Προσφυγή για τον Ασωπό

19 01 2010

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δυόμισι χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2007, όταν αποκαλύφθηκε η μόλυνση του Ασωπού από καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος κατέθεσε χθες προσφυγή με βάση την οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη, δηλώνοντας ότι η διαδικασία μπορεί να φτάσει έως και «την πειθαρχική δίωξη του υπουργού Περιβάλλοντος» εάν δεν ληφθούν μέτρα!

«Το ποτάμι είναι στα ίδια χάλια με το 2007», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Οινοφύτων βάζοντας… σφουγγάρι σε παλαιότερες αναφορές όπου ο Ασωπός εμφανιζόταν καθαρός και… γάργαρος, μετά τα μέτρα που εξήγγειλε ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Ωστόσο, επέμεινε ότι το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών «είναι ασφαλέστατο» και ότι έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατα ρεπορτάζ, ο βιολογικός είχε μείνει εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια όχι μόνο να καταλήγουν στον Ασωπό ανεπεξέργαστα αστικά λύματα αλλά και επικίνδυνα βιομηχανικά, αφού ο χώρος του αντλιοστασίου ήταν αφύλακτος και τα βυτία μπαινόβγαιναν ανεξέλεγκτα…

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προσπάθησε να μιλήσει για τις ενέργειες του δήμου προκειμένου να απαντήσει στα σχόλια ότι η προσφυγή είναι «για την τιμή των όπλων» και εν όψει των δημοτικών εκλογών στο τέλος του 2010. Υποστήριξε ότι έως τώρα δεν υπήρχε επαρκές ποινικό οπλοστάσιο για να γίνουν ενέργειες εναντίον όσων ρυπαίνουν και όσων αρμοδίων τούς το επιτρέπουν. Ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει προσωπικό στις ελεγκτικές υπηρεσίες, ότι τα πρόστιμα στις βιομηχανίες δεν είναι λύση, ότι τα μέτρα Σουφλιά δεν απέδωσαν, ότι εκείνος δεν είναι σε θέση καν να γνωρίζει πόσες γεωτρήσεις υπάρχουν για να μπορούν μέσα τους να ρίχνουν τοξικά απόβλητα όσοι το επιθυμούν.

Στο ερώτημα γιατί γίνεται τώρα η προσφυγή, ο δήμαρχος απάντησε ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υπεγράφη το Π.Δ. 148 που εισάγει στην Ελλάδα σχετική κοινοτική οδηγία του 2004. Η οδηγία βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» για την αποκατάσταση της ρύπανσης και οι αρμόδιοι (υπουργεία, περιφέρεια, νομαρχία) είναι υποχρεωμένοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ή σε διαφορετική περίπτωση να ζητηθεί έως και «πειθαρχική δίωξη του υπουργού Περιβάλλοντος», όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Πάντως, στο περιθώριο της συνέντευξης, ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προγραμματίζει την 1η Φεβρουαρίου επίσκεψη στα Οινόφυτα στη διάρκεια της οποίας θα εξαγγείλει μέτρα.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: