορούνται ότι μόλυναν το περιβάλλον. Αναμεσά τους η «Μ. Ι. Μαΐλλης», για την οποία πρόσφατα η νομαρχία Βοιωτίας αποφάσισε τη σφράγιση του τμήματος χαλυβδοταινιών, επειδή δεν διέθετε άδεια διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Η βιομηχανία προσέφυγε στο ΣτΕ. Παρέμβαση υπέρ της νομαρχιακής απόφασης άσκησαν τοπικές οργανώσεις και ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης. Τελικά η διαδικασία «πάγωσε» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Ως τότε πρέπει να γίνει επιτόπια αυτοψία και απ’ το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν διαθέσιμοι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αφού, λόγω γραφειοκρατίας, η κρίσιμη υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
Π. Μπ.