Εγκλημα με τα απόβλητα

10 01 2010

ΠΗΓΗ: Κεντρικό άρθρο Ελευθεροτυπίας

Ο ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ και μοναδικός πλούτος αυτής της χώρας είναι το περιβάλλον, η φύση με την τεράστια ποικιλία, οι θάλασσες, οι ακτές, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια της. Σ’ αυτό τον πλούτο στηρίζεται ο τουρισμός, που χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, αντί να τον προστατεύουμε αυτό τον πλούτο, τον καταστρέφει η απληστία των συμφερόντων με συνένοχο την κρατική αδιαφορία και απρονοησία. Καταστρέφοντας τον πλούτο, καταστρέφει και την ανθρώπινη ζωή με τη ρύπανση, τη μόλυνση και τις κλιματικές αλλαγές.

ΑΝΟΙΓΕΙ σήμερα η «Ε» τον φάκελο των υδάτινων πόρων της χώρας, από όπου αναδύεται βόρβορος, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας τα σχετικά στοιχεία για όλα τα ποτάμια, στα οποία από καιρό τώρα έπαψαν να τρέχουν γάργαρα νερά.

ΟΤΑΝ ΤΑ ποτάμια έχουν μετατραπεί σε οχετούς βιομηχανικών αποβλήτων, η ρύπανση και η μόλυνση περνούν και στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στη θάλασσα, αχρηστεύοντας τεράστιες εκτάσεις ακτών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, αλλά όχι και μοναδικό, είναι το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό ποταμό στη Βοιωτία. Εκεί το κράτος, το 1969, ελαφρά τη καρδία -και λόγω δικτατορίας που απαγόρευε όποια αντίδραση- επέτρεψε στις βιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους, χωρίς καμία επεξεργασία, στο ποτάμι.

ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ που ξεσηκώθηκαν αργότερα και με την αύξηση των θανάτων από καρκίνο, δόθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές σε επιδοτήσεις για να δημιουργηθούν από τις βιομηχανίες μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αντί να γίνουν αυτές οι μονάδες, τα τοξικά απόβλητα διοχετεύονταν σε πηγάδια, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, ή κατ’ ευθείαν στο ποτάμι.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ αυτό συνεχίζεται όχι μόνο στον Ασωπό, αλλά και σε όλα σχεδόν τα ποτάμια της χώρας, ακόμη και στον Κηφισό, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται με τις αρδεύσεις η ρύπανση και στις καλλιέργειες.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ έγκλημα και σκάνδαλο μαζί έγινε με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, για την κατασκευή των οποίων διέθεσαν και το ελληνικό κράτος τεράστια ποσά και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτήσεις, αλλά τα περισσότερα έργα έμειναν στη μέση.


ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ότι το 85% των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει τα προβλεπόμενα. Κατά τα άλλα, το ελληνικό κράτος συγκρότησε το 2003 υπηρεσία με «Ράμπο περιβάλλοντος», που όλοι κι όλοι είναι 32 και βέβαια είναι αδύνατο να ελέγξουν ποτάμια και εργοστάσια. Είναι ώρα τη δουλειά των «Ράμπο» να την αναλάβουν οι πολίτες.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: