Σύλλογοι του δήμου Μεσσαπίων κατέθεσαν μηνύσεις κατά της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του δήμου

25 08 2009

Πηγή: Σερβιτόρος

images Ο Περιβαλλοντικός σύλλογος δήμου Μεσσαπίων «Ταναϊς», σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι τα υπόγεια νερά των δήμων Μεσσαπίων και Αρτάκης εμφανίζουν βαριά τοξική επικίνδυνη ρύπανση με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, τα οποία περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό και δρουν συνεργικά και σωρευτικά με συνέπεια να καταστρέφουν την υγεία ανθρώπων και ζώων. Επιπλέον υποβαθμίζουν την ποιότητα της όποιας τροφής παράγεται στην περιοχή, διασπείροντας τον κίνδυνο τοξίνωσης του υπόλοιπου πληθυσμού. Οι σύλλογοι «Ταναϊς» και «Γαία» κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ενάντια στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης του δήμου Μεσσαπίων (ΔΕΥΑΜ).

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του συλλόγου «Ταναϊς» αναφέρονται:

«Οι προσπάθειες για την ενημέρωση των κατοίκων της περοιχής μας συνεχίζονται με συνεργασία και ενότητα όλων των φορέων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει – πόσο μεγάλο είναι το κακό που μας βρήκε – το οοπίο δεν ήρθε από τον ουρανό. Οφείλεται σε συγκεκριμκένες πολιτικές αποφάσεις, ανικανότητς, υστεροβουλίες, μικρά συμφέροντα.

Μοιραίοι άνθρωποι για τον τόπο μας αποδείχτηκαν αυτοί που οι πολίτες τους έδωσαν την ευθύνη να διαχειριστούν και να φυλάξουν τα κοινά αγαθά, την υγεία μας. Δίχως συνείδηση και πολιτική κρίση να κατανοήσουν την καταστροφή που έρχονταν, συνυποφάσισαν όλες οι τοπικές εξουσίες για να μας εξασφαλίσουν ένα εφιαλτικό μέλλον. Η ενημέρωση, ο διάλογος, η γνώση είναι εργαλεία να προχωρήσουμε παρακάτω.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κυρίους: Ζαμπετάκη Γιάννη καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών και Παντελόγλου Θανάση βιοχημικό μηχανικό, για τις υψηλού επιπέδου γνώσεις που μας μετέφεραν και τις απαντήσεις που έδωσαν σε κάθε ερώτηση πολίτη. Ακόμα και στις στημένες προβοκατόρικες ερωτήσεις κάποιων απάντησαν με μεγάλη νηφαλιότητα και πολιτισμό. Όλοι κερδίσαμε από την παρουσία τους.

Το Δ.Σ. του συλλόγου του Κοντοδεσποτίου βεβαίως διαφωνεί. Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός, μας ήταν γνωστή η στάση τους για τα προβλήματα της περιοχής. Αυτοί θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις μελλοντικές γενιές, στα παιδιά μας. Βέβαια αποτελούν θλιβερή μειοψηφία και στο χωριό τους. Οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση με ομιλίες και τοποθετήσεις έδωσαν άλλο στίγμα. Τους θυμίζουμε τη σημαντική ομιλία του πολίτη και κατοίκου του χωριού, που τελειώνοντας διάβασε το ποίημα του Κώστα Βάρναληξ «Οι μοιραίοι» τους το αφιερώνουμε και εμείς.

Στον αγώνα που μόλις ξεκίνησε καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον του τόπου. Διότι η αχρήστευση του νερού στην περιοχή μας πλήττει κατευθείαν την ίδια τη δυνατότητα να ζήσουμε με υγεία, αλλά και κάθε προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να ανατρέψουμε τις ακολουθούμενες για χρόνια πολιτικές:

* Για την προστασία του περιβάλλοντος.

* Για την αδειοδότηση και διαχείριση της εξορυκτικής μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Ζητάμε:

* Αμεση εξασφάλιση πόσιμου νερού για όλους.

* Να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια απορρύπανσης.

* Να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που ευθύνονται.

Σαν πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών από κοινού με τον περιβαλλοντικό σύλλογο δήμου Μεσσαπίων «Η Γαία» ενάντια στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης του δήμου Μεσσαπίων (ΔΕΥΑΜ)».

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

25 08 2009
datura

δες κι αυτό για λάρκο και νέες γεωτρήσεις

http://environmentfood.blogspot.com/2009/08/larko.html

26 08 2009
Μπάμπης Γεωργιάδης

Οτι πιο ευχάριστο έμαθα μέσα στην μαυρίλα των τελευταίων ημερών.
Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα των συλλόγων Ταναϊς και Γαία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: