Το χρώμιο και το ΙΓΜΕ

8 12 2009

Το Ι.Γ.Μ.Ε, απαντώντας σε αυτό το δημοσίευμα, μας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο δημοσιεύθηκε και στην Καθημερινή:

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 13/11/2009 δημοσιεύτηκε στη σελίδα 8 άρθρο υπογεγραμμένο από την κ. Λίνα Γιάνναρου με τίτλο «Ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο για το ΙΓΜΕ» και υπότιτλο «Αν και είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δίνει μια δική του εκδοχή».

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται επί λέξει:

«Ενα ελληνικό ινστιτούτο δίνει διαφορετική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα για το εάν είναι επικίνδυνη η κατάποση εξασθενούς χρωμίου – ερώτημα που βασανίζει, εκτός των άλλων, και τους κατοίκους των Οινοφύτων, της Μεσσαπίας, αλλά και των άλλων περιοχών με τους τοξικούς υδροφόρους ορίζοντες. Και η απάντηση είναι πως… «όχι, δεν είναι επικίνδυνη»!

Οπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ): «Η μόνη επικίνδυνη και βλαπτική είσοδος στον οργανισμό είναι η αναπνευστική οδός. Συγκεκριμένα, στο πόσιμο νερό και στη διατροφή, το εξασθενές χρώμιο μετατρέπεται από το γαστρεντερικό σύστημα σχεδόν ακαριαία και εξ ολοκλήρου σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο σε χαμηλές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία και, συνεπώς, παύει να είναι τοξικό».

Το δημοσίευμα αυτό είναι αναληθές και αποτελεί μια διαστρεβλωμένη και ανεπαρκή προσέγγιση της αναγνωριστικής μελέτης του ΙΓΜΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η προκαταρκτική έρευνα για τα γεωλογικά – υδρογεωλογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδρευτικών γεωτρήσεων του δήμου και η καταγραφή των σχετικών συμπερασμάτων και προτάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του ΙΓΜΕ δεν είναι παρεμβατικός, αλλά συμβουλευτικός, και οι προτάσεις που υποβάλλει είναι πλήρως εναρμονισμένες με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας προσβάλλεται το κύρος, η επιστημονική αναγνώριση και η αξιοπιστία του ΙΓΜΕ στην κοινωνία και η υπόστασή του ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Γεωεπιστημών. Σε κανένα σημείο της μελέτης δεν αναφέρεται ότι το ΙΓΜΕ θεωρεί ωφέλιμο το εξασθενές χρώμιο. Η συντάκτρια της εφημερίδας σας δεν ασχολήθηκε με το ουσιαστικό περιεχόμενο της μελέτης, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί και να αλιεύσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της από τις βιβλιογραφικές αναφορές που συμπεριλαμβάνονται στημελέτη, τις οποίες και παρερμήνευσε με τρόπο που υποδηλώνει απουσία δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ίσως σκοπιμότητα.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας φτάνει σε σημείο να υπονοηθεί ύποπτη σύνδεση του ΙΓΜΕ με τη ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιώντας αναφορά σε πληροφόρηση που δόθηκε από γεωλόγο της, σχετική με ποσοτικά δεδομένα από τις εκτεταμένες γεωτρητικές έρευνες της εταιρείας στην περιοχή.

Αποσιωπάται το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός δικτύου οι γεωτρήσεις που υπερέβαιναν την οριακή τιμή των 50 mg/l χρωμίου, έπειτα από πρόταση του ΙΓΜΕ, που περιλαμβάνεται στην εν λόγω μελέτη. Αποσιωπάται το γεγονός ότι το ΙΓΜΕ εντόπισε την πηγή της ρύπανσης και ότι υπέδειξε νέες θέσεις γεωτρήσεων. Αποσιωπάται επίσης το γεγονός ότι στη μελέτη αναφέρεται σαφώς ότι η διερεύνηση του βαθμού τοξικότητας δεν αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά παρατίθενται βιβλιογραφικές αναφορές για λόγους πληροφόρησης.

Εν όψει αυτών διαμαρτυρόμαστε για την προσβολή του κύρους και της επιστημονικής προσφοράς του ΙΓΜΕ και σας καλούμε, άμα τη επιδόσει της παρούσης, να δημοσιεύσετε αυτήν στο ίδιο φύλλο και σελίδα τής ως άνω εφημερίδας σας προς αποκατάσταση της αληθείας και του κύρους του ΙΓΜΕ, ώστε να αρθεί η προσβολή και να παραλειφθεί κάθε σχετική προσβολή και στο μέλλον.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ Δρ Σπυρος Οικονομου

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: