Μόνο σε καθορισμένες περιοχές η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, λέει το ΣτΕ

23 10 2009

ΠΗΓΗ: ΙΝ.GR

Το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 3175/2009 απόφασή του ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία (Ν3325/2005, 2742/1999 και 1650/1986), έκρινε ότι «η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές και όχι σε όσες περιοχές απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».

Η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως, συνεχίζει το ΣτΕ, «που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή ενόψει των ορισμών των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος, μόνο σε περιοχές που εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «δεν είναι νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας, ή βιοτεχνίας, σε περιοχή που δεν έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη (σσ: απόφαση υπουργού, νομάρχη, κλπ) ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, δραστηριότητας». Από τον κανόνα αυτό, σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ, εξαιρούνται παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εφόσον «η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σε αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία».

Ειδικότερα, το ΣτΕ ασχολήθηκε με περίπτωση λειτουργίας ελαιοτριβείου στη θέση Βλυχός ή Λιοντάρι του δήμου Αμαρυνθίων Ευβοίας. Κάτοικοι, που έχουν σπίτια σε απόσταση 40 μέτρων από το ελαιοτριβείο, προσέφυγαν στον ΣτΕ ζητώντας να παύσει η λειτουργία της μονάδας.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι βιομηχανικές, ή βιοτεχνικές μονάδες χαμηλής όχλησης, όπως είναι τα ελαιοτριβεία με δυναμικότητα επεξεργασίας ελαιοκάρπου μικρότερη των 50 τόνων ημερησίως, «επιτρέπεται να εγκαθίστανται και εντός ζώνης των 700 μέτρων, που εκτείνεται γύρω από πόλεις και οικισμούς με πληθυσμό από 2001 έως και 10.000 κατοίκους».

Επομένως, επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ελαιοτριβείου σε περιοχή καλυπτόμενη από ελαιώνες χαμηλής όχλησης, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε χωροταξικός σχεδιασμός.

Το επίμαχο ελαιοτριβείο, σύμφωνα με το ΣτΕ, βρίσκεται σε απόσταση 380 μέτρων από οικισμό, που έχει πληθυσμό 4.141 κατοίκων και έχει παραγωγικότητα 28,8 τόνων την ημέρα. Όμως, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος για οριστική κρίση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: