Τη μόλυνση του Ασωπού διαπίστωσε η Αλέκα Παπαρήγα

17 05 2009

ΠΗΓΗ: Σερβιτόρος

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε την Τετάρτη 13 Μαϊου στον Ασωπό ποταμό. Η κα Παπαρήγα επισκέφθηκε τις όχθες του ποταμού και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων και πολιτών.

Η πρώτη στάση της αντιπροσωπείας του Κόμματος έγινε στο γεφυράκι του Ασωπού. Η μόλυνση του ποταμού είναι τόσο εμφανής, που το νερό είναι μαύρο! «Λίγο παρακάτω, το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο», λέει ένας κάτοικος. Δεύτερη στάση λίγο πιο κάτω. Εκεί, ο Ασωπός φαίνεται απλά ένας ξεροπόταμος. Ομως, πετώντας μια πέτρα εκεί μέσα, πετιέται ένας πίδακας λάσπης! «Ολα αυτά είναι λύματα», ενημερώνουν την Αλ. Παπαρήγα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής, κυριαρχεί η ανοργάνωτη εγκατάσταση των εργοστασίων δίχως υποδομές και πρόβλεψη. Είναι ενδεικτικό – σύμφωνα με όσα είπαν – ότι υπάρχουν εργοστάσια που προχωρούν σε παράνομη υπαίθρια αποθήκευση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων!

«Ξέρω ότι προεκλογικά θα πάρετε υποσχέσεις. Θα έλεγα, μην παραγράψετε την πείρα σας. Εχετε πείρα πια. Οφείλετε να ασκήσετε πίεση, δε λέω να μην πάρετε υποσχέσεις, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αυτές μπορεί να έχουν σχετική ή και καμία αξία. Αλλά και με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου πρέπει να ανέβει το θέμα και πρέπει να ξεκαθαριστεί, το κάθε κόμμα τι λέει ακριβώς. Ποια έργα και ποιος πρέπει να πληρώσει». Με αυτά τα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε τους κατοίκους και τους φορείς των Οινοφύτων να «απαντήσουν» στη διαχρονική, εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, στο θέμα του Ασωπού.

Θέμα «ζωής ή θανάτου», χαρακτήρισαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής την κατάσταση, αφού ασθένειες όπως η λευχαιμία και ο καρκίνος, αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για τα μέτρα που παίρνουν ή προτίθενται να πάρουν οι κυβερνώντες.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γ. Γκικόπουλος, ανέφερε ότι κυβέρνηση και Νομαρχία Βοιωτίας «αφήνουν τους βιομήχανους να ρυπαίνουν εκτός ελέγχου» και ότι η Νομαρχία «δίνει άδειες εναπόθεσης στερεών αποβλήτων στο προαύλιο του εργοστασίου». Και ένας εργαζόμενος σε βιομηχανία της περιοχής και κάτοικος των Οινοφύτων πρόσθεσε: «Οι συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε μέσα στις φάμπρικες είναι τόσο βάρβαρες, όσο βάρβαρο είναι και το σύστημά τους». Κάλεσε, δε, τους παραβρισκόμενους «να αναδείξουμε την πραγματική αιτία και τα πολιτικά αίτια της μόλυνσης»…

Η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι για το πρόβλημα του Ασωπού πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιομηχανία. Τα πρόστιμα δεν ενοχλούν γιατί είναι ένα πολύ μικρό μέρος της κερδοφορίας. «Αρα λοιπόν, το πρώτο πράγμα είναι για κάθε μία από τις 400 βιομηχανίες να υπάρχει συγκεκριμένη κατάσταση. Να υπάρχει μία αντικειμενική μελέτη. Οχι μελέτη με βάση το ΣΕΒ και από επιστήμονες, να σας το πω καθαρά, που τα «πιάνουν» από τους βιομήχανους. Να είναι άνθρωποι ανιδιοτελείς που πιστεύουν και θέλουν τη λύση του προβλήματος και μόνο αυτή τη δόξα θέλουν επάνω τους».

Η γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε ακόμα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, και κάνει λόγο για μικρές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Η κα Παπαρήγα ζήτησε την αποκατάσταση της αλήθειας και τη διενέργεια καθημερινών μελετών για την πραγματική κατάσταση και τις επιπτώσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στον εκβιασμό που κάνουν οι βιομήχανοι, με το επιχείρημα ότι όποιος θέλει καθαρό νερό θέλει να διώξει τις βιομηχανίες. Επισήμανε ότι «…Εμείς δε θέλουμε να πάνε οι βιομηχανίες να δημιουργήσουν πρόβλημα κάπου αλλού. Είναι άλλο πράγμα μία περιοχή κορεσμένη να μην μπορεί να δεχθεί και άλλες μονάδες, αν δεν παρθούν μέτρα. Δεν είμαστε αντίθετοι. Ούτε πρέπει να περάσει η άποψη ότι αδιαφορούμε για την τύχη των εργατών, που μπορεί με πρόσχημα αυτό να τους απολύουν, ενώ άλλοι θα είναι οι λόγοι. Εμείς θεωρούμε ότι άλλο πράγμα είναι να πληρώσουν οι βιομήχανοι και άλλο να απολυθούν οι εργαζόμενοι. Ισα ίσα, αυτό που λέμε συμφέρει και αυτούς που ζουν εδώ 8 ώρες ή ακόμα και μία ώρα, χωρίς να είναι κάτοικοι. Και αυτοί είναι θύματα, διότι και οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες και χειρότερες με τις δικές σας. Και πιο εξειδικευμένα σε κάθε εργοστάσιο».


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: