Τοξική βόμβα χτύπησε την Εύβοια

16 10 2009

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Εντοπίστηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, όπως είχε εντοπιστεί και στα νερά του Ασωπού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Τα ΝΕΑ, 15 Οκτωβρίου 2009

Τα ΝΕΑ, 15 Οκτωβρίου 2009

«Είχαμε την πληροφορία λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο ότι αδειάζουν υγρά τοξικά απόβλητα στη θέση Τριάδα, στο ανοικτό ορυχείο. Επρόκειτο για αξιόπιστη πηγή. Πήγαμε στην περιοχή στα τέλη του μήνα, με πολλή προσοχή και πήραμε δείγματα από το έδαφος πιστεύοντας ότι θα βρούμε τι αδειάζουν».

O εφιάλτης του Νίκου Χασάνδρα, προέδρου του περιβαλλοντικού συλλόγου Γαία που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Εύβοια, έγινε πραγματικότητα: τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν ότι το χώμα είχε εξασθενές χρώμιο, την ίδια καρκινογόνο ουσία που είχε εντοπιστεί στα νερά του Ασωπού, στο δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων, αλλά και στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας, από τον Μάιο που άρχισαν οι αναλύσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, ο εντοπισμός σημαντικών ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου σε εδάφη αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απορρίπτονται συστηματικά τοξικά απόβληταμπορεί εδώ και αρκετά και χρόνια. «Πιθανώς, μέρος των παράνομων απορρίψεων από τη Βοιωτία να έχει μεταφερθεί στην Εύβοια έπειτα από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα του Ασωπού τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρουν.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων εδάφους από το τοπικό διαμέρισμα Τριάδας- ελήφθησαν από τον κρατήρα του ανοικτού ορυχείου της περιοχής στο οποίο δεν γίνονται εξορύξεις τα τελευταία δύο χρόνια- κατέδειξαν συγκεντρώσεις έως και 1.770 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά κιλό χώματος και 841.400 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το εξασθενές χρώμιο καρκινογόνο ουσία, η ύπαρξη της οποίας δεν δικαιολογείται στο πόσιμο νερό. Σημειώνεται μάλιστα ότι στο δίκτυο ύδρευσης της Μεσσαπίας έχουν καταγραφεί τιμές έως και 36 μικρογραμμάρια, ενώ σε γεωτρήσεις μέχρι 128 μικρογραμμάρια.

Χωρίς νομοθεσία

Στην Ελλάδα δεν έχει θεσπιστεί νομοθεσία για τα ρυπασμένα εδάφη και ως εκ τούτου, για να υπάρχει κάποιο μέτρο ώστε να χαρακτηρίζεται ένα έδαφος μολυσμένο, χρησιμοποιείται ο «Ολλανδικός κατάλογος»- ένας μπούσουλας για τον εντοπισμό ρυπασμένων εδαφών που έχει θεσπιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και έχει υιοθετηθεί από πολλά κράτη. Σύμφωνα με τον «Ολλανδικό κατάλογο» (σ.σ.: Νew Dutch List), οι τιμές ολικού χρωμίου που χτυπούν καμπανάκι για την αποκατάσταση των εδαφών ανέρχονται στα 380.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό χώματος- ενώ στη Μεσσαπία βρέθηκαν οι υπερδιπλάσιες συγκεντρώσεις. Επίσης, όσον αφορά το νικέλιο, ο «Ολλανδικός κατάλογος» θέτει ως όριο τα 210.000 μικρογραμμάρια, ενώ τα δείγματα από την Τριάδα ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύριο μικρογραμμάρια, συγκεντρώσεις που δεν δικαιολογούνται από τη σύσταση των μεταλλευμάτων του ορυχείου. «Η εμπειρία λέει ότι το χρώμιο και το νικέλιο εμφανίζονται σε υπερβολικά μεγάλες τιμές. Είναι γεγονός ότι τα συγκεκριμένα εδάφη πρέπει να αποκατασταθούν αφού γίνει συστηματική έρευνα», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Κουμαντάκης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με ειδικούς, το πλέον πιθανό σενάριο για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στα εδάφη της Τριάδας είναι η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων: «Καθ΄ όλα τα στάδια της διαδικασίας εξόρυξης δεν χρησιμοποιείται χρώμιο. Επιπλέον, η παρουσία εξασθενούς χρωμίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί: ακόμα και αν υπάρχει στην περιοχή τρισθενές χρώμιο ως συστατικό του εδάφους είναι πάρα πολύ δύσκολο σε συνθήκες περιβάλλοντος να προκύπτει εξασθενές χρώμιο από τη μετατροπή του τρισθενούς. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι προέρχεται από άλλη πηγή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: