ΑΣΩΠΟΣ: Τόπος για άσκηση μικροπολιτικής στην Ελλάδα

28 05 2009

ΑΣΩΠΟΣ: ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;

Ο πρ. υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης για το μεγάλο θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗ: Αν. Παρατηρητής

«Φετίχ»: Αντικείμενο λατρείας (των πρωτόγονων λαών)

στο οποίο αποδίδονταν υπερφυσικές δυνάμεις.

Συνήθως ήταν κάποιο ζώο, φυτό ή ποτάμι۬

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της «Νέας Δημοκρατίας» – που κυβερνάει τον τόπο την τελευταία πενταετία -, για τη μόλυνση μιας ευρύτατης λωρίδας γης γύρω από τον Ασωπό Ποταμό, στα όρια των νομών Βοιωτίας και Αττικής ۬ ευθύνες που δεν συγχωρούνται καθώς πρόκειται για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων πολιτών, από τους οποίους άλλοι εργάζονται στα 800 και πλέον εργοστάσια και εργοτάξια της περιοχής Οινοφύτων και Σχηματαρίου και άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν αξιοποιώντας τουριστικά πανέμορφες περιοχές των ακτών του Ευβοϊκού Κόλπου, στα νερά του οποίου εκβάλει ο Ασωπός.

Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το λόγο ότι αναφέρονται ευκαιριακά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, ενώ θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τον αγώνα για την ανάπτυξη ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος εργατών και πολιτών, μόνου ικανού να επιβάλει λύσεις ۬ ενός κινήματος όμοιου με εκείνο που είχαν δημιουργήσει κατά τη δεκαετία του ’80 οι εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, και βέβαια κάτοικοι της περιοχής των λατομείων βωξίτη στο Δίστομο, οι οποίοι και τελικά επέβαλαν στην πολυεθνική τότε βιομηχανία να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων διύλισης του παραπάνω μεταλλεύματος, και να περιορίσει έτσι τις καταστροφές που προκαλούσαν οι εκπομπές φθορίου στον Κορινθιακό Κόλπο αλλά και στην χλωρίδα και την πανίδα της Νοτιοδυτικής Βοιωτίας..

Τώρα βέβαια – μετά την καταγγελία την οποία έκανε στην Ευρωβουλή η Έριν Μπρόκοβιτς (που νωρίτερα είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους του Χίνκλεϋ της Καλιφόρνιας εναντίον των υπευθύνων μιας βιομηχανίας της περιοχής επειδή εξέπεμπε καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε 22 μικρογραμμάρια ανά μ3), σύμφωνα με την οποία στον Ασωπό οι μετρήσεις δείχνουν 5000 !!! μικρογραμμάρια του καρκινογόνου αυτού χρωμίου ανά μ3 – διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή των Οινοφύτων και να εκθειάζουν την παραπάνω ακτιβίστρια. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έσπευσαν να αποδώσουν στην καταγγελία της υπερφυσικές δυνατότητες. Ξέχασαν όμως ότι μόνο με ευχολόγια – που θυμίζουν (εκ)δηλώσεις λατρείας πρωτόγονων ανθρώπων προς τα διάφορα φετίχ που είχαν δημιουργήσει -, δεν λύνονται πολύπλοκα προβλήματα όπως αυτά που έχει συσσωρεύσεις η διαχρονική μόλυνση του Ασωπού. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο όλοι αυτοί (επισκεπτόμενοι τα Οινόφυτα, με προφανή στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, αναφερόμενοι στην μόλυνση του Ασωπού), αντί να αναγάγουν την Έριν Μπρόκοβιτς (και τον Ασωπό) σε φετίχ, να βοηθήσουν τους εργαζόμενους ώστε να οργανωθούν συνδικαλιστικά σε κάθε εργοστάσιο της περιοχής, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να επιβάλλουν στην πολιτεία, κυρίως όμως στους εργοδότες τους, καθεμιά βιομηχανία να δαπανήσει τα ποσά που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων διύλισης των αποβλήτων, έτσι ώστε να μην διοχετεύονται πλέον από την κοίτη του Ασωπού νερά με θανατηφόρα λύματα μεταλλευμάτων και άλλων χημικών παρασκευασμάτων.

Υστερόγραφο πρώτο: Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής Οινοφύτων στην ευρύτερη περιοχή που περικλείεται μεταξύ Αυλώνος, Αυλίδος και Σχηματαρίου, και έχει «κέντρο» τα Οινόφυτα (που αγγίζουν τον Ασωπό), ο αριθμός των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών υπερβαίνει τις χίλιες. Από τις επιχειρήσεις αυτές το 80%, δηλαδή γύρω στις 800, βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού άξονα Οινοφύτων – Σχηματαρίου, (μήκους 6,5 χιλιομέτρων και σε μέσo πλάτος που δεν υπερβαίνει τα 3,5 χιλιόμετρα). Από τις παραπάνω 800 βιομηχανίες και βιοτεχνίες το 33%, δηλαδή 270 περίπου, παράγουν καρκινογόνα υγρά απόβλητα.

Υστερόγραφο δεύτερο: Μεταξύ των 270 επιχειρήσεων που αποβάλλουν υγρά απόβλητα, και άμεσα ή έμμεσα μολύνουν τον Ασωπό, υπερτερούν τα κλωστοϋφαντουργεία, τα βαφεία, τα φινιστίρια, οι βιομηχανίες τροφίμων, οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις, οι χημικές μονάδες, καθώς επίσης και οι κτηνοτροφικές. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών, όπως είναι το εξασθενές χρώμιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το βάριο, προέρχονται από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες αυτές, που απασχολούν χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Θήβας οι εργοδότες, διαχρονικά, έχουν προβεί σε τέτοια απηνή δίωξη των συνδικαλιστών ώστε σήμερα σε καμία από αυτές δεν λειτουργεί σωματείο !!!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: