Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα των υλικών που προσπάθησαν να πετάξουν στη χωματερή Αλιβερίου

23 10 2009

ΠΗΓΗ: Σερβιτόρος της Εύβοιας

Οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας θέτουν τα δικά τους ερωτήματα για τα γεγονότα στη χωματερή Αλιβερίου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του θέματος. Όπως είναι γνωστό, φορτηγά εταιρίας ανακύκλωσης με έδρα το Βασιλικό Ληλαντίων προσπάθησαν να πετάξουν φορτία άγνωστου περιεχομένου στη χωματερή αλλά χάρη στην καταγγελία του συλλόγου Περιβάλλοντος Αλιβερίου συνελήφθησαν από αστυνομικούς επ’ αυτοφώρω. Τα ερωτήματα που θέτουν οι ενεργοί πολίτες είναι τα παρακάτω:

«Τι είδους απόβλητα ήταν τα συγκεκριμένα και ποια η επικινδυνότητά τους; Σύμφωνα με τη παράγραφο 6 του άρθρου 12 του Ν.1650/86 υποχρεώνεται ο διαχειριστής να τηρεί βιβλίο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Να υποχρεωθεί η εν λόγω εταιρία να προσκομίσει το βιβλίο διαχείρισης για να διαπιστωθεί η πηγή προέλευσης των αποβλήτων και η επικινδυνότητά τους.

Γιατί δεν κατασχέθηκαν τα φορτηγά σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία για να εξακριβωθεί η ακριβής προέλευσή τους και η επικινδυνότητά τους;

Γιατί δεν κατασχέθηκαν τα φορτηγά και δεν προχώρησε η αυτόφωρη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος;

Πόσες φορές στο παρελθόν έχει επαναληφθεί η συγκεκριμένη απόθεση αποβλήτων και πόσα φορτία έχουν αποτεθεί στον σκουπιδότοπο Αλιβερίου;

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν.1650/86, «Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιοδήποτε φυσικό αποδέκτη».

Εφόσον δεν υπάρχει καμιά συμφωνία του Δήμου Αλιβερίου με την συγκεκριμένη εταιρία, ποιος και με ποια διαδικασία επέτρεψε την απόθεση των αποβλήτων; Και μάλιστα με διάθεση του χειριστή της μπουλντόζας της χωματερής, προφανώς για να σκεπάσει τα συγκεκριμένα απόβλητα.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει άδεια διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων και τι προβλέπει η διαδικασία ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων της άδειας της; Να πετάει στην χωματερή Αλιβερίου τα απόβλητα;»

Ο δήμος Ταμυνέων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Εισαγγγελία Χαλκίδας και η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας καλούνται να απαντήσουν σε αυτά αλλά και για τα μέτρα που θα πάρουν όχι μόνο για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά αλλά και για τη διαλεύκανση του θέματος και την τιμωρία των υπευθύνων.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: